dec. 16 2021 - dec. 16 2021

Lansare de carte

FILE DIN TRADIȚIA PRELUCRĂRII LÂNII ÎN „ȚARA BRANULUI”

Lansare de carte

18 decembrie 2021, ora 11.00

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită sâmbătă, 18 decembrie 2021, de la ora 11.00, la Sala Media, la lansarea cărţii File din tradiția prelucrării lânii în „Țara Branului”, avându-i ca autori pe Emil STOIAN şi Horia TĂTULEA.
Invitaţi:
prof. univ. dr. Ioan OPRIŞ
Mihail GORGOI, manager Muzeul Național Bran
Virgil Ştefan NIŢULESCU, manager MNŢR
Lucrarea File din tradiția prelucrării lânii în „Țara Branului”, apărută recent la Editura Marist, Baia Mare, este un omagiu adus harnicilor țărani de la munte și a civilizației pastorale. Odinioară, brăneanca mergea pe ulița satului cu furca în brâu, torcând.
Autorii sunt fii ai Branului și au cunoscut încă din copilărie, în mod direct, procesul tradițional al prelucrării lânii. Emil Stoian este doctor în istorie, iar Horia Tătulea este inginer, asocierea lor asigură un orizont larg acestui domeniu fără de care istoria civilizației românești este incompletă.
Pe lângă prezentarea evoluției oieritului și a tradiției locale cu privire la prelucrarea lânii, lucrarea sugerează și cadrul natural, recunoscut pentru pitorescul său.
Cartea este tipărită în condiții grafice deosebite și reușește să aducă în prim plan îndeletnicirea tradițională a prelucrării lânii, fiind în același timp un adevărat elogiu adus țăranului din această zonă a Carpaților.
Intrarea este liberă.
Date
  • dec. 16 2021 - dec. 16 2021

Location
  •  Sala Media