iul. 19 2022 - iul. 19 2022

ȚARA BurzenLAND

ȚARA BurzenLAND

25 iulie - 2 august 2022

În perioada 25 iulie - 2 august 2022, are loc proiectul cultural ȚARA BurzenLAND, ce își propune o prezentare inedită și vie a Țării Bârsei. În cadrul proiectului vor fi realizate: un performance de teatru cultural-istoric și un scurtmetraj documentar despre zonă. Pornind de la o trecere prin istoria și cultura locului (prin pictură, muzică, literatură, limbă, meșteșug, folclor etc.) 8 – 10 elevi vorbitori de limbă germană din Brașov vor lucra împreună cu un pedagog teatral și cu un profesor de cultură și istorie a artei. În urma unei serii de ateliere de cercetare și creație ce vor avea loc în Brașov și împrejurimi, tinerii vor crea un performance de teatru prin intermediul căruia vor prezenta Țara Bârsei poetic și activ prin ochii lor. Sunt planificate două reprezentații ale performance-ului:
  1. La Muzeul Național al Țăranului Român, București.
  2. La Brașov, Centrul Cultural Reduta, în cadrul Săptămânilor culturale germane din Transilvania.
Publicul din București este invitat la evenimentul de prezentare al cărui program cuprinde: un performance de teatru realizat de tinerii participanți, discursurile invitaților de onoare despre istoria și cultura Țării Bârsei, precum și o discuție deschisă pe tema propusă împreună cu tinerii participanți și public – de asemenea, va avea loc premiera la București a filmului documentar: Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE, rezultatul unui proiect similar din 2021, în care tineri elevi s-au confruntat cu istoria transgenerațională a Transilvaniei, iar în acest context, cu conceptele: plecare, întoarcere, reîntoarcere, acasă.
Evenimentul bilingv va avea loc luni, 1 august 2022, la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului. Invitații de onoare ce vor lua cuvântul sunt: dr. Virgil Ştefan Nițulescu – Manager MNȚR, Laczikó Enikő – secretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice.
Organizatori și inițiatori:
Asociația Cu Timp Pentru Cultură, Brașov
Biroul Cultural pentru Transilvania la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania
Parteneri și finanțatori:
Departamentul pentru Relații Interetnice
Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, Germania
Muzeul Național al Țăranului Român, București
Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov
Fundația Michael&Veronica Schmidt Stiftung  
Date
  • iul. 19 2022 - iul. 19 2022

Location
  • Cinema Muzeul Țăranului