dec. 5 2022 - dec. 5 2022

START DIFERENȚIAT, FINAL UNIFORM DRAMATIC. SOCIOLOGIA EST-EUROPEANĂ INTERBELICĂ

START DIFERENȚIAT, FINAL UNIFORM DRAMATIC.

SOCIOLOGIA EST-EUROPEANĂ INTERBELICĂ

13 decembrie 2022, ora 18.00, Sala Media

Muzeul Național al Țăranului Român organizează marți, 13 decembrie 2022, ora 18.00, la Sala Media, dezbaterea cu titlul Start diferențiat, final uniform dramatic. Sociologia est-europeană interbelică.
Tema dezbaterii propuse de grupul independent Cooperativa Gusti a apărut ca o necesitate, întrucât, adâncind cercetarea sociologiei interbelice, nu puteam să nu realizăm că o serie de condiții similare pot da naștere unor dezvoltări similare; pe de altă, legăturile profesionale care s-au stabilit cu vecinii au fost mai curând spontane și nu au fost explorate suficient până în prezent. Startul legăturilor dintre sociologi după 1918 a fost îngreunat și a apărut cu întârziere, ca urmare a faptului că sociologii occidentali (mai ales francezi și germani) s-au poziționat în tabere opuse în timpul războiului.
În cadrul dezbaterii, invitații vor încerca să răspundă la câteva fațete ale întrebării: de ce sociologiile est-europene s-au apropiat spontan și cum și de ce a avut Școala gustiană oportunitatea să contribuie masiv la această apropiere?
Dezbaterea este prilejuită de recenta apariție a volumului de studii Mărire și decădere. Școala gustiană în context central-est-european după Marele Război, coordonat de Theodora-Eliza Văcărescu și de Zoltán Rostás, publicat de Editura Eikon în acest an.
Participă:
Dr. Ionuț Butoi
Dr. Alin Ciupală
Drd. Dana Costin
Dr. Maria Larionescu
Dr. Irina Nastasă-Matei
Dr. Victor Rizescu
Dr. Zoltán Rostás
Dr. Dumitru Sandu
Dr. Cristian Vasile
Dr. Theodora-Eliza Văcărescu
Intrarea este liberă.
Date
  • dec. 5 2022 - dec. 5 2022

Location
  • Sala Media