[workshop] Metode de Conservare Preventivă – Procedura de Anoxie pentru patrimoniul cultural naţional

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov, C.T.S. România şi Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România, organizează workshop-ul privind Metode de Conservare Preventivă – Procedura de Anoxie pentru patrimoniul cultural naţional.

Evenimentul se va desfăşura la sediul Muzeului Ţăranului, în perioada 8 – 9 iunie 2022, începând cu orele 10.00.

Pentru conservarea artefactelor patrimoniului cultural pot fi întreprinse o varietate de măsuri curative şi preventive. Acţiunile curative includ tratamente de dezinfecţie prin fumigaţie cu diferite substanţe. Acestea însă sunt absorbite de artefacte în timpul tratamentului, apoi sunt emise de la sine timp îndelungat, contaminând aerul ambiental, cu consecinţe serioase asupra sănăţăţii umane.

Tratamentul prin ANOXIE este un tratament de biocizare, care înlocuieşte oxigenul cu un gaz inert (azotul) dintr-o incintă etanșă, dimensionată pe artefact. Astfel, expunerea personalului la toxicitatea biocizilor consacrați se reduce la minimum. Cu ajutorul acestei instalații, azotul poate fi generat in situ (instalația având propriul generator de azot) pentru utilizare ca substanță activă biocidă, ceea ce este deosebit de relevant atunci când sunt necesare volume mai mari. Acest tip de tratament este util datorită eficienței sale, a capacității de a fi folosit în diferite locuri unde este nevoie (incinta fiind demontabilă), fiind uşor de transportat și de pus în fucțiune. Acest tip de tratament mai are avantajul că reduce numărul de manipulări ale artefactelor.

Se vor face aplicaţii cu metoda de anoxie pentru toate tipurile de artefacte şi în acelaşi timp cu dimensiuni diferite.

Sponsori ai evenimentului:

  • RBS AG CONSTRUCT;
  • BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURA DOBRESCU LAURA-ANDREEA;
  • FAST DOCUMENT CONCEPT.