Calendar pentru anul 2025: Atelierul de Creativitate. Îndrăznește și hai într-o călătorie în viitor!
12 luni pline de visare, emoție, hai-hui și boroboațe.
Ba nu, hai să o zbughim în trecutul cel de neimaginat, când scrierile se pictau, casele aveau porți însemnate cu sori și dinți de lupi, copacii te duceau la cer și o mână obosită de muncă făcea o jucărie mică, mică, din haina unui porumb țanțoș sau dintr-un boț de lut.
Nu ai atât de mult timp la dispoziție? Bine, atunci hai acum... 20 de ani, când doi băieței, veniți la Mețere, nici măcar nu au așteptat să fie spusă povestea țărănească și s-au năpustit cu poftă asupra unei pânze și au dat ei viață pentru tine, pentru acum, la zeci de personaje și un festin, ca niște Bruegeli clarvăzători ai trecutului acela de neimaginat.
Dar, ca să ajungi acolo, mai ai puțină răbdare. Bucură-te de bucățele de cald cu chipuri și păsări și frumos și de o masă sfioasă, ca o pictură cu flori și mirodenii.
Gândește-te puțin la cum ți-ai declara iubirea de copil, dacă te-ar împinge nenorocul să ai un tată rege, și nu mai pune atâta sare-n bucate! Pregătește-te apoi de sărbătoare cum se cuvine. Fă cu gândurile tale așa cum un copil a făcut, cu o materie umilă, lâna netoarsă, cu ajutorul apei și palmelor căuș, un ou de Paști.
Fii nesupus, așa cum o țărancă, acum mai bine de 100 de ani, a „prins” în firele unei scoarțe o altă femeie călare, și ca fetița care a pictat pe pânză, acum un an, acea „grozăvie”. Respiră puțin, adu-ți aminte cum te simțeai când te cocoțai într-un copac: ca o pasăre sau ca un zmeu furios? Oricum, aproape de cer. Uită-te la copacul totem, copacul care a înviat sau la copacul lumină. Uită-te la Pomul vieții.
Respiră puțin.
A, îți miroase a oaie? Precum lupului hâtru din banda desenată? E normal, suntem, totuși, la Muzeul Țăranului Român. Obraznic, nu hâtru? Hm... Sperietori cu strâmbături avem, sperietori cu strâmbături aveeeeem!
Vrei să schimbi povestea? Ca să nu te rătăcești, ai aici Harta palatelor, pădurilor, apelor și caselor din povești. Uite, acolo, chiar acolo, lângă poarta casei lui Mogoș, este casa fetei babei. Hei, ai zbughit-o în viitor? Ai dat de casa aceea autosuficientă, plutitoare pe ocean a lui Eric? Bine, mai stai un pic, nu te grăbi în toamnă.
Apoi, ia-ți hainele de sărbătoare, îmbracă-te ca un perete din camera bună, în fir de lână. Și mergi Laolaltă. În acel spațiu în care îl sărbătorești și pe celălalt, pe vecin. Niciodată nu ești singur.
Ți se pare că se întunecă prea repede? E timpul perfect pentru umbre. O să apară ea, lumina, după ce fata străbate nouă mări și nouă țări și se bate cu toate lighioanele. Așa-i la teatru de umbre. Dar așa-i și-n lumea noastră mică: de fiecare dată, de mai bine de 20 de ani, în muzeu sau în atelier, după fiecare întâlnire cu oameni mici și înțelepți și uimiți sau cu oameni mari și jucăuși, apare lumina: care mai năstrușnică, care mai visătoare sau mai înțeleaptă.
Așa se întâmplă când ajungi în lumi total necunoscute: te împrietenești cu ele, le iei de mână, te pierzi prin săli de muzeu sau povești și spui: asta este!
text: Raluca Oprea-Minoiu
***
Acest calendar este un proiect al Atelierului de Creativitate de la Muzeul Național al Țăranului Român. Poate fi achiziționat din magazinul Muzeului Național al Țăranului Român.
Echipa: Ana Petrovici-Popescu (artist plastic, concepție grafică și editorială, selecție lucrări, fotografii), Raluca Oprea-Minoiu (șef birou Creativitate, concepție editorială, text, selecție lucrări, fotografii), Beatrice Iordan (educator muzeal, selecție lucrări, fotografii), Ilinca Pop (muzeograf, selecție lucrări, fotografii), Lila Passima (șef secție Educație Muzeală, consultanță concepție grafică și editorială), Vladimir Bulza (fotograf, documentare fotografică a lucrărilor), Cristian Mărăcinescu (scanare lucrări).
Coperta: pictură realizată în cadrul atelierului Ruxandrei Grigorescu, autor necunoscut, 2013.
În 2025, programul orientativ de ateliere este următorul: https://muzeultaranuluiroman.ro/show-item/ateliere-in-timpul-anului-scolar-si-nu-numai-2/
Puteți urmări activitatea Atelierului de Creativitate și pe instagram, la @museumeducationmtr
📍 Calendarul este disponibil la Galeria de Artă Țărănească (magazinul muzeului).
Prețul este de 35 de lei.