sept. 7 2022 - sept. 7 2022

TÂRGUL ICONARILOR ȘI AL MEȘTERILOR CRUCERI

TÂRGUL ICONARILOR ȘI AL MEȘTERILOR CRUCERI

16 – 18 septembrie 2022, între orele 10:00 și 18:00

Cruce-n casă,

Cruce-n piatră,

Dumnezeu cu noi la masă,

Maica Precistă pe fereastră.

Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește, în ajunul zilei de 14 septembrie,  Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului țărănesc. Aflat la a XXI-a ediţie, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri oferă publicului, timp de trei zile, de vineri, 16 septembrie, până duminică, 18 septembrie 2022, noi întâlniri cu artiști și meșteri iconari, însoțiți de această dată de o serie de artizani al căror meșteșug continuă să valorifice materiile artei tradiționale și rezonează cu specificul târgului.
Preocupat de valorificarea și revitalizarea patrimoniului cultural țărănesc, Muzeul Țăranului păstrează structura târgului de iconari și meșteri cruceri inițiat sub forma unui act cultural cu rol formator și educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca (re)sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari. Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere frumusețea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale.
Continuăm formula binecunoscută de prezentare a târgului, invitându-i pe meșterii și artiștii iconari să expună obiectele create pentru târg în cadrul unor microinstalații, dând astfel posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale și de a iniția un nou dialog cu publicul vizitator. Structura târgului rămâne ca întotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, heruvimi desprinși din cetele îngerești - Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.
Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, zacuscă, miere și prăjituri de casă. Scoatem din lada de zestre a muzeului - albume, cărți poștale, scrieri și ziceri țărănești, revista Martor, caiete de meșteri, cataloage de expoziții - oferite spre vânzare publicului interesat.
Ateliere / întâlniri
Experiența din anii precedenți a atelierelor pentru copii și adulți și cererea publicului pentru continuarea lor cu câțiva dintre iconarii și crucerii dedicați împărtășirii tehnicii meșteșugului sunt argumente pentru continuarea rolului educațional al atelierelor.  Adresăm, astfel, copiilor și adulților invitația de a descoperi cum lucrau iconarii vechi izvoade și zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și incrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari.
Sâmbătă, 17 septembrie
orele 11:00 – 13:00 – Ateliere de încrustat în lemn cu Vasile Moldoveanu
Vasile Moldoveanu le propune iubitorilor de artă sacră să descopere primii pași în tehnica încrustării lemnului și a cruceritului.
Un atelier recomandat copiilor mari și mici, cu vârste cuprinse între 9 și 99 de ani.
Prețul atelierului: 25 de lei.
Așteptăm înscrierile pe adresa de e-mail educatiemuzealamtr@gmail.com
„Icoana de vatră este chiar un obiect sacru pentru casa ţăranului. Acest obiect cult, regăsit în secolele 17-18, a apărut în tradiţia românească. Avem dovezile icoanelor pictate pe sticlă. Icoana pe vatră este un obiect de cult, fiindcă ţăranul s-a gândit să îşi protejeze mediul, familia. Imediat după ce îşi termina casa, îşi construia şi o sobă, acea vatră uriaşă care avea scopul de a încălzi toată locuinţa, de obicei formată din două încăperi. Acea sobă trecea dintr-o cameră în alta prin peretele comun. În camera de zi, era partea deschisă a vetrei, cu pirostriile pe care se pregătea hrana. De cealaltă parte, suprafaţa vetrei devenea chiar pat pentru copii, exact ca în poveştile lui Creangă. Datorită necazurilor provocate uneori de focul deschis, dintr-o bucată de lemn, dintr-un butuc mai tare, de stejar sau de fag, materiale de lemn de esenţă tare care să reziste în jurul vetrei, la temperaturi ridicate. Această bucată de lemn era scrijelită şi avea ca simbol central crucea, un înger sau un desen naiv reprezentând un sfânt. În general, era vorba de un sfânt protector al casei, legat de numele purtat de un strămoş al familiei.” (Vasile Moldoveanu, meșter crucer)
orele 14:00 – 16:00 – Ateliere de pictură cu Angela Ludoșanu
Angela Ludoșanu le propune iubitorilor de artă sacră să descopere primii pași în tehnica realizării icoanelor pe lemn. Un atelier recomandat copiilor mari și mici, cu vârste cuprinse între 9 și 99 de ani.
Prețul atelierului: 25 de lei.
Așteptăm înscrierile pe adresa de e-mail educatiemuzealamtr@gmail.com
„Dintre toate meșteșugurile, mi se pare că iconografia își mai păstrează rădăcinile corect justificatoare, dacă avem în vedere că românii încă doresc să fie profund și în procent foarte mare religioși. Meșteșugul iconografic se vulgarizează, însă, și-și pierde din har pe măsură ce secularizarea acaparează și societatea românească la fel cum s-a întâmplat și în Occident. Lipsa de educație estetică și teologică a publicului larg naște o cerere viciată de proastă calitate. Există loc sub soare pentru toată lumea care dorește să picteze, dar când persoanele nepregătite produc în serie icoane comerciale de joasă calitate conform cererii, icoana de bună calitate nu mai este apreciată corect. De asemenea, se observă lesne și mâna artistului contemporan, în icoane. Inovații în tehnică, cromatică și reprezentare duc uneori icoana doar spre decorativ și idei artistice speculative. Eu simt că o icoană nu este o icoană adevărată atunci când nu mai recunoști arhetipul reprezentat și nu te mai inspiră la rugăciune. Astăzi, este la modă a nu se mai folosi foița de aur, ci fondul vibrat și abundă introducerea ideilor și viziunilor personale. Cunoscătorii teologiei își dau seama ușor când pictorul nu pleacă în pictatul icoanei de la tradiția și canonul ortodox și că nu are un demers pătruns și de credință, ci doar de viziuni artistice. Astfel, este o adevărată provocare, cu implicații personale și familiale, să continui să pictezi icoana în maniera clasic-canonică. În același timp, pași în interiorul acestui canon sunt necesari fără a tulbura autenticul. Spre o exprimare în acest sens, eu înțeleg că trebuie să înaintez cu grijă, pentru a nu pierde sacrul.” (Angela Ludoșanu, iconar)
Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com
Costul unui atelier: 25 lei / persoană
Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi, studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 3 lei.
Coordonatorul târgului: Lila Passima
Comunicare: Monica Chiorpec // educatiemuzealamtr@gmail.com
Date
  • sept. 7 2022 - sept. 7 2022

Location