iul. 18 2022 - iul. 18 2022

2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni

2021 Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni

20 – 27 iulie 2022

Ambasada Republicii Lituania în România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează în perioada 20 – 27 iulie 2022, la Sala Acvariu, expoziția 2021 Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni, despre viața, istoria și cultura tătarilor în Lituania, realizată de Muzeul Castelului Trakai. Totodată vor fi prezentate și cele mai importante documente istorice ale tătarilor lituanieni într-o expoziție realizată de Arhiva Națională de Istorie a Lituaniei, intitulată Tătarii lituanieni în documentele de arhivă, care prezintă o serie de documente referitoare la istoria tătarilor lituanieni începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea până în prezent.
Tătarii lituanieni constituie un grup etnic stabilit cu traiul în Marele Ducat al Lituaniei acum aproape 700 de ani, la invitația lui Gediminas, Mare Duce al Lituaniei, care le-a garantat dreptul deplin de a-și păstra religia, obiceiurile și posibilitatea de a-și construi lăcașe de cult, iar unitățile militare tătare au ajutat în luptele împotriva cruciaților și au protejat granițele Marelui Ducat al Lituaniei.
Expoziția este completată de filmul Inelul loialității, realizat de Televiziunea Națională din Lituania, care relatează povestea tătarilor lituanieni și tradițiile acestora, devenite parte integrantă a istoriei Lituaniei. Proiecția filmului va avea loc pe data de 19 iulie, ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului.
Date
  • iul. 18 2022 - iul. 18 2022

Location
  • Sala Acvariu