TÂRG DE MUCENICI
8 – 10 martie 2024, între orele 10.00 și 18.00
În perioada 8 – 10 martie 2024, între orele 10.00 și 18.00, vă invităm la „Târgul de mucenici”, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, nr. 3. Intrarea este liberă.
Întâmpinăm sărbătoarea creştină a sfinților 40 de mucenici din Sevastia, cunoscută în popor şi ca Sâmbra Plugului, cu mucenici moldoveneşti preparați la fața locului, însiropați cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă.
Sâmbătă, 9 martie, sunt Moşii de iarnă, când se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți, așa că suntem pregatiți și cu colaci împletiți în patru și cu plăcinte poale’n brâu cu brânză şi stafide.
Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege de aici, persoanelor dragi, cadouri cu totul deosebite de la meșterii populari și artizanii veniți cu ii din toate zonele țării, zgărdane, icoane, ceramică pictată cu motive tradiționale, covoare țesute la război, măști populare, obiecte din lemn și din alamă pentru gospodărie, tablouri și felicitări, bijuterii unicat din argint, genți din piele naturală, haine din blană, cosmetice artizanale, uleiuri de lavandă și apă de trandafiri, ornamente din plante suculente, vestimentație brodată sau împletită manual, jucării din lână croșetată, lumânări cu uleiuri organice.
Gastronomia tradițională este prezentă la eveniment prin produse diverse, pentru toate gusturile: brânzeturi proaspete şi afumate din lapte de vacă sau de oaie, cozonaci bucovineni, ciocolată și prăjituri de casă, miere și produse de imunitate, sucuri de cătină și de aronia, vin şi palincă.
Cei care apreciază obiectele vechi şi cu valoare istorică găsesc la anticarii participanți la eveniment unelte din lemn, mobilier țărănesc sau straie populare din diferite regiuni folclorice.
Mâncăruri tradiționale calde vor fi preparate pentru doritori: borş de peşte, carne de porc la ceaun cu mujdei şi gogonele, sărmăluțe cu mămăliguță, saramură de crap, păstrăv şi cârnăciori proaspeți la grătar. Nu pot lipsi din meniu mucenicii munteneşti la ceaun, cu nucă și scorțișoară.
Atelierul de încondeiat ouă va fi susținut de meștera Ileana Hotopilă din Bucovina, care a primit în anul 2022 titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga sa activitate.
Organizator eveniment: Asociația Kogaion 115
Director de marketing – Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803, e-mail: ligia_marica@yahoo.com