aug. 4 2023 - aug. 4 2023

Expoziția „FIRE”

Expoziția „FIRE”

Un proiect al Dalinei Bădescu

10 august – 3 septembrie 2023, Sala Noua Galerie

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 10 august 2023, de la ora 19.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziției Fire.
Expoziția „Fire” este un proiect al Dalinei Bădescu și reunește cusăturile a șapte femei aparținând a patru generații din amontele genealogic al artistei - Ecaterina Vlad, Elena Jianu, Nadejda Popa, Maria Dobrovicescu, Liana Bădescu, Lucia Popa și Daniela Bădescu - într-un discurs revelator despre un alt tip de jurnal, unul în care, prin semnele brodate se consemnează personalitatea fiecăreia dintre cele amintite. Aceste cusături poartă toate datele celei care le-a realizat, calmul și atenția pentru detalii, spontaneitatea și capacitatea de improvizație, vocația pentru culoare sau preferința pentru monocromie, sensibilitatea în fața motivului sau capacitatea de abstractizare geometrică. Alături de textilele cu motive florale vor fi expuse câteva picturi ale Dalinei Bădescu, lucrări care preiau și reinterpretează cusăturile, subiectul decorativ este însă secundar în compoziție, importantă fiind privirea proaspătă care se proiectează asupra șervetelor, asupra fețelor de masă, asupra pernelor brodate sau asupra macrameurilor care, în mod independent de funcționalitatea lor, demonstrează o gândire plastică remarcabilă.
Pornind de la un patrimoniu familial personal, Dalina Bădescu urmărește să recupereze, atât la nivel afectiv, uman, cât și cultural, aceste obiecte utilitare pe care orice familie le are, sau le avea cândva, în lăzile de zestre sau în dulapurile care, dintr-o enormă greșeală, au ajuns să fie private de adevăratul lor statut, acela de mărturisire umană și simbolică, fiind degradate până la statutul de inventar indiferent, dacă nu chiar desconsiderate, uneori până la dispreț.
Așadar, vă invităm să descoperiți, în firele cusute, firea femeilor care au stat în spatele acului, consemnându-și, pentru generațiile viitoare, sensibilitatea și bucuria lor irepetabilă, dar lansăm și îndemnul de a reanaliza propriul patrimoniu, propria istorie familială, și prin prisma acestei minunate creativități feminine.
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie, în perioada 10 august – 3 septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Date
  • aug. 4 2023 - aug. 4 2023

Location
  • Sala Noua Galerie