mart. 15 2023 - mart. 15 2023

Cum să respecți șabatul în epoca micro-undelor

CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA

Cum să respecți șabatul în epoca micro-undelor

22 martie 2023, ora 18.00, Sala Media

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 22 martie 2023, ora 18.00, la Sala Media, la o nouă ediție a Conferințelor de la Șosea. Tema acestei ediții este Cum să respecți șabatul în epoca micro-undelor.
Modernitatea a fost și este o provocare pentru diversele practici religioase. Ce înseamnă, spre exemplu, electricitatea pentru corpusul doctrinal iudaic? Cum poate fi tradus acest fenomen în termenii tradiției? Poate fi electricitatea manipulată în ziua de șabat sau reprezintă un avatar al ideii de „foc” și intră, prin urmare, în perimetrul interdicției de „a lucra”?
Iudaismul a răspuns acestei provocări nu numai prin activarea unor interdicții ancestrale, ci și prin inovație conceptuală și tehnologică. Dovadă stau obiectele create de rabini-ingineri, care sunt concepute ca „soluții” tehnice pentru facilitarea practicii religioase. Astfel, lampa de șabat, pixul de șabat, le scooter de șabat și multe altele, reprezintă adevarate concentrate de tehnologie care ilustrează noile raporturi pe care iudaismul le întreține cu știința și tehnologia.
Conferențiază: Mădălina Vârtejanu-Joubert - l’Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) Paris
Moderează: Bogdan Iancu (Muzeul Național al Țăranului Român / SNSPA București)
Intrarea este liberă.
Date
  • mart. 15 2023 - mart. 15 2023

Location
  • Sala Media