feb. 24 2025 - feb. 24 2025

Valea Hârtibaciu, Valea Calvei și regiunea Verzei

LANSAREA ALBUMULUI

Valea Hârtibaciu, Valea Calvei și regiunea Verzei

11 martie 2025, ora 17.00, Sala Media

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 11 martie 2025, de la ora 17.00, la Sala Media, la lansarea albumului Valea Hârtibaciu, Valea Calvei și regiunea Verzei / Das Harbachtal, das Kaltbachtal und der Krautwinkel. Cu această ocazie, autorii cărții, Georg Gerster și Martin Rill, vor acorda autografe la finalul evenimentului.
În 1997, când editura Martin Rill a prezentat publicului albumul „Siebenbürgen im Flug” (Transilvania în zbor), nu era încă previzibil faptul că ideea, conceptul, formatul și macheta se vor dezvolta într-o serie care prezintă regiuni individuale din zona așezărilor săsești. Datorită fotografiilor aeriene, Transilvania, ca peisaj cultural grandios al arhitecturii, devenise un document de o vivacitate și memorabilitate de neegalat. Cartea ilustrată Valea Hârtibaciu, Valea Calvei și regiunea Verzei face parte dintr-o serie cu volumele „Transilvania în zbor”, „Țara Bârsei”, „Sibiul și Țara Veche”, „Rupea și Ținutul Făgăraș”, „Regiunea între cele două Târnave”, „Sighișoara și Târnava Mare” și „Mediașul și Țara Vinului Transilvan”.
Cu noul album Das Harbachtal, das Kaltbachtal und der Krautwinkel, autorii prezintă a opta documentare a fostului patrimoniu cultural german din Transilvania, în același format, număr de pagini, aceeași prezentare exterioară. Nu există nicio îndoială că volumele sunt caracterizate de aceeași dorință de documentare și prezentare.
Aceast nou volum vă invită într-o călătorie de descoperire, o drumeție prin Valea Hârtibaciu, Valea Calvei și regiunea Verzei, nume care sunt familiare pentru mulți, cunoscute pentru unii, dar care sună ciudat pentru alții (regiunea Verzei Krautwinkel?). Călătoria ne poartă din adâncul timpului, într-un peisaj al sașilor transilvăneni, care a crescut de-a lungul secolelor. În imagini impresionante și texte informative, încercăm să vizualizăm lucruri familiare și poate uitate pentru privitor și cititor, să le readucem la viață. Este vorba despre un peisaj cultural vechi de mii de ani, în care oamenii au trăit și au construit orașe, sate, biserici și cetăți care au trecut prin furtunile timpului. Acest peisaj cultural face parte dintr-un patrimoniu european care este încă viu și astăzi. Având în vedere bogăția istoriei, acest volum nu are pretenția de a fi complet, dar încearcă totuși să evidențieze structuri exemplare de așezări, clădiri și patrimoniul acestora.
Volumul prezintă 31 de sate: Abtsdorf/Apoș, Agnita/Agnetheln, Alțâna/Alzen, Buia/Bell, Bruiu/Braller, Mighindoala/Engenthal, Gherdeal/Gürteln, Brădeni/Henndorf, Hosman/Holzmengen, Movile/Hundertbücheln, Iacobeni/Jakobsdorf, Chirpăr/Kirchberg, Nocrich/Leschkirch, Pelișor/Magerei, Moardăș/Mardisch, Marpod/Marpod, Șomartin/Martinsberg, Metiș/Martinsdorf, Merghindeal/Mergeln, Boarta/Michelsdorf, Netuș/Neithausen, Noiștat/Neustadt, Petiș/Petersdorf, Stejărișu/Probstdorf, Retiș/Retersdorf, Ruja/Roseln, Răvășel/Rosch, Zlagna/Schlatt, Dealu Frumos/Schönberg, Vărd/Werd și Veseud/Zied.
Localitățile sunt tratate în conformitate cu un model standardizat și clar. La început există o clasificare geografică a locului în mediul natural, urmată de o prezentare istorică a istoriei locale. Planul localității este juxtapus cu fotografia aeriană corespunzătoare. Textul este ilustrat de o vedere generală a comunei. Aceasta este urmată de o descriere a celor mai importante clădiri, cum ar fi cetatea și biserica, cu orgă și altar, comori din biserică și patrimoniul mobil, construcțiile de folosință comună, gospodăriile reprezentative, care sunt legendate cu texte explicative. Rezultatul este o monografie caleidoscopică a peisajului săsesc de-a lungul Hârtibaciului, Valea Calvei și regiunea Verzii, care cuprinde istorie, arhitectură și istorie culturală.
În jur de 40 de sate au fost înființate de-a lungul cursului Hârtibaciului, Calvei și la nord de Olt în regiunea Verzei. Cele mai multe erau pe Pământul Regal, noua erau proprietăți nobiliare și cinci au fost abandonate. La un secol de la colonizare, aceste sate deveniseră deja centre economice puternice în Transilvania. În deceniile următoare, în orașul Agnita și în târgurile Altâna, Dealu Frumos, Merghindeal, Nocrich sau Hosman s-au dezvoltat meșteșugurile de breaslă. Negustorii străbăteau întregul principat cu mărfurile lor. Dezvoltarea economică a atins apogeul la începutul secolului al XVI-lea. Au fost ridicate clădiri sacrale și au fost construite fortificații puternice pentru a-i proteja de amenințarea turcească. Mobilierul bogat al clădirilor sacrale mărturisește despre puterea și prosperitatea satelor săsești. Familia Brekner, din care provine Samuel von Brukentahl, care a trăit în Nocroch și a influențat zona descrisă, este tratată mai în detaliu. Albumul se încheie cu un text scurt, dar informativ despre istoria regiunii din epca pietrei pâna în actualitate, care se referă în special la trecutul poluației germane și raportl acestora cu românii din zonă.
Georg Gerster și Martin Rill: Ed. Martin Rill, copertă cartonată, 336 pagini, 800 ilustrații color, 1 hartă, 31 planuri localității, ISBN: 978-3-00-079021-8.
Date
  • feb. 24 2025 - feb. 24 2025

Location
  • Sala Media