ian. 25 2023 - ian. 25 2023

ZILELE FILMULUI INDIAN

ZILELE FILMULUI INDIAN

2 - 4 februarie

Cinema Muzeul Țăranului găzduiește, în perioada 2 - 4 februarie, Zilele Filmului Indian. Cele cinci producții cinematografice din program abordează subiecte precum relația omului cu natura, legătura cu pământul, protecția mediului înconjurător, dreptul la viață și la libertate, biodiversitatea și agricultura ecologică. Prin povești reale sau inspirate din realitate, publicul este invitat să descopere India dincolo de stereotipuri și să reflecte totodată asupra unor teme extrem de relevante pentru timpurile în care trăim.
Filmat timp de șase luni, pe parcursul unei excursii de 3000 km de-a lungul Gangelui, documentarul “Moving Upstream: Ganga” explorează ideea de a merge pe jos, oferind în același timp o vedere nefiltrată asupra comunităților umane care trăiesc lângă cel mai mare fluviu al Indiei. “Taledanda” prezintă lupta împotriva tăierii copacilor a unui bărbat cu dizabilități intelectuale din comunitatea tribală Soliga. “The seeds of Vandana Shiva” dezvăluie povestea remarcabilă a eco-activistei de renume internațional Dr. Vandana Shiva, promotoare a libertății semințelor, militantă împotriva mega corporațiilor agriculturii industriale și a organismelor modificate genetic.
Reflectând asupra migrației spre orașe, a ideii de casă și apartenență la un loc, documentarul “Once upon a village”, aduce în prim plan una din miile de localități rurale abandonate de la poalele Himalayei, prin intermediul a doi din ultimii săi locuitori: o femeie de 80 de ani și o fată de 19 ani. Drama istorica “Sijou” prezintă brutalitatea sistemului feudal de proprietate funciară ce era practicat în Bhutan înainte de 1958, bazat în întregime pe plăți în natură și în muncă, inclusiv pe sclavie, și care a afectat oamenii din regiunea Assam, situată la granița de Nord-Est a Indiei.
După debutul de la București, evenimentul va continua în a doua săptămână din februarie la Cluj-Napoca și Timișoara.
Biletele sunt disponibile pe https://eventbook.ro/program/zilele-filmului-indian
Adresă:
Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea
Strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român
Telefon: 021.317.96.60
Tarif: 15 lei/ bilet întreg, 9 lei/ bilet redus
Organizator: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.
Sponsor: Organic India
Parteneri media: Agerpres, Cărturești, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro, Centrul Clujean pentru Studii Indiene, ilikeCluj.ro, cluj.com
Date
  • ian. 25 2023 - ian. 25 2023

Location