oct. 14 2022 - oct. 14 2022

CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA

CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA

După 20 de ani. Discuții prilejuite de reeditarea cărții „Peisaje muzicale în România secolului XX”, publicată de Speranța Rădulescu în 2002

20 octombrie 2022, ora 18.00, Sala Media

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 20 octombrie 2022, de la ora 18.00, în sala Media, la o nouă Conferință de la Șosea: După 20 de ani. Discuții prilejuite de reeditarea cărții „Peisaje muzicale în România secolului XX”, publicată de Speranța Rădulescu în 2002.
În urmă cu 20 de ani, Speranța Rădulescu publica „Peisaje muzicale în România secolului XX”, lucrare ce avea să provoace un mic șoc în lumea muzicologică românească. Tensiunile au fost provocate de privirea etnologică a autoarei: tratarea alăturată a tuturor muzicilor, fie ele de origine academică ori populară, sau punerea acestora în legătură cu ideologiile epocii în care au fost create au iritat o bună parte a lumii muzicale românești.
Sperăm să aflăm care este percepția actuală asupra acestei cărții. A fost ea urmată de alte încercări similare? Cum este receptată de către studenții de la Conservator?
Conferința este prilejuită de recenta reeditare a cărții de către editura Universității Naționale de Muzică București. Ediția de față are la bază varianta revizuită de autoare cu prilejul traducerii și publicării volumului în limba franceză (apărută în 2021 la editura L’Harmattan).
Conferențiază muzicologii: Valentina SANDU-DEDIU, Florinela POPA, Costin MOISIL, profesori la Universitatea Națională de Muzică, precum și Mariana HURJUI-SĂU, doctorandă și etnomuzicolog la Muzeul Național al Țăranului Român.
Întâlnirea va fi moderată de Florin IORDAN (etnomuzicolog, Muzeul Național al Țăranului Român).
Intrarea este liberă.
Date
  • oct. 14 2022 - oct. 14 2022

Location
  • Sala Media