oct. 13 2022 - oct. 13 2022

OMUL, TIMPUL, SPAȚIUL

OMUL, TIMPUL, SPAȚIUL

Expoziție de sculptură de Ion Mândrescu

21 octombrie – 13 noiembrie 2022, Sala Irina Nicolau

  „Sculptura este forma mea de existență, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume”. Ion Mândrescu, 2004

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă vineri, 21 octombrie 2022, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției sculptorului Ion Mândrescu, Omul, Timpul, Spațiul.
Expoziția cuprinde lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii inițiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spațiul”, „Murim spre a ne naște”.
Ion Mândrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, s-a născut în 1954, la Mihoveni, comuna Șcheia (jud. Suceava), apoi a urmat Liceul de Muzică și Arte Plastice din Botoșani (absolvit în 1974) și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (1976-1980).
O primă limpezire a bagajului stilistic se va formula în urma cutremurului din 1977, care va reprezenta un important pas evolutiv. Mândrescu își va reconsidera opinia despre figurativ, care de atunci va fi mereu încărcat de concretețe, înțeles și forță. Va alterna mereu structurile abstracte cu cele pur formale, iar odată cu ciclul „Structurile”, acest joc se va înlănțui continuu. Nu va evita nici sculptura ornamentală și decorativă, pe care o putem admira în curțile Palatului Cotroceni. Chiar dacă stilul în care sunt realizate pare disonant de tabloul complet al artei lui Mândrescu, acesta dovedește că are capacitatea de a aborda și stiluri celebre ale clasicismului. În 1979, a obținut premiul revistei „Amfiteatru” pentru relieful „Conflict”.
În 1981, a câștigat o bursă pentru sculptură și, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Storck. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare: unul se află expus în Caracas, unul se află la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița.
În 1985, începe să modeleze seria Omul, Timpul, Spațiul. Această operă consemnează nu numai una dintre cele mai importante lucrări ale artistului, dar și revenirea la sculptura figurativă. O revenire cu succes, ce fixează momentul nu numai pentru artist, dar și pentru sculptura românească contemporană.
În următorii ani, continuă să aprofundeze înțelesurile acestei declarații despre existența omului, coordonând masa sculptată după aceleași principii perspectivale. În 1992, Mândrescu participă cu opera sa la „Expoziția Universală de la Sevilla” și tot în același an este prezent la o expoziție de grup la Viena, organizată de Ministerul Culturii.
Pe același traseu, cu sprijinul Ministerului, lucrarea ajunge să fie prezentată publicului german și celui chinez. În martie 1995, o lucrare din ciclul Omul, Timpul, Spațiul va fi prezentă la „Salon international d'art contemporain” de la Strasbourg, acesta reprezentând probabil unul dintre cele mai însemnate momente pe care le trăiește un bronz semnat de Ion Mândrescu.
În 1993, Ion Mândrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziția deschisă la Centrul Cultural Român la Paris. Acestea au fost admirate de un sculptor francez, care le-a recomandat galeriei Akka Valmay, de pe celebra Rue de Seine. Specialiștii galeriei i-au propus artistului român un contract de exclusivitate pe o perioadă de 10 ani, fiind practic primul și singurul român cu un astfel de contract. Acesta a fost, practic, momentul confirmării internaționale a sculptorului Ion Mândrescu.
Într-unul dintre interviurile sale, artistul spunea că „mi-e greu să spun ce trebuie făcut ca într-adevăr să intrăm și noi într-o minimă normalitate și să nu fim umiliți”.
În 2003 o lucrare Omul, Timpul, Spațiul a intrat în colecția Consiliului de miniștri a Comisiei Europene.
În străinătate, Ion Mândrescu a expus, între altele, în Bulgaria (Sofia), Ungaria (Budapesta), Polonia (Varșovia), Germania (Berlin), Austria (Viena), China (Beijing), Franța (Paris, Strasbourg), Spania (Sevilla), Serbia (Belgrad). Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Are peste 200 de lucrări în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia.
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 13 noiembrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: adulți - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 3 lei
Date
  • oct. 13 2022 - oct. 13 2022

Location
  • Sala Irina Nicolau