nov. 10 2022 - nov. 10 2022

Săptămâna Filmului Maghiar la București

Săptămâna Filmului Maghiar la București, ediția a 16-a

20 - 27 noiembrie 2022

În perioada 20 - 27 noiembrie 2022 va avea loc a 16-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București, unul din evenimentele-brand ale Institutul nostru. Cinefilii bucureșteni știu și așteaptă cu nerăbdare acea săptămână din noiembrie în care pe marele ecran al Cinema Muzeul Țăranului se proiectează filme maghiare, fiind sărbătoarea artei cinematografice maghiare în capitala României.
Pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări cele mai noi creații din cinematografia maghiară, filme prezentate în ultimii ani, premiate la festivaluri internaționale de film și care nu au fost proiectate până acum în Bucurerști.
Săptămâna Filmului Maghiar la București demarează cu premiera peliculei Jocul, a cărei precedent, Examenul, l-a putut urmări publicul bucureștean în anul 2012, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar. În povestea cu spioni, regizată de Fazakas Péter îi reîntâlnim pe Kulka János și Nagy Zsolt, doi dintre cei mai importanți actori ai scenelor teatrale maghiare.
Programul Incubator al Institutului Național de Film a fost lansat în anul 2015 cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (min. 70 minute) de debut. Două pelicule realizate în cadrul acestui program vor fi prezentate publicului bucureștean în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an: Din câte știu în regia lui Lőrincz Nándor și Nagy Bálint, respectiv Evacuarea în regia lui Fazekas Máté. Programul oferă tinerilor regizori posibilitatea de a-și prezenta creațiile inovatoare, experimentale și, de asemenea, își propune să asigure varietatea de genuri în cinematografia maghiară. Institutul de Film dorește ca prin acest program tinerii cineaști aplicanți să cunoască sistemul de finanțare a Institutului de Film și, obținând referințele corespunzătoare, să participe ulterior cu succes la aplicații. Acest lucru s-a și întâmplat în cazul mai multor filme de debut realizate în cadrul Programului Incubator, fiind premiate la festivaluri internaționale.
Tot în această săptămână va fi proiectată și o raritate ca gen în industria maghiară de film, Post Mortem, un horror regizat de Bergendy Péter. Filmul cu o atmosferă specială apelează la elemente vizuale digitale rare în filmele maghiare și a fost propus de Ungaria pentru Premiile Oscar 2022 în categoria filmelor străine; nu întâmplător a obținut deja numeroase premii internaționale.
Apelând la experiența ei anterioară de documentarist, în primul său lungmetraj intitulat Șase săptămâni Szakonyi Noémi Veronika reflectă din punct de vedere psihologic pe o temă sensibilă, adopția.
S-ar putea enumera o sumedenie de pelicule memorabile care de-a lungul timpului au ținut cinematografia maghiară în topul mondial. Arhivele Maghiare de Film, prin programul de digitalizarea restaurează an de an tot mai multe filme din această categorie, dintre care și noi includem de obicei în programul Săptămânii Filmului Maghiar. În acest an vom prezenta filmul intitulat Vătămare corporală ușoară, o dramă a lui Szomjas György realizat în stil documentarist, în care interpretarea monumentală a lui Eperjes Károly este poate cea mai relevantă din cariera sa de până acum.
Pe 27 noiembrie, ultima zi a Săptămânii Filmului Maghiar vom proiecta două comedii: Fii tăticul meu, regizat de Rohonyi Gábor și Vékes Csaba, o poveste îmbogățită cu elemente fantasy despre devenirea de părinte, respectiv comedia romantică intitulată Crăciunul, în regia lui Tiszeker Dániel, în care Zsigmond Emőke, o tânără actriță foarte promițătoare îi uimește pe spectatori în rolul unei învățătoare drăguțe și amabile a cărei zâmbet în sine creează atmosferă de Crăciun.
Nici pe cei mici nu-i neglijăm în această săptămână, lor le oferim filmul de desene animate intitulat Arcușorii și... Fie-ce-o-fi, regizat de Jurik Kristóf în baza îndrăgitei serii de cărți pentru copii scrise de Dániel András. Din filmul de cinema cei mici pot afla, printre altele, ce e de făcut când ni se distorsionează umbra sau cum arată un anotimp nou-nouț.
În selecția de scurtmetraje am ales filme cu conținut complet diferit care dovedesc din nou pe de o parte forța genului și pe de altă parte talentul tinerilor regizori maghiari de film de a povesti întâmplări în limitele de timp și prin forța de exprimare a genului de scurtmetraj. Filmul lui Engelman Péter intitulat Triunghi este o dramă pseudo-documentară care cercetează teritoriile întunecate ale minții umane. Povestea polițistă intitulată 1939 regizat de tandemul regizoral Magyari Zsolt și Benkő Claudia permite pătrunderea într-o societate aflată la marginea unui cataclism și divizată până la infinit.
În thrillerul intitulat La pândă de Karácsony Péter, doi oameni sunt la vânătoare și văd povestea prin prisma lor, printr-un binoclu vânătoresc. Clima de Szabó Márton István e un sci-fi, în care nici inteligența artificială profesionistă nu le ușurează tinerilor alegerea de partener.
În programul de filme documentare figurează două creații cu tematică legată de Transilvania: Vargyasi Levente și T. Bányai Péter sunt realizatorii filmului Dulcele amar, despre cultivarea sfeclei de zahăr și modul în care fabricarea de zahăr a devenit treptat imposibilă, în timp ce Csibi László în filmul intitulat Ușa din spate a socialismului, evocă epoca cenzurii prin intermediul întâmplărilor transformate uneori în anecdotă, din mas-media românească, în special în cea de limba maghiară, de până la schimbarea regimului din anul 1989.
Selecția da filme documentare mai cuprinde două filme portret despre maghiari supertalentați, care au dobândit renume mondial în domeniul profesiei lor. În Ochiul Parisului – Brassaï, regizorul Borsody István ne oferă un portret detaliat și autentic al brașoveanului Halász Gyula care a devenit renumit în Parisul interbelic ca artist fotograf polivalent, novator și de succes. În filmul lui Pálinkás Norbert, intitulat Katinka, o cunoaștem pe înotătoarea maghiară Hosszú Katinka, triplă campioană olimpică, de nouă ori campioană mondială și de cincisprezece ori campioană europeană. Ea este prima concurentă din lume care a păstrat recordul mondial concomitent în cele cinci probe de înot mixt, numită Iron Lady datorită performanțelor ei și rezistenței fizice. În acest film cu iz personal o descoperim altfel decât cea pe care o știm de la televizor și din bazinul de înot.
Deschiderea de luni a Săptămânii Filmului Maghiar este precedată și anul acesta de două evenimente desfășurate duminică, ziua 0 a festivalului, găzduite de Institutul nostru (Gina Patrichi nr. 8): expoziția Perspectivă largă – 120 de ani de cinematografie maghiară, o expoziție ambulantă a grandioasei expoziții prezentate cu același titlu în 2021 la Muzeul Ludwig din Budapesta despre cei 120 de ani ai industriei maghiare de film. Expoziția prezintă o imagine amplă a trecutului și prezentului artei și industriei cinematografice maghiare de la nașterea acestei arte prin perioada filmului maghiar și descoperirea filmului sonor până la creațiile contemporane. Prezintă marii maeștri maghiari ai celei de-a șapte arte, dar și creațiile importante din punct de vedere al istoriei cinematografiei. Ne oferă momente din viața unor artiști maghiari sau cu rădăcini maghiare care au avut o carieră de succes pe plan internațional și și-au pus amprenta pe industria cinematografiei mondiale.
După vernisarea expoziției proiectăm un teatru-film istoric muzical al cărui muzică a fost scrisă de compozitorul timișorean Cári Tibor, iar ideea i se datorează lui Dolhai Attila, solist al Teatrului de Operetă din Budapesta. Musicalul intitulat Loialitate eternă regizat de Iványi Marcell, deținător al Premiului Palme d`Or, are la bază o autobiografie ce poate fi considerată și document de epocă. Este vorba despre o familie de intelectuali timișoreni care și marginalizați își păstrează umanismul.
În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar îl comemorăm, la 150 de ani de la nașterea sa, pe Janovics Jenő, tatăl cinematografiei clujene, prezentând două volume despre activitatea sa de regizor, director de teatru și antreprenor în cinematografie: o monografie în limba maghiară intitulată Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig (red. Zágoni Bálint și Kollarik Tamás), precum și cartea Janovics. Cineast în generația 1900, un volum în limba română al cărui autor este Delia Enyedi, profesor la Departamentul de Film și Mas-media al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Săptămâna Filmului Maghiar la București se desfășoară și anul acesta la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), respectiv la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8).
Filmele sunt subtitrate în limba română.
Program:
duminică, 20 noiembrie
18.30: Perspectivă largă – 120 de ani de filme maghiare
expoziție la Institutul Liszt
19.00: Iványi Marcell: Loialitate eternă, 2022, teatru-film istoric muzical, 74’, subtitrat în limba română
la Institutul Liszt
luni, 21 noiembrie
18.30: Deschidere: Fazakas Péter: Jocul, 2022, dramă, thriller, 110’, subtitrat în limba română
marți, 22 noiembrie
18.00: Borsody István: Ochiul Parisului – Brassaï, 2022, documentar, 50’, subtitrat în limba română
20.00: Pálinkás Norbert: Katinka, 2022, documentar, sport, 104’, subtitrat în limba română
miercuri, 23 noiembrie
18.00: Vargyasi Levente, T. Bányai Péter: Dulcele amar, 2022, documentar, coproducție Ungaria-România, 89’, subtitrat în limba maghiară și română
20.00: Bergendy Péter: Post Mortem, 2021, thriller horror, 119’, subtitrat în limba română
joi, 24 noiembrie
18.00: Scurtmetraje, 84’, subtitrate în limba română
Engelman Péter: Triunghi / 2021, 20’
Magyari Zsolt – Benkő Claudia: 1939 / 2022, 30’
Karácsony Péter: La pândă / 2022, 16’
Szabó Márton István: Clima / 2022, 18’
20.00: Lőrincz Nándor – Nagy Bálint: Din câte știu, 2021, dramă, 123’, subtitrat în limba română
vineri, 25 noiembrie
16.00: Janovics Jenő 150, două prezentări de cărți despre Janovics Jenő
Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig (ed. Zágoni Bálint, Kollarik Tamás)
Delia Enyedi: Janovics. Cineast în generația 1900
la Institutul Liszt
18.00: Csibi László: Ușa din spate a socialismului, 2022, documentar, 55’, subtitrat în limba română
20.00: Szakonyi Noémi Veronika: Șase săptămâni, 2022, dramă, 95’, subtitrat în limba română
sâmbătă, 26 noiembrie
16.00: Jurik Kristóf: Arcușorii și... Fie-ce-o-fi, 2021, desen animat, 74’, subtitrat în limba română
18.00: Szomjas György: Vătămare corporală ușoară, 1983, dramă, 85’, subtitrat în limba română
20.00: Fazekas Máté Bence: Evacuarea, 2022, dramă, comedy, 85’, subtitrat în limba română
duminică, 27 noiembrie
17.00: Rohonyi Gábor – Vékes Csaba: Fii tăticul meu, 2022, comedie, 115’, subtitrat în limba română
19.00: Tiszeker Dániel: Crăciunul, 2021, comedie romantică, 109’, subtitrat în limba română
Date
  • nov. 10 2022 - nov. 10 2022

Location
  • Studioul Horia Bernea