dec. 15 2023 - dec. 15 2023

Folclorul românesc I, de Ovidiu Bîrlea

LANSARE DE CARTE

Folclorul românesc I, de Ovidiu Bîrlea

20 decembrie 2023, ora 19.00, Sala Media

Miercuri, 20 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Media, editura Vremea, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, lansează cel mai nou titlu al colecției Mica Romă XXI. Este vorba despre primul volum al cărții Folclorul românesc, de Ovidiu Bîrlea, o carte-monument aflată la ediția a doua, prima reeditare după Decembrie 1989.
Prin lucrarea Folclorul românesc, Ovidiu Bîrlea oferă celor pasionați de folclor, și nu numai, un popas odihnitor și înnoitor pentru cititorul presat de timp și de ritmul alert al vieții. Etnologia, etnografia, lingvistica, istoria, tradițiile străvechi de sorginte precreștină, cutumele și superstițiile sunt magistral puse în lumină de acest neobosit cercetător, dublat de un scriitor talentat.
Cartea a fost scrisă de Ovidiu Bîrlea pe parcursul anilor 1970, încercând să sintetizeze un domeniu de cercetare relativ tânăr, de nici 200 de ani: folcloristica. În Cuprinsul cărții sunt tratate temele cele mai interesante ale folclorului românesc, de la proza epică (basmul, legenda, snoava, povestirea), până la obiceiuri calendaristice și obiceiuri ale ciclului familial. Pentru perioada în care ne aflăm, interesează în mod deosebit capitolul dedicat Colindatului, acoperind perioada sărbătorilor de iarnă: colindatul cu măști, colindatul copiilor, Plugușorul și semănatul, respectiv Vasilca și Cântecele de stea.
Despre Ovidiu Bîrlea
Etnolog, folclorist, cercetător și prozator român, Ovidiu Bîrlea (1917-1990) a contribuit major la cercetarea folclorului național, lăsând posterității o bogată operă sub formă de volume, studii și articole sau culegeri.
Lansarea cărții Folclorul românesc (volumul I) de Ovidiu Bîrlea va avea loc într-un spațiu pe măsură: Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, în ziua de 20 decembrie (miercuri), ora 19:00. Vor lua cuvântul îngrijitorul ediției Vremea a cărții Folclorul românesc, domnul Ion Tița-Nicolescu, cercetător la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, doamna Silvia Colfescu, directorul editorial Vremea, și domnul Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român.
Cu acest prilej, cartea va putea fi achiziționată cu reducere de preț de 20%.
Date
  • dec. 15 2023 - dec. 15 2023

Location
  • Sala Media