nov. 16 2022 - nov. 16 2022

Ziua Bucovinei

ZIUA BUCOVINEI

Recital Extraordinar LORENA OLTEAN
Preambul

Congresul General al Bucovinei, întrunit joi 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, hotărâște „în numele Suveranităţii Naţionale, Unirea necondiţionată și pe vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”. A doua zi, IANCU CAVALER DE FLONDOR, împreună cu o delegaţie de 15 bucovineni, pleacă la Iași spre a depune în faţa suveranului și a guvernului român decizia istorică adoptată de congresul general. IANCU FLONDOR se adresa atunci Regelui FERDINAND: „Această Țară ți-o închinăm Maria ta, noi toţi, nu numai urmaşii vajnicilor luptători de pe vremuri, care n-au uitat niciodată din ce trup fac parte, ci și reprezentanţii tuturor neamurilor, care cu vremea au venit să se aşeze sub blânda și omenoasă oblăduire a domnilor români ai Moldovei…”

Invitatie

Pentru a sărbători împreună cei 104 de ani de la UNIREA BUCOVINEI cu PATRIA MAMĂ – ROMÂNIA, Muzeul Național al Țăranului Român, împreună cu Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate și  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, vă invităm sâmbătă, 26 noiembrie 2022, ora 12:00, la Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român, la Sărbătorirea Zilei Bucovinei, unde invitată special este inegalabila interpretă Lorena OLTEAN, care va susține un recital extraordinar de vechi cântece bucovinene. Vor prezenta un cuvânt înainte: Dr. Virgil Ștefan NIȚULESCU, director al Muzeului Național al Țărnaului Român; Marian CLENCIU, președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina; Dr. Vlad CONDREA, expert cultural și Dr. Mihai NICOLAE, director al Institutului Frații Golescu pentru românii de pretutindeni.

Istoric și obligații

Președintele Klaus Iohannis a semnat în octombrie 2015, decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 28 noiembrie – Ziua Bucovinei. Camera Deputaților a aprobat pe 7 octombrie 2015, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei. La această dată s-a proclamat alipirea Bucovinei la patria mamă. Legea prevede ca, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.

 
Date
  • nov. 16 2022 - nov. 16 2022

Location