CULORILE MĂRII
Expoziție de pictură
1 - 13 august 2023, Sala Acvariu
Liga Navală Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă marți, 1 august 2023, de la ora 16.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției de pictură, Culorile mării.
Despre Liga Navală Română (LNR)
Așa cum se prevede în Art. 1 al Statutului LNR, „Liga Navală Română este asociația de promovare a Marinei Române, a intereselor maritime și fluviale ale României”.
Scopul asociației îl constituie cultivarea în rândul populației a atașamentului față de marină și activitățile marinărești, popularizarea Marinei Române și a tradițiilor sale, dezvoltarea culturii marinărești, conservarea patrimoniului maritim, protecția mediului în apele navigabile.
Privind retrospectiv, Liga Navală Română a luat ființă la 28 februarie 1928, iar prin sentința nr. 6728 din 8 martie 1928, LNR a căpătat personalitate juridică. În perioada interbelică LNR s-a dezvoltat calitativ și numeric, ajungându-se ca în preajma Războiului Doi Mondial să activeze 33.000 de membri cotizanți organizați în 21 filiale, care funcționau în București și localitățile limitrofe Mării Negre și Fluviului Dunărea.
În ceea ce privește structura de conducere, începând cu anul 1934 și până la 30 decembrie 1947, ca președinți de onoare ai Ligii navale Române au fost Regele Carol al II-lea, respectiv Regele Mihai I.
În această perioadă, LNR a manifestat activ pentru dezvoltarea Marinei Române (civilă și militară), organizând numeroase evenimente de sprijin. În publicația proprie, întitulată „Marea Noastră”, numeroase personalități ale vremii au intervenit și au susținut necesitatea ca România să devină o putere maritimă semnificativă la Marea Neagră.
În perioada Războiului Doi Mondial, Liga Navală Română a sprijinit acțiunile Marinei Române desfășurate la Marea Neagră, prin participarea efectivă a unor membri la acțiunile pe mare (îmbarcați pe navele militare și comerciale) și la litoral (în structurile militare de apărare). De asemenea, prin publicația proprie, se prezentau faptele de arme săvârșite de echipajele navelor, ceea ce a avut un efect moral deosebit.
După 4 septembrie 1944, când Marina Militară a URSS a confiscat în totalitate Flota militară și civilă a Statului român, Liga Navală Română a protestat energic, dar protestul nu a fost luat în considerație, iar unii membri ai structurii de conducere au suportat consecințe represive ulterioare.
După anul 1945, odată cu schimbarea regimului politic, activitate LNR a devenit tot mai restrictivă, motivându-se că „are reminiscențe burgheze”. După abdicarea Regelui Mihai I, activitatea LNR a devenit tot mai limitată, ajungându-se la situația ca în primăvara anului 1949, autoritățile comuniste să desființeze această asociație, motivându-se că „există alte organizații noi, apte să îndeplinească scopurile LNR”.
În primăvara anului 1990, Liga Navală Română și-a reluat activitatea, prima structură reînființată fiind Filiala București a LNR. În perioada imediat următoare s-au reînființat și celelalte filiale de la Constanța, Mangalia, Galați, Brăila, Tulcea, Sulina, Giurgiu, Drobeta Turnu-Severin.
Filiala București, ca structură importantă a LNR și-a orientat activitatea în două direcții prioritare:
- Cultivarea în rândurile populației a tradițiilor marinărești, a dragostei și atașamentului față de Marina română;
- Implicarea în programe de dezvoltare a Marinei Române și a infrastructurii maritime și fluviale.
În acest an, Liga Navală Română aniversează 95 ani de la înființare, eveniment care a constituit o motivație pentru derularea unor programe cu tematică specifică printre care se numără și activitatea organizată la Muzeul Național al Țăranului Român de către colectivul de artiști plastici, membri ai filialei noastre, constituiți într-un colectiv întitulat, sugestiv, „Flotila Albastră”.
Pe lângă preocuparea de cultivare a tradițiilor marinărești în rândul populației, mai ales în rândul tinerilor, Liga Navală Română este implicată în derularea unor programe specifice și semnificative: reînființarea Arsenalului Marinei; reînființarea și reluarea activității Flotei de pescuit oceanic; modernizarea infrastructurii fluviale a Dunării maritime (Sulina – Brăila) și a Dunării fluviale (Brăila – Drobeta-Turnu Severin); dezvoltarea și modernizarea învățământului de marină.
Cam. Flt. (rtr.) Dr. Ing. Constantin Rusu, Președintele Filialei București a LNR.