Film O'Clock International Festival revine cu o selecție puternică
de filme clasice și scurtmetraje de top
Șapte țări, un singur festival
Creatrix Fama și ABI Fundație, cu sprijinul DACIN SARA, al UPFAR ARGOA, și al UCIN, organizează cea de-a treia ediție a Film O’Clock International Festival, în perioada 28 februarie - 4 martie 2023, cu proiecții simultane în 7 cinematografe din 7 țări: Cinema Muzeul Țăranului (București, România), Skalvija Cinema (Vilnius, Lituania), Cinema Zhovten (Kiev, Ucraina), Centrul Cultural Krasno Selo (Sofia, Bulgaria), Cinema Andora (Atena, Grecia), Zawya Cinema (Cairo, Egipt) și Labia Theatre (Cape Town, Africa de Sud), dar și cu dezbateri și discuții online.
Film O'Clock International Festival își propune să prezinte publicului două direcții importante: descoperirea și promovarea noilor talente în secțiunea competițională de scurtmetraj și celebrarea capodoperelor din trecut în secțiunea filmelor clasice. În timp ce secțiunea competițională își propune să aducă la lumină noile voci și să ofere o platformă pentru regizori, actori și producători de scurtmetraje, secțiunea filmelor clasice urmărește să recupereze și să valorifice patrimoniul cultural al cinematografiei. Organizatorii evenimentului cred că pentru a putea crea și inova, este esențial să cunoști și să înțelegi moștenirea cinematografică și să recunoști rolul ei în dezvoltarea artei cinematografice. Astfel, prin combinarea elementelor de tradiție și inovație, Film O'Clock International Festival se străduiește să aducă împreună iubitorii de film și să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea creativității și a gândirii critice în domeniul cinematografiei.
Pentru secțiunea competițională din acest an, echipa de selecționieri formată din Mirona Radu, regizor și producător, director Film O’Clock International Festival, Andrew Mohsen, critic de film și director artistic Cairo International Film Festival și Zhana Kalinova, manager cultural și programator la Sofia International Film Festival, au selectat cele mai bune 10 scurtmetraje din cele 7 țări participante. Titlul filmului românesc inclus în selecție este Aurică, viață de câine în regia lui Mihai Dragolea, un film plin de sensibilitate și emoție.
Trailer Competiție Internațională de Scurtmetraje: https://youtu.be/U5cwuA71Rps
În cadrul secțiunii filmelor clasice, festivalul aduce la această ediție șapte titluri remarcabile, considerate mai degrabă "clasice moderne" din perioada de tranziție de la finalul anilor '90 și începutul anilor 2000. Fiecare dintre aceste filme reprezintă o fațetă a valorii de libertate și este un exemplu al cinematografiei de înaltă calitate din țările participante.
Printre acestea se numără bijuteria cinematografică "A fost sau n-a fost?" în regia lui Corneliu Porumboiu, distins cu Camera D'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2006, care deschide festivalul într-o proiecție specială in memoriam Teodor Corban. De asemenea, secțiunea include și thrillerul egiptean de referință "Tărâmul fricii" în regia lui Daoud Abdel Sayed, recompensat cu trei premii la Cairo International Film Festival în 1999, precum și drama lituaniană "Copiii din Hotelul America" în regia lui Raimundas Banionis, prezentată la Berlinale Panorama în 1991 și care explorează viața și visele unei generații de tineri în Lituania din anii '70. Festivalul aduce și cel mai premiat film documentar bulgar din ultimii ani, "Ultima ambulanță din Sofia", în regia lui Ilian Metev, care surprinde cotidianul echipei medicale de ambulanță și reușește să transmită o poveste emoționantă prin stilul său aparte.
În cadrul evenimentului, spectatorii vor avea ocazia să vadă și “Acordorul” - un film semnat de celebra regizoare ucraineană Kira Muratova, prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în anul 2004. Pelicula își propune să ofere o evaluare jucăușă dar complexă asupra subiectului uman, a civilizației și a actului creativ. De asemenea, vor fi prezentate și două opere semnate de marele regizor grec Vassilis Vafeas, un eseu și un documentar, filmate la o distanță de 30 de ani în aceeași zonă geografică, care explorează diferite maniere de abordare a relației dintre oameni și timp, oameni și loc, precum și relația cu operele de artă. Înainte de proiecția filmelor sale, spectatorii vor avea parte de o scurtă introducere online cu regizorul, transmisă în sălile de cinema.
Festivalul se va încheia cu proiecția filmului “Viața, mai presus de orice”, în regia lui Oliver Schmitz, o bijuterie cinematografică sud-africană care urmărește povestea emoționantă a unei fetițe de 12 ani din suburbiile Johannesburgului. Proiecția va fi urmată de o sesiune online de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului, transmisă în sala de cinema.
Trailer Secțiunea Filmelor Clasice: https://youtu.be/KUTCGW7-Fac
Biletele pentru proiecțiile ce vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului din București, România sunt disponibile prin intermediul platformei eventbook: https://eventbook.ro/festival/film-o-clock-international-festival
Cea de-a treia ediție a Film O’Clock International Festival este organizată de Creatrix Fama și ABI Fundație, cu sprijinul DACIN SARA, al UPFAR ARGOA și al UCIN.
Parteneri: Lithuanian Film Centre, Skalvija Cinema, Lithuanian Shorts Agency, Dovzhenko Centre, Zhovten Cinema, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Mockra Productions, ArtTVNetwork, Ambasada Republicii Lituania în România, Eventbook.ro, Logic Computer, Krasno Selo Cultural Center, Andora Cinema, Asociația Româno-Elenă Artă și Cultură, Zawya Cinema, Labia Theatre
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Iqads, Smark, LiterNet.ro, Aarc – All about Romanian Cinema, MovieNews, Cinefan.ro, Filme-cărți.ro, Romania Journal
Mai multe detalii: www.FoC-IFF.com