iul. 13 2022 - iul. 13 2022

Filme ucrainene pentru publicul tânăr

Filme ucrainene pentru publicul tânăr, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul proiectului „Open Museums Open Hearts”

 
  În fiecare joi din luna iulie, de la 18.30, în cadrul proiectului „Open Museums Open Hearts”, publicul tânăr este așteptat să descopere două filme în limba ucraineană (cu traducere în limba română) la Cinema Muzeul Țăranului.
  Intrarea publicului este gratuită.
 
7 și 14 iulie, ora 18.30 
Stop Zemlia
Filmul realizat de Kateryna Gornostai a câștigat Ursul de Cristal al secțiunii Generation 14 plus la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2021.
Acest ambițios lungmetraj de debut al regizoarei ucrainene Kateryna Gornostai cufundă spectatorul în lumea adolescentină a personajelor sale, interpretate de tineri neprofesioniști.
Sinopsis: Introvertita Masha se vede ca un outsider atunci când nu se află cu cei mai buni prieteni ai săi, Yana și Senia. În timpul ultimului său an de școală, Masha se îndrăgostește într-un mod care o forțează să iasă din zona ei de confort.
  ****
  Festivaluri și premii: Ursul de Cristal al secțiunii Generation 14plus, Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2021 ; Grand Prix – Festivalul Internațional de Film de la Odesa 2021 ; Premiul Național Shevchenko – Ucraina 2022
  ***
 
21 și 28 iulie, ora 18.30
Ivan's Land/ Lumea lui Ivan/ Земля Івана
Documentar, Ucraina, 2021, 85 min.
Scenariu, regie și imagine: Andrii Lysetsky
Sinopsis: Ivan Prykhodko este unul dintre ultimii artiști folk din Ucraina. Este autodidact, trăiește într-un sat și tot ceea ce iese de sub pensulele sale este artă naivă și onestă. Percepția lumii lui Ivan, lumea sa interioară, este plină de frumusețe și bucurie. Într-o zi, picturile sale sunt căutate pentru o expoziție la Art Arsenal, principalul centru expozițional al țării. Oare va schimba Ivan mica sa colibă din sat cu viața de oraș plină de farmec și cu o societate de critici de artă și agenți de vânzări?
Cel mai bun documentar la Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival 2021
Premiul Juriului la Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival
    Open Museums Open Hearts este un proiect al Asociației culturale Câte-n lună și-n mansardă,finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, în cadrul căruia patru muzee din București (MNŢR, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române) vor pune la dispoziție gratuit spațiul în care se vor desfășura o serie de ateliere cultural-educative, precum și know-how-ul din partea unor artiști, specialiști și educatori muzeali.
Scopul proiectului Open Museums Open Hearts este integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atât pentru tinerii ucraineni cu vârste între 12 și 18 ani, cât și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor activități de consiliere emoțională și a unor programe culturale și de educație non-formală, care să îi susțină în accesarea resurselor interne, dezvoltarea rezilienței și a mecanismelor de coping adaptative.
Mai multe detalii despre proiecțiile de film găsiți aici.
     
Date
  • iul. 13 2022 - iul. 13 2022

Location