iun. 14 2023 - iun. 14 2023

SPAȚIUL PROLETAR

SPAȚIUL PROLETAR

Expoziția artistului Vladimir Păun Vrapciu

27 iunie – 16 iulie 2023, Sala Media

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 29 iunie 2023, de la ora 17.00, la Sala Media, la vernisajul expoziției Spațiul Proletar, a artistului Vladimir Păun Vrapciu.
Expoziția Spațiul Proletar ia naștere odată cu primul performance art al expoziției Spațiul, prezentată în premieră la Muzeul Județean Buzău, în 2021. Aceasta s-a bucurat de o vernisare în câteva instituții culturale de prestigiu, naționale și internaționale: Muzeul Național al Țăranului Român din București, Galeria Saphira & Ventura din NYC. Expoziția Spațiul a cuprins și patru performance art la: București, Roma, New York City și Veneția.
Performance Art 1 de la București - 2021 este momentul în care a început documentarea și cercetarea la nivel social, în conexiune și prin intermediul obiectului de artă ce a fost adus în mijlocul clasei proletare, și anume al muncitorilor din ramura industrială a construcțiilor civile.
În perioada cercetării și documentării, am realizat peste câteva mii de fotografii și nenumărate discuții libere cu muncitorii care veneau la șantier și începeau să întrebe ce reprezintă forma obiectului prezentat. În această perioadă și prin această experiență am identificat diversele probleme ale clasei proletare post comuniste, total diferite de cele de dinainte și puse în termenii unei libertăți bine meritate. Am înțeles nevoile și cerințele social-culturale, în termenii socialismului, în forma lui crudă, nerafinată a actualei clase proletare moderne. Nevoile lor și dezideratele lor, temerile lor față de necesitățile familiei pentru ziua de mâine, față de locul de muncă, față de perspective și totodată bucuriile lor, cum ar fi libertatea de care beneficiază astăzi, posibilitatea de a-și alege meseria, angajatorul și locul de muncă, în țară sau străinătate. O concluzie pe care eu am tras-o ca urmare a discuțiilor avute cu ei în aceasta perioadă a fost că veniturile salariale în România sunt foarte mici și că, dacă ar fi mărite de autorități prin lege la nivelul statelor Europene, ei nu ar mai fi nevoiți să își părăsească familiile, mergând să muncească în străinătate.
În Spațiul Proletar regăsim o diversitate de meserii, fiecare cu meșteșugurile ei. Pentru această expoziție, am ales să cercetez și să documentez una dintre cele mai grele și totodată mai frumoase meserii din ramurile industriei constructoare, cea a construcțiilor civile, aceasta fiind diferită de celelalte industrii; pentru lucrătorii din construcții, condițiile de lucru sunt foarte dure, programul de lucru este lung, vara lucrezi la temperaturi ridicate, iarna la temperaturi scăzute, într-un mediu extrem de dur. (Vladimir Păun Vrapciu)
Curator: Petru Lucaci
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Media, în perioada 27 iunie – 16 iulie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.
Date
  • iun. 14 2023 - iun. 14 2023

Location
  • Sala Media