WORKSHOP
DEFORMĂRI. Cinci încercări de ocupare a unui teritoriu.
26 ianuarie, orele 18.00 - 22.00
Cum ar fi putut arăta Muzeul Național al Țăranului Român? Documente de arhivă au deschis drumul unei posibile istorii contrafactuale – cinci iterații ale muzeului, cercetate de studenți arhitecți în cadrul workshopului DEFORMĂRI.
Arhiva de Imagine MȚR, alături de tutorii workshop-ului și de studenți, vă invită să descoperiți proiectele într-un eveniment de o seară, joi, 26 ianuarie, orele 18.00 - 22.00, găzduit la Sediul Ordinului Arhitecților din România - Casa Mincu, str. Pictor Arthur Verona, nr.19.
Arhivele păstrează istorii multiple, amintiri contradictorii sau virtuale. Dincolo de cronologii clare, documentele istorice – fie ele planuri, fotografii sau texte – scot adesea la iveală momente de divergență. În ultimii 250 de ani, teritoriul pe care se află astăzi Muzeul Național al Țăranului Român a cunoscut nu de puține ori asemenea momente – clădiri au fost demolate, înglobate, înlocuite și adăugate; proiecte au fost schimbate, realizate sau abandonate; iar instituții au fost păstrate, substituite și refondate.
Muzeul Țăranului Român se află astăzi pe amprenta fostului domeniu al Mavroghenilor, documentat grafic pentru prima dată în planul Purcel. Acesta este primul contur al locului – o incintă aproape dreptunghiulară, în prezent imposibil de depistat. Biserica Mavrogheni, aflată în exteriorul incintei este singura bornă care s-a păstrat fixă, pe poziția sa inițială.
Arhiva de imagine MȚR, o arhivă foarte densă care documentează evoluția istorică a domeniului, a reprezentat premisa temei pentru workshopul DEFORMĂRI.
Atelierul a propus o privire piezișă, pătrunzătoare, ca o săgeată, care lasă în mod deliberat ceva în urmă, pentru a aduce un altceva, mai important, în lumină, prin observarea unor potențialități foarte specifice pe care locul le are în diferite etape ale evoluției sale în timp și nuanțarea până în absurd a acestora. Planul ca reprezentare abstractă, care vorbește mai degrabă despre distanțe, contingențe, dimensiuni, a fost transformat în instrument pentru reimaginarea muzeului.
Istoria a fost explorată prin exagerarea unei linii a timpului în care anumite evenimente istorice de anvergură nu au avut loc. S-a lucrat, deci, la acest releveu al unei realități deformate întâmplate într-o linie temporală care a divagat de la cursul istoric. S-a încercat, apoi, o interpretare speculativă prin observarea unei posibilități și traducerea ei într-un plan, o axonometrie și un scurt text.
Sub îndrumarea arhitecților Roberta Frumușelu, Diana Sava, Mihai Șom și Eduard Untaru, în perioada noiembrie – decembrie 2022, 21 de studenți au realizat cinci planuri, cinci realități deformate.
Studenți participanți:
Amina Alchihabi,
Vera Apostolescu,
Mara Bejan,
Ruxandra Chiriță,
Larissa Danci,
Andrei Dobriță,
Georgiana Dumitrescu,
Andrei Ivănuș,
Ioan Leahu,
Tolian Manoli,
Adelina Marin,
Ana-Maria Marțiș,
Ilinca Mărăcine,
Patricia Mihai,
Alexandra Moise,
Andra Necula,
Matei Popescu,
David Rareș,
Tudor Stănilă,
Ana Truțulescu,
Horațiu Zăpîrțan
________________________________________________________________________
Workshop-ul DEFORMĂRI s-a derulat în perioada noiembrie – decembrie 2022 și a fost realizat de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România - Filiala teritorială București, în cadrul Anualei de Arhitectură București 2022.
Workshop-ul face parte din programul de cercetare curatorială participativă derulat de Arhiva de Imagine pentru spațiul expozițional VITRINA și se înscrie în demersul Muzeului Național al Țăranului Român de valorificare creativă, interdisciplinară și interinstituțională a fondurilor de arhivă muzeală.
________________________________________________________________________
Eveniment organizat de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România - Filiala teritorială București.
Partener media: Zeppelin
Printat la The Plot