oct. 31 2023 - oct. 31 2023

Patrimoniu imaterial în limba semnelor române

CONNECT – Patrimoniu imaterial în limba semnelor române

2 – 12 noiembrie 2023, Sala Media

Asociația AVATAR a oferit tinerilor cu deficiențe de auz acces la cultură  prin ateliere de meșteșuguri și folclor.
În ziua de 2 noiembrie inaugurăm expoziția-instalație Simt românește, chiar dacă nu aud, care va fi găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român în sala Media până pe data de 12 noiembrie 2023, expoziție în cadrul căreia va avea loc și evenimentul de final al proiectului, în ziua de 10 noiembrie, la ora 12.00.
Produsele pe care copiii le-au creat în atelierele de meșteșuguri – semne de carte, potcoave, sporul casei, zgărdane etc., la care se adaugă elemente și puncte de interes vizuale, lumini compun un traseu prin care vizitatorii trec. O expoziție instalație este o experiență senzorială, care implică simțurile, în special cel vizual.
Dreptul la educație și cultură este garantat prin lege și doar în acest fel se poate crea și menține o societate evoluată. Dar accesul la cultură, pentru unele categorii, este limitat de bariere, bariere de limbaj, în cazul persoanelor cu deficiențe de auz. Limba română nu este limba lor maternă, așa că ei nu pot surprinde nuanțele limbii dintr-un act cultural. Un interpret poate traduce textul în limba semnelor, dar acesta fiind un limbaj sintetic, mult mai sărac în simboluri decât orice limbă vorbită, se va pierde din sens și emoție, actul artistic fiind astfel lipsit de subtilități. De aceea, proiectul CONNECT se referă la tradiții, la antropologie culturală și la transmiterea patrimoniului imaterial, toate derulate în limba semnelor române, prin adaptarea conținuturilor la specificul comunicării acestui grup țintă.
Beneficiarii proiectului au fost 40 de copii și tineri cu deficiențe de auz din două școli speciale din București, care au învățat despre valorile naționale culturale din sfera patrimoniului imaterial, au beneficiat de conținuturi video accesibilizate în limba semnelor române, și-au dezvoltat competențe de a recunoaște și reproduce manual simboluri reprezentate pe obiectele de patrimoniu și înțelegerea semnificațiilor acestora.
În acest scop, am organizat ateliere, unde copiii și tinerii au avut la dispoziție toată această informație vastă, cu transmitere orală, într-o formă accesibilă lor. Au realizat obiecte artizanale care vor fi expuse la Muzeul Național al Țăranului Român.
Beneficiarilor li s-au pus la dispoziție și o serie de materiale video în limbajul semnelor, în care li se explică obiceiuri, tradiții și simboluri, cât și importanța prezervării lor.
Ne dorim ca toți adolescenții și copiii cu deficiențe de auz să aibă acces la cultură, să devină nu numai consumatori, dar și creatori de produse culturale.
Proiectul CONNECT este un proiect al Asociației AVATAR, derulat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special nr. 3 și Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria“ și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Date
  • oct. 31 2023 - oct. 31 2023

Location
  • Sala Media