nov. 18 2021 - nov. 18 2021

Manual de Lăutărie lansează cursuri de muzică și dans tradițional

Manual de lăutărie lansează cursuri de muzică și dans tradițional, 

propune un artist talk și

organizează o conferință pentru profesori

 

Manual de Lăutărie, proiectul care și-a propus să-i descopere și să-i prezinte pe păstrătorii mărcilor patrimoniului imaterial, continuă luna aceasta cu lansarea cursurilor susținute de tinerii din taraful Crescut pe Muzică, cu organizarea unui artist talk cu adolescenții care au participat la atelierele de jurnalism și creație audiovizuală și cu susținerea unei conferințe online pentru profesorii interesați să introducă elemente de patrimoniu imaterial în curricula școlară.

Duminică, 14 noiembrie, ora 18.00, s-a dat startul cursurilor de muzică și dans tradițional.
Trei tineri din proiectul Manual de Lăutărie, Florinel Caraivan (16 ani, acordeon - Făurei, județul Brăila), Darius Jecan (15 ani, dansuri tradiționale - Frata, județul Cluj) și  Ștefan Milutinovici (19 ani, interpret la instrumente de suflat - București) au realizat o serie de cursuri cu durata de 10 - 15 minute, coordonați de etnomuzicologul Florin Iordan de la Muzeul Național al Țăranului Român.
Cursurile Manual de Lăutărie vor fi disponibile pe https://crescutpemuzica.ro/ și pe https://www.youtube.com/channel/UCy1xcTK6C2_vxB4EObcLjYg
Acestea sunt adresate copiilor și nepoților de muzicieni și dansatori tradiționali din toată țara, dar și oricăror persoane interesate de subiectele propuse de cei trei speakeri. Tinerii Florinel, Darius și Ștefan împreună cu Florin Iordan au fost  live pe https://www.facebook.com/115355340214843/videos/3082469362074432/ pentru a prezenta cursurile.
Temele cursurilor Manual de Lăutărie
Acordeonistul lăutar dintr-o familie cu tradiție, Florinel Caraivan vorbește în cursurile lui despre:
  • Lăutarii de ieri și de azi
  • Cum se învață lăutăria?
Elevul și instructorul de dansuri tradiționale, Darius Jecan propune celor interesați două cursuri despre:
  • Tradiții și obiceiuri din Câmpia Transilvaniei
  • Personalități de acasă, din comuna Frata
Interpretul la instrumente de suflat, Ștefan Milutinovici invită publicul la trei cursuri pe temele:
  • Fluierul și românii
  • Istoria instrumentelor de suflat
  • Cum se cântă românește?
Artist talk cu participanții la ateliere
La Artist talk https://www.facebook.com/115355340214843/videos/431414945053401/  au vorbit o parte dintre adolescenții care au participat la atelierul de creație audiovizuală cu regizoarea și producătoarea Andreea Lăcătuș și la cel de jurnalism, moderat de Corina Burlacu, producător de evenimente culturale. Publicul a putut urmări dialogul dintre țambalistul Matei Vasilescu (18 ani, București), violonistul Teodor Avram (17 ani, Bacău) și violonistul Arhire Aris (11 ani, Buzău). Tinerii, alături de trainerii Andreea Lăcătuș și Corina Burlacu, au vorbit despre contextul local, biografiile făcute cu ajutorul trainerilor și cum a fost procesul de documentare.
Conferință pentru profesorii din toată țara
Tot luni, a avut loc pe Zoom o conferință pentru toți profesorii din țară interesanți de cum pot include elementele patrimoniului cultural imaterial în curricula școlară. Discuția a fost condusă de inițiatoarea proiectului, Simona Constantin. Mai multe detalii în evenimentul de pe Facebook.
Conferința cu profesorii a fost o oră interactivă de educație despre patriomoniu imaterial. Scopul ei a fost de a pune bazele unor colaborări prin care cursurile filmate și materialele de pe platformă să fie folosite la orele de curs ca elemente complementare curriculei școlare. Conținutul cursurilor poate fi integrat în școli în orele de istorie, muzică, dirigenție, consiliere și orientare, educație civică, devenind un instrument educațional alternativ și completând programa școlară.
Cadrele didactice pot deveni promotori activi ai elementelor de patrimoniu prin expunerea la clasă a poveștilor muzicienilor tradiționali de azi și de ieri. Acest lucru poate duce la o revitalizare a tradițiilor și astfel ele să continue să supraviețuiască în forma lor autentică.
Facebook                Instagram               Tik Tok              Youtube 
Proiectul este organizat de către Asociația ACCES Călărași.
Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Primăria Municipiului Călărași.
Parteneri media: DOR, Zile și Nopți, UnSiteDeMuzică, Vice România, Munteanu, Cooperativă Urbană, Tulcea Noastră.

Relații cu presa:
Mihaela Gheață, mihaela.gheatza@gmail.com, +40 742756930
Simona Constantin constantinsimonav@gmail.com, +40 724 862 959  
Date
  • nov. 18 2021 - nov. 18 2021

Location