ian. 19 2022 - ian. 19 2022

Zilele filmului „Memoria Holocaustului”

Zilele filmului „Memoria Holocaustului”

27 - 29 ianuarie 2022

O alternativă la metodele clasice de cunoaștere, programul cultural Zilele Filmului „Memoria Holocaustului” ne impulsionează să descoperim istoria dintr-o perspectivă diferită, prin arta cinematografică.
Documentare și producții artistice internaționale ne amintesc de unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria Europei și a României, Holocaustul.
Ne vorbesc despre o realitate care astăzi ne este străină, despre atrocități pe care nu le putem înțelege, dar care au existat.
Ne arată cum aceste evenimente și-au pus amprenta asupra celor care le-au trăit și  asupra generațiilor care le-au urmat,  ne aduc în prim-plan dileme despre dreptate, răzbunare sau iertare și ne avertizează în privința riscului de a uita istoria.
În perioada 27-29 ianuarie 2022, la Cinema Muzeul Țăranului, vor avea loc proiecții de filme pe tema Holocaustului. Informații pe www.inshr-ew.ro
FILME
Joi, 27 ianuarie
The Labyrinth of Lies/Labirintul minciunilor - Ora:18:00
Director: Giulio Ricciarelli
Duration: 2h 5min
Country: Germania
Year: 2014
Language: Subtitrare în limba română
Germania, 1958, la 13 ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.  Viața pare să își reia cursul normal, iar amintirea lagărelor de exterminare și a naziștilor este tot mai îndepărtată. Până într-o zi când, tânărul și idealistul procuror Johann Radmann începe să investigheze cazul unui fost comandat de lagăr de la Auschwitz, acum, profesor într-o școală din Frankfurt. În activitatea sa însă întâlnește multiple piedici din partea sistemului deservit de foști partizani ai nazismului și traversează o criză în momentul în care află că propriul său tată a fost membru al partidului nazist, iar unul dintre colegii săi a pledat în apărarea unui fost nazist. Dilema care îl macină: să își urmeze idealul de a face ce este corect sau să urmeze indicațiile sistemului din care face parte?
Trailer: https://www.imdb.com/video/vi2062465561?playlistId=tt3825638
Vineri, 28 ianuarie
Charging the Rhino/Înfruntând rinocerul - Ora:18:00
Directors: Simcha Jacobovici
Duration: 52min.
Country: Canada
Year: 2007
Language: Subtitrare în limba română
O relatare tulburătoare a evenimentelor trăite de comunitatea evreilor din Iași în iunie 1941. Înfruntând Rinocerul documentează unul dintre cele mai intense episoade ale Holocaustului din România, Pogromul de la Iași. Realizatorul canadian Simcha Jacobovici, originar din România, revine la Iași pentru cunoaște originile tatălui său, adus împreună cu rudele în curtea Chesturii din Iași pentru a fi executați în data de 29 iunie 1941.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PMEU6xbsWYY
Vineri, 28 ianuarie
The Accountant of Auschwitz/ Contabilul de la Auschwitz - Ora:19:15
Director: Matthew Shoychet
Duration: 1h20 min.
Country: Canada
Year: 2019
Language: Subtitrare în limba română
Oskar Gröning, cunoscut drept „Contabilul de la Auschwitz”, fost membru SS este acuzat la 94 de ani de uciderea a 300.000 de evrei. Știrea despre procesul său din 2015 a făcut înconjurul lumii și a generat controverse: acuzarea după 70 de ani a unui fost membru SS, martor și complice la cel mai mare genocid din istorie reprezintă un act de dreptate chiar dacă acesta se află în ultimii ani de viață? Contabilul de la Auschwitz prezintă un semnal de alarmă în privința uitării istoriei și riscului de a o repeta!
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GzwDqFPRSLo
Sâmbătă, 29 ianuarie
Phoenix - Ora:17:00
Directors: Christian Petzold
Duration: 1h38min.
Country: Germania
Year: 2014
Language: Subtitrare în limba română
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Nelly, o supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, decide să se întoarcă în Berlin pentru a afla dacă fostul soț este cel care a trădat-o și le-a spus naziștilor despre ea. În final, trebuie să aleagă între răzbunare și iertare.
Trailer: https://www.imdb.com/video/vi3630936089?playlistId=tt2764784
Sâmbătă, 29 ianuarie
Persian Lessons/Lecții de persană - Ora:19:00
Director: Vadim Perelman
Duration: 2h7min.
Country: Rusia, Germania, Belarus
Year: 2020
Language: Subtitrare în limba română
În 1942, un tânăr evreu belgian este arestat și trimis într-un lagăr de concentrare în Germania. Scapă de execuție pretinzând că este iranian, dar acest fapt îl aduce într-o situație extrem de complicată: trebuie să îi predea limba persană ofițerului care conducea bucătăria lagărului și care visa ca după război să își deschidă un restaurant în Iran. Pentru a supraviețui, tânărul evreu inventează o limbă pe care nu o cunoaște.
Trailer: https://www.imdb.com/video/vi4080779545/
Date
  • ian. 19 2022 - ian. 19 2022

Location
  • Cinema Muzeul Țăranului