Un eveniment editorial marca MNȚR!

În perioada 7 – 11 decembrie 2022, vă așteptăm la Târgul de Carte GAUDEAMUS Radio România (Complexul Expoziţional ROMEXPO din Bucureşti – pavilion B2, standul 170) cu câteva noutăți editoriale. Între acestea, un album de artă excepțional semnat de artistul plastic contemporan Ioana Bătrânu.

Catalog de artă vizuală, dar și un studiu (artistic) asupra felului în care țăranul s-a înconjurat în mod natural cu forme estetice și semne grafice, lucrarea „CAIET DE DESENE în depozitele Muzeului Național al Țăranului Român” este originală și relevantă pentru susținerea unor teme artistice inspirate dintr-un spațiu ascuns privirii, cel al depozitelor de patrimoniu ale unui mare muzeu. În același timp este produsul unui laborator creativ discret – desene, schițe, studii, crochiuri și cercetări vizuale, toate în relație cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu patrimoniul său, care introduc cititorul într-un univers ghidat de simboluri populare și referințe tradiționale, armonizate vocabularului artelor vizuale contemporane. Toate creațiile incluse în paginile acestui volum sunt o punere în pagină cu măiestrie a obiectului de patrimoniu, pornind de la observația directă, de la detaliu, de la reprezentarea în dimensiune mică a unei diversități tipologice și tematice copleșitoare. Multe dintre obiectele de patrimoniu studiate și reinterpretate plastic de Ioana Bătrânu în acest volum au făcut parte din expoziția permanentă a Muzeului Național al Țăranului Român – în prezent închisă, în curs de reamenajare, iar publicarea acestui album prefațează, într-un fel,  redeschiderea acesteia.

 

Această carte răspunde unora dintre întrebările întemeietoare ale muzeului: cum se păstrează viu un obiect și cum poate participa spectatorul la ceea ce i se dezvăluie activându-și inima, nu logica, „afectul inteligent”, nu „rațiunea uscată” ? după cum formula Horia Bernea această atitudine. Ei bine, Ioana Bătrânu nu expune o cercetare etnografică, ci (re)creează un întreg univers al artei și meșteșugului țărănesc, adăugându-i ingredientul intensității plastice care a consacrat-o. (Diana Marincu)

 

Lucrez la Muzeu ca artist din decembrie 1990 și am avut de la început nevoie să mă apropii de obiecte pentru a înțelege felul de a fi al artei țărănești, așa că am intrat în depozite cu un caiet de desen și câteva instrumente ușor de purtat în buzunar: ceea ce părea un plan de lucru pentru câteva ore s-a transformat într-un studiu care s-a întins pe mai bine de zece ani. Rezultatul este acest „Caiet de desene”. (Ioana Bătrânu)

Volumul a apărut cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.