mart. 14 2024 - mart. 14 2024

RECUNOȘTINȚĂ

RECUNOȘTINȚĂ

Expoziție de pictură: Gheorghe Berindei și Mirabela Bedereagă

29 martie – 14 aprilie 2024, Sala Noua Galerie

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 28 martie, la ora 18.30, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziției de pictură Recunostință, a pictorilor Gheorghe Berindei și Mirabela Bedereagă. Opera artiștilor și semnificația momentului vor fi prezentate de criticul de artă Luiza Barcan, care este și curatorul expoziției.
Recunoștința are sensul deplin al exprimării gratitudinii față de ceva căruia îi datorăm un lucru semnificativ din existența noastră.
Recunoștința tinerei pictorițe Mirabela Bedereagă se îndreaptă către ceea ce artista identifică a fi cunoscut mai dinainte, către ceva în care se regăsește, către ceea ce e bun, frumos și adevărat, adică spre Tradiție. Artista reușește să exprime un mesaj și, totodată, o invitație către omul contemporan, alienat, pierdut în hățișul unui materialism distrugător. Reapropierea de moștenirea înaintașilor, redescoperirea valorii autentice, al cărei fundament nu poate fi altul decât legătura neîntreruptă cu Dumnezeu, adică acea calitate de natură spirituală pe care o poartă Tradiția, ar putea fi o cale de salvare pentru ființa desacralizată.
Mirabela Bedereagă și-a dorit să expună alături de un regretat artist, reprezentant al curentului neo-ortodox, apărut în deceniile șase-opt ale secolului trecut, ca replică la arta oficială din România. E vorba despre pictorul Gheorghe Berindei (1921-1999). Pictura sa de factură geometrizantă, îmbinând compozițiile figurative, precum peisajele, naturile statice, portretele, cu cele abstracte, reinterpretează motive simbolice, cu conotații spirituale. Dematerializarea obiectelor-simbol înfățișate, anularea volumetriei și austeritatea cromatică din lucrările lui sunt o aluzie la acea lume veșnică, a spiritului pur.
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, până în 14 aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea și marțea este închis.
Date
  • mart. 14 2024 - mart. 14 2024

Location
  • Sala Noua Galerie