mai 4 2023 - mai 4 2023

Narine Abgarian în dialog cu Marius Constantinescu

Narine Abgarian în dialog cu Marius Constantinescu

17 mai 2023, ora 19.00, Sala Horia Bernea

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 17 mai, ora 19.00 la Muzeul Național al Țăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea, str. Monetăriei nr.3) la dialogul scriitoarei Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane cu jurnalistul Marius Constantinescu.
Un eveniment în parteneriat cu Muzeului Național al Țăranului Român. Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe. Traducere simultană din limba rusă.
Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, roman câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor, devenit, de asemenea, bestseller internațional. Programul complet al vizitei în România poate fi accesat aici.
Cărțile scriitoarei armene au apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction iar traducerea lor din rusă este semnată de Luana Schidu.
Din cer au căzut trei mere O lume în care personajele și întâmplările conturează o realitate simbolică, extrasă din amănuntele vieții de zi cu zi, o iubire târzie care salvează lumea, un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile.Cu o somptuoasă imaginație și o atenție deosebită pentru detaliile cele mai fine, Narine Abgarian construiește un univers în care cititorul își dorește să zăbovească mult după ce povestea s-a sfârșit.
„Am vrut să scriu o carte al cărei sfârșit să ofere speranță. Omenirea are mare nevoie de speranță, de povești despre bine.“ — Narine Abgarian
În Simon, noul roman al scriitoarei Narine Abgarian se desfășoară în fața noastră un secol de istorie armeană, văzut prin prisma femeilor dintr-un orășel de munte. Simon ne atrage într-un vârtej de povești, în care duritatea vieții se îngemănează cu delicatețea iubirii, iar tragicul și sumbrul se întrețes cu umorul și exuberanța.
„Alcătuit din povești de viață răscolitoare, romanul lui Narine Abgarian este înțelept într-un sens aproape biblic.“ — Anna Delianidi  
NARINE ABGARIAN s-a născut în 1971 la Berd, în Armenia, într-o familie de intelectuali, bunicul patern fiind supraviețuitor al genocidului armean. A absolvit Universitatea Lingvistică de Stat V. Briusov din Erevan, din 1993 mutându-se la Moscova.
S-a remarcat cu un blog pe care l-a ținut mai mulți ani. Textele sale despre o fetiță numită Maniunia au suscitat un mare interes, iar în 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicată acestui personaj, pentru care, în 2011, i s-a decernat Premiul Național Rukopis Goda (Manuscrisul Anului). Au urmat Maniunia scrie un roman fantastic (2011) și Maniunia, aniversarea lui Ba și alte peripeții (2012). Pornind de la trilogia ei, s-a realizat un serial TV de zece episoade. Culegerea de povestiri Semion Andreici.Letopiseț în măzgălituri, (2012) a fost numită cea mai bună carte pentru copii a deceniului în Rusia și i s-a decernat premiul BABY-NOS în 2013.Romanele și volumele sale de povestiri au impus-o drept una dintre cele mai aparte voci ale literaturii ruse actuale; dintre acestea amintim: Imigranta (2011), Oameni care sunt mereu cu mine (2014), carte nominalizată la Premiul Boloaia Kniga, Zulali (2016) ecranizat în 2021, Oameni din curtea noastră (2016), Să trăiești mai departe (2018). A cunoscut succesul internațional odată cu traducerea în peste 20 de limbi a romanului Din cer au căzut trei mere (Humanitas Fiction, 2021), bestseller în Rusia, distins, în 2016, cu Premiul Iasnaia Poliana. În 2020 a publicat Simon iar în 2022, volumul de povestiri Tăcerea culorii. În 2015 lui Narine Abgarian i s-a acordat Premiul Literar Aleksandr Grin pentru contribuția excepțională la dezvoltarea literaturii naționale, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. În 2022 s-a mutat din Rusia în Armenia natală, iar în prezent își împarte timpul între Armenia și Germania.

*****

De peste 15 ani, MARIUS CONSTANTINESCU se dedică interviului. Luciano Pavarotti, Salman Rushdie, Andrei Şerban, Virginia Zeani, Antonio Pappano, Amos Oz, Hélène Grimaud, Ion Marin, Jordi Savall sunt câteva sunt marile personalități culturale intervievate de el. Traducător, jurnalist şi realizator radio-TV, a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. A cochetat cu copywriting-ul, publicitatea şi istoria artei, înainte de a-şi da seama că se poate exprima cel mai bine în presa culturală audiovizuală.După opt ani de radio, a descoperit televiziunea şi libertatea nestăvilită dată de jocul de-a imaginea. Emisiunile sale – Marile picturi ale lumiiV… de la vizualJurnal CulturalProl. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR 1, TVR 2) – s-au transformat în repere pentru un public deschis la minte, sofisticat, dispus la jonglerii intelectuale, niciodată autosuficient. În prezent, Marius Constantinescu este realizatorul și prezentatorul emisiunii Ediție limitată (TVR 2) iar din 2022, prezentatorul emisiunii Intrare liberă (TVR Cultural). Din 2005, a fost legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, realizând interviuri (unele dintre ele în exclusivitate) cu cei mai importanţi artişti invitaţi.În 2013 a publicat CORTEZ, un portret în dialog cu celebra mezzo-soprană Viorica Cortez, reeditată în 2015, când apare și Press Pass.Interviuri și pagini de jurnal de la Festival Internațional George Enescu, editiile 2011 si 2013. Este de asemenea autor volumelor de eseuri și publicistică Rosé (2017) și Café gourmand (2022).  
Date
  • mai 4 2023 - mai 4 2023

Location