Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri este, de mai bine de două decenii, o tradiție a Muzeului Național al Țăranului Român. An după an, prăznuim împreună Ziua Crucii cu un târg-expoziție, unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticlă și lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustații în lemn, reprezentări iconografice contemporane. în diferite tehnici și materiale) care reafirmă identitatea și specificitatea instituției noastre.
Muzeul de la Șosea devine, timp de trei zile, de vineri, 13 septembrie, până duminică, 15 septembrie 2024, locul în care iconari și meșteri cruceri continuă să recupereze frumusețea meșteșugului și a obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale. Alături de icoană, crucea este semn nealterat, viu și plin de semnificații profunde. Forța obiectelor transpare din fiecare expunere în parte, dând valoare estetică și, totodată, fiind accesibilă oricui își dorește o (re)întoarcere către înțelesul meșteșugului. Iconarii și meșterii cruceri sunt însoțiți și de meșteșugari din sfere conexe: manufacturarea scoarțelor, a ceramicii și a lemnului. Așa cum v-am obișnuit, și de această dată vă întâmpinăm cu dulciuri de casă, miere și produse apicole, plante de leac, fructe și flori de toamnă.
De asemenea, invităm copiii și adulții să descopere cum lucrau iconarii vechi izvoade și zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit ori cum se însemnează și încrustează pristolnicele și icoanele de vatră, în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari.
Ateliere / întâlniri
Vineri, 13 septembrie
orele 11.00 – 13.00 - Atelier de pictură. tehnica realizării icoanelor pe sticlă, cu Radu Dincă
Sâmbătă, 14 septembrie
orele 11.00 – 13.00 – Atelier de pictură. Tehnica realizării icoanelor pe lemn, cu Angela Ludoșanu
orele 13.00 – 15.00 – Atelier de încrustații în lemn. Tehnica realizării încrustării și cruceritului cu Vasile Moldoveanu (la acest atelier nu se mai fac înscrieri, toate locurile disponibile s-au ocupat)
Detalii pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com
Costul unui atelier: 25 lei / persoană
Intrarea la târg este liberă.
Organizator: Secția Educație muzeală
Coordonator târg: Lila Passima