oct. 17 2022 - oct. 17 2022

GYÖRKÖS 100

GYÖRKÖS 100

25 octombrie – 13 noiembrie 2022, Sala Noua Galerie

Vernisaj: marți, 25 octombrie 2022, ora 19.00

Cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei pe data de 25 octombrie, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București vernisează expoziția Györkös 100 în Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român. Vor fi prezentate publicului bucureștean operele de artă cunoscute și reprezentative ale lui Györkös Mányi Albert, dar și nuanțele și variațiunile lumii sale artistice, nedezvăluite până acum.
Expoziția face parte din seria de expoziții și evenimente organizate de Institutul Liszt Centrul Cultural Maghiar din Sfântu Gheorghe și Casa Memorială Albert Györkös Mányi din Cluj, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea pictorului și muzicianului Györkös Mányi Albert, și care ajunge la București după Cluj, Târgu Mureș, Săvădisla și Sfântu Gheorghe.
Györkös Mányi Albert s-a născut în 1922 la Săvădisla, județul Cluj. Tatăl său era agricultor, iar mama sa era renumită pentru frumoasele ei cusături din Țara Călatei. Tatăl său a murit în 1934 și, de atunci, mama sa și-a crescut cei trei fii în condiții dificile, cu ajutorul bunicii. Copilăria a devenit o experiență fundamentală pentru Györkös Mányi Albert, memoriile și scrierile sale scurte, asemănătoare unor fabule, îi completează picturile care pot fi mai ușor de descifrat în oglinda acestor scrieri. Györkös Mányi Albert a început să studieze la Facultatea de Muzică a Institutului Maghiar de Arte din Cluj, în 1948. În 1954, a devenit profesor de clarinet la Liceul de Muzică. În 1962, s-a căsătorit cu pictorița Jakab Ilona, devenind pasionat de pictură, dedicându-și toată energia studiului picturii. În toamna anului 1985, împreună cu soția s-au mutat în atelierul de pe strada Republicii. În 1993, după moartea soției sale, chinuit de boală și temându-se de singurătate, pictorul și-a pus capăt zilelor cu propriile mâini. Györkös Mányi Albert a lăsat prin testament casa sa cu atelier și bunurile sale Societății Maghiare de Cultură din Transilvania (EMKE) cu scopul ca aceasta să expună picturile sale, să înființeze o casă memorială și să asigure gestionarea moștenirii sale și integrarea acesteia în circuitul cultural.
Lucrările lui Györkös Mányi Albert sunt onirice, evocând prin propriile sale instrumente picturale idila peisajului și a vieții rurale, valorile umane de bază. Ne este dezvăluită o lume magică plină de figurile și motivele vieții cotidiene din sat. Motivele recurente ale animalelor din picturile sale statice, figurile umane și instrumentele muzicale pe care le pictează dezvăluie o lume atemporală, viața din Țara Călatei, copilăria pictorului, filtrată prin stilul artistic unic al lui Györkös Mányi Albert.
Expoziția se poate vizita la Sala Noua Galerie, până în 13 noiembrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Parteneri:
Casa Memorială Albert Györkös Mányi
Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe
Muzeul Național al Țăranului Român
Cu sprijinul:
Academia Maghiară de Arte
Fondul Cultural Național - Ungaria
Fundația Bethlen Gábor
UDMR – Fundația Communitas
Daisler Print House
Asociația ErGo
Date
  • oct. 17 2022 - oct. 17 2022

Location
  • Sala Noua Galerie