mai 22 2024 - mai 22 2024

Călătorii identitare. Românii megieși

Călătorii identitare. Românii megieși de Mihai Nicolae

Lansare de carte

1 iunie 2024, ora 12.00, Sala Media

Cartea Călătorii identitare. Românii megieşi (volumul al II-lea) de Mihai Nicolae s-a născut din dorința, ba chiar din obligaţia morală sincer resimţită a autorului, de a pune în operă o sinteză documentară unică dedicată comunităţilor istorice româneşti din vecinătatea României, comunităţi care nu au fost cuprinse în volumul I al acestei lucrări de referinţă pentru istoria noastră. Este vorba, de această dată, despre dulcea Basarabie, mereu pierdută şi mereu regăsită, mai românească de fiecare dată şi mai adâncită în credinţa ei. Se vorbeşte despre mitica Bucovină, Moldova de Sus, cu ierarhi iubitori de cultură şi devotaţi ortodoxiei româneşti, cu o istorie multietnică fabuloasă şi cu întorsături ale destinului istoric pline de suferinţă.
„Călătoria continuă.... În acest volum am prezentat colectivitățile româneşti din Maramureşul de peste Tisa, Bucovina, Basarabia, Timoc şi Ungaria. Datorită complexității temelor, în cazul Bucovinei şi al Basarabiei, am renunțat la structura extinsă a capitolelor anterioare, concentrându-mă asupra unui subiect unic: Cernăuti în câteva ipostasuri (Bucovina) şi, respectiv, Altare şi frontiere (Basarabia). Am păstrat, în ambele cazuri, profilul unui studiu cultural, dar am prezentat şi unele aspecte „şoptite” sau trecute sub tăcere din cauza discuțiilor contradictorii purtate în jurul celor două regiuni.” (Mihai Nicolae)
Se mai vorbeşte în acest volum, la fel de riguros structurat ca şi primul, despre Maramureşul de Nord, despre care Tache lonescu a spus: „Dacă România la Paris ar fi avut înţelepciunea să discute frontierele noastre punct cu punct, sunt sigur că ar fi obţinut pentru Maramureş alte graniţe.” Se mai vorbeşte, tot aici, despre Timocul sârbesc, despre românii timoceni care ştiu că sunt „alt neam” decât sârbii sau bulgarii. „Limba maternă şi tradiţiile i-au ajutat să işi păstreze specificul naţional confirmându-se, astfel, unitatea românească dintre nordul și sudul Dunării.” (Mihai Nicoale)
Se mai vorbeşte, în cele din urmă, despre românii din Ungaria, despre Micherechiul supranumit cândva „Micul Bucureşti”, despre personalităţile născute acolo, despre şcoală, biserică, credinţă, istorie, dragoste de carte şi de limbă românească. De aceea, poate, se cântă până în zilele noastre: „În Ardeal şi Bucovina / Are Dumnezeu grădina”. O grădină binecuvântată a neamului românesc este şi această carte. De aceea, bucuraţi-vă de paginile aşternute, cu grijă şi atâta dragoste, de autor şi pregătite de oamenii dragi de la Editura Universul Academic. Veniţi în mijlocul românilor megieşi, aduceţi-i la noi prin această plăcută lectură!
MIHAI NICOLAE este doctor în drept al Universitătii Bucureşti. Coordonează activitatea organizației neguvemamentale Institutul „Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate.”
Copreşedinte (2011-2015) al Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Preocupări publicistice, articole, prelegeri şi comunicări în materia drepturilor omului, cu accent asupra drepturilor minorităților, respectiv Conventia-Cadru privind protecția minorităților. Interes constant pentru evoluția contem-porană a comunităților româneşti din vecinătatea României.
A publicat volumele Istorii paralele (editor), Românitatea răsăriteană. Biserici rupestre din Basarabia (coautor), De viță românească (Editura Tracus Arte), Altare şi frontiere (Editura Alianța pentru Centenar).    
Date
  • mai 22 2024 - mai 22 2024

Location
  • Sala Media