Ziua internațională a muzeelor

În anul 2022, Ziua Internațională a Muzeelor este dedicată puterii de transformare a muzeelor, care sunt capabile să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor.

Muzeele sunt, prin excelență, locuri ideale pentru descoperire; ele ne învață despre trecutul nostru și ne deschid mintea către idei noi – doi pași esențiali în construirea unui viitor mai bun. De Ziua Internațională a Muzeelor 2022, care are loc, ca în fiecare an, în ziua de 18 mai, dorim să explorăm potențialul muzeelor de a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor, din trei perspective:

1. Durabilitatea. Muzeele sunt parteneri strategici în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. În calitate de actori cheie în comunitățile lor locale, ele contribuie la atingerea multora dintre obiective, între care, promovarea economiei sociale și diseminarea informațiilor științifice despre provocările de mediu.

2. Puterea inovării în ceea ce privește digitalizarea și accesibilitatea. Muzeele au devenit locuri inovatoare, în care noile tehnologii pot fi dezvoltate și aplicate în viața de zi cu zi. Inovația digitală poate face muzeele mai accesibile și mai atractive, ajutând publicul să înțeleagă concepte complexe și nuanțate.

3. Capabilitatea construirii comunității prin educație. Prin colecțiile și programele lor, muzeele unesc o țesătură socială care este esențială în construirea comunității. Prin susținerea valorilor democratice și oferind, tuturor, oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, ele contribuie la formarea unei societăți civile informate și angajate.