sept. 24 2024 - sept. 24 2024

Ateliere în timpul anului școlar. Și nu numai.

Gentuța cu dulciuri pentru Crăciun

Atelier de broderie si colaj textile, cu Beatrice Iordan

4, 5 decembrie 2024, între orele 17.30 și 19.00, la Atelierul de Creativitate

Folosindu-ne de fetru și materiale textile cu diferite texturi, vom realiza colaje pe suport textil rezultând o gentuță pentru dulciuri tocmai bună de dăruit în preajma Crăciunului.
Atelierul se va desfășura pe parcursul a două întâlniri de câte o oră jumătate fiecare.
Participanții trebuie să aibă cunoștințe minime de mânuire a acului de cusut, abilități care le va permite să ducă la finalizarea obiectului propus de coordonator.
Etapele desfășurării atelierului:
  • Realizarea, pe coala de hârtie, a proiectului propus – desen simplu
  • Alegerea materialelor texitle (texturi, culori) pentru realizarea obiectului propus
  • Croirea bucăților textile
  • Asamblarea bucăților textile cu ajutorul acului de cusut
  • Finalizarea obiectului
Pentru o bună desfășurare a atelierului de colaj textil este nevoie de continuitate.
Participarea la ambele ateliere este necesară și obligatorie.
Atelier recomandat tinerilor peste 15 ani și adulților.
Înscrieri pe whatapp la numărul de telefon 0723.471.600

Ateliere în timpul anului școlar. Și nu numai.

octombrie 2024 - iunie 2025
- ateliere pentru grupuri școlare -
Atelierul de creativitate de la Muzeul Țăranului a debutat ca program de educație muzeală în anul 2001, dar acțiuni punctuale au existat chiar în anii ’90, la inițiativa Irinei Nicolau. De atunci, imaginăm cu și pentru copii lecții de etnologie, ateliere de pictură, desen, bricolaj, țesut, cusut, teatru de umbre, dar și animație și imaginat povești. Este felul nostru de a transpune Muzeul Național al Țăranului Român în culori, sunete și întâmplări.
Copiii, uneori și adulții, dobândesc cunoștințe despre sat, țăran, obiceiuri – de ieri și de azi. Câteodată proiectează și „mâinele”. Deprind abilități practice – acul, aracetul, eboșorul nu mai sunt niște nume care te poartă cu gândul la fiare și balauri, ci devin simple unelte de a crea lumi cu sunete, materialități, culori și texturi diferite.
Înscrierile se fac printr-un email trimis la adresa atelieruldecreativitate@gmail.com. Cererea va cuprinde următoarele date: numărul de participanți, vârsta participanților, ziua sau intervalul în care doriți să participați, primele trei opțiuni de atelier, numărul de telefon al persoanei care organizează înscrierea.
Imediat după primirea email-ului, de luni până vineri, vă vom contacta prin email sau telefonic, pentru a vă comunica disponibilitatea pentru activitatea pentru care ați optat sau ca să vă oferim alternative. Cererile se iau în considerare în ordinea sosirii lor.
Prețul: 30 de lei/participant.
Continuăm, desigur, și seria de ateliere pentru prietenii de la ONG-uri, școli pentru persoane atipice, centre sociale, refugiați etc. Ne scrieți la adresa atelieruldecreativitate@gmail.com, vorbim, pentru a desluși nevoile fiecărui grup, și ne organizăm cu ateliere adaptate participanților.
Ateliere cu Beatrice Iordan
Atelier de teatru de umbre (4 +)
La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut.  Li se vor  istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre.
Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite și vor interpreta povestea propusă de coordonator.
Atelier dedicat preşcolarilor peste 4 ani, care ştiu să mânuiască foarfeca şi şcolarilor de orice vârstă.
Păpuși de hârtie. Ileana şi Făt-Frumos (5 +)
Hârtia poate spune multe povești, ea este fața pe care oamenii scrijelesc, din cele mai vechi vremuri povești din semne grafice care duc la formarea unui cuvânt, propoziții, fraze, povești.
La atelierul de păpuși din hârtie spunem povești prin modelarea hârtiei, aceasta prinzând viață în diferite figurine, personaje care populează basmele și snoavele românești.
Broşe din lână netoarsă – Ghinde colorate (5 +)
Tehnica de împâslire cu ajutorul apei şi săpunului
Folosind lâna netoarsă, apă şi săpun ne vom împrieteni cu lâna,  modelând-o în mici figurine moi şi pufoase  care ne vor înfrumuseța hainele noastre sau ale persoanelor dragi.
Povești ștampilate. Felicitări de trimis persoanelor dragi (5 +)
Cu trecerea timpului, oamenii folosesc din ce în ce mai puţin scrisul de mână pentru a trimite mesaje persoanelor dragi. Scrisorile şi felicitările nu mai sunt la modă. Dar ce bucurie când, totuși, găsim și altceva în cutia poștală, în afară de facturi și alte înștiințări oficiale.
La acest atelier vom crea ştampile personalizate, pe care le vom folosi în înfrumuseţarea scrisorile sau felicitărilor pe care vrem să le trimitem persoanelor dragi.
Atelierul se adresează preșcolarilor peste 5 ani, care ştiu să mânuiască o foarfecă şi şcolarilor de orice vârstă
Povești ștampilate. Harta unui sat imaginar (8 +)
Pornind de la imagini vechi din arhivă vom încerca să refacem, în felul nostru, lumea satului românesc de odinioară. Vom observa diferite tipuri de case și așezări, formele de relief unde se întindeau satele, animalele care mișunau prin ograda casei, grădinile pline de flori și vegetație, oamenii care animau satul, biserica, lăutarii….
Toate acestea vor fi așezate într-o lucrare de mari dimensiuni cu ajutorul ștampilelor create și lucrate de participanți. Lucrarea de mari dimensiuni va rămâne la atelier sau în cazul unui grup şcolar va putea fi luată.
Atelierul se adresează şcolarilor peste 8 ani.
Broşe şi figurine din pănuş (9 +)
Folosind pănuşul sau alte ierburi uscate vom învăţa să confecţionăm figurine şi obiecte florale pe care le vom transforma în mici broşe de purtat în piept, pe haine sau săculeţe.
În cadrul acestui atelier vom învăţa câte puţin din meşteşugul de altădată al împletitului cu ierburi uscate.
Acul jucăuş (10 +)
Folosind acul, aţe colorate, mărgele şi fetrul vom realiza mici podoabe de purtat pe mână (brăţări), pe cap (bentiţe), la gât (zgărdane) sau în piept (broşe). Ne vom familiariza cu acul, dar şi cu mărgelele, încercând să descoperim câte ceva din vechile tehnici ale brodatului.
Ateliere cu Ana Petrovici-Popescu
Jucării de lut (6 – 8 ani)
Boț cu boț și moț cu moț
Spune BAU! un cot-co-doț
Inventăm jucării, jucărioare care beau apă cu sare, iar pe micul dodoloț îl înrudim cu nenea șorț. Și pe Păsăro-Aricioi și pe Cucu-Astronaut îi modelăm dintr-un mușuroi de lut. Mai exact, un atelier de imaginat forme din lut care primesc, la final, doi ochi și un nume, și le dăm drumul în lume.
Durata: 1h 30 min.
Scoarța (7 – 12 ani)
Ca să nu răcească iarna și nici să transpire vara, pereții din casa țărănească erau bine înfofoliți în covoare subțiri din lână numite scoarțe. Acestea țeseau un basm inspirat din viața de demult, al cărui eroul principal era un copac prins între două lumi sau o pasăre secretoasă. Și cum fiecare familie avea câte o scoarță veche sau nouă care îi veghea somnul, vom picta pe pânză propriile noastre scoarțe cu lucrurile la care ținem cel mai tare, pentru ca apoi să ne țină de urât atunci când numărăm oile.
Durata: 1h 30 min.
Bucățele de cald (7 – 12 ani)
Soba, numită și inima casei, îndrepta spinarea oamenilor și animalelor înghețate de gerul iernii și ținea la respect spiritele rele. Și pentru că încă nu se inventase televizorul, soba era împodobită cu tot felul de personaje fantastice, sirene, palmieri sau cavaleri de la care porneau poveștile cele mai trăsnite sau visele cele mai întortocheate. Ca să nu ne lăsăm mai prejos, vom crea și noi o poveste vizuală modelând în lut câteva plăci – cahle, pentru o posibilă sobă fistichie. La final nu ne mai rămâne decât să coacem câteva mere imaginare sau să deranjăm o pisică deocheată ascunsă după sobă.
Durata: 1h 30min – 2h.
Ateliere cu Raluca Oprea-Minoiu
De poveste - Ca sarea-n bucate (5 +)
Pornim de la povestea Ca sarea-n bucate, cum altfel?, în care vom închipui niște meniuri regești.  Și câteva feluri de a ne declara iubirea, desigur. Ne vom mai închipui și tot felul de năstrușnicii, de la sarmale fierte în sirop de zahăr până la spanac cu miere, apoi desenăm meniurile câștigătoare pe un șervet sau șorț de bucătărie.
Participarea la acest atelier se face numai și numai cu burta plină!
Spațiul de desfășurare: Atelierul de creativitate
Durata: 1h 30 min.
De poveste - Pomul vieții (6 +)
Voi începe cu o poveste de tare departe. Dar dacă voi înlocui cuvântul „baobab” cu „stejar”, o să juri că-i o poveste neaoșă despre prietenie, lăcomie, putere de a dărui și despre cum face omul la supărare. Copacul, pardon, nu omul. Apoi ne vom plimba prin muzeu și vom căuta să descoperim de ce țăranul socotea copacii atât de importanți, încât și-a imaginat chiar propria viața ca pe un pom. Apoi, vom închipui pomul nostru pe o bucată de pânză, pentru a îmbrăca cu viață, după rânduiala veche, un petic de perete.
Spațiul de desfășurare: Atelierul de creativitate și expoziția permanentă
Durata: 1h 30 min.
Muzeul personal (14 +)
Oare căștile, brățara de la concertul de acum 3 ani sau trotineta cu care te duci la școală ar putea face parte dintr-o colecție de muzeu? Unul personal sau unul cât pentru o generație sau două? Un muzeu local sau unul  național, ba chiar universal?! Dar masca, pietrele adunate de pretutindeni și hanoracul ferfenițit la mâneci, pe care nu te-nduri să-l arunci? Ori jucăria de pluș ascunsă bine, pentru că ești mare, dar, totuși, de nedat?
Oare ce au obiectele de transmis? Și ce povești ar spune, dacă ar putea vorbi? Lângă cine și-ar dori să stea, ce fel de etichetă ar dori să poarte și pe ce afiș?
Hai cu două obiecte pe care le iubești (sau le detești) la muzeu, să le facem celebre pentru o oră sau două. Pleci cu ele înapoi acasă, dar și cu multe povești despre conexiuni, resurse, oameni de pretutindeni și de oricând, despre emoții, despre a fi sau nu original și câte și mai câte. Plus răspunsurile la întrebările de mai sus. Sau cu multe alte întrebări?
Spațiul de desfășurare: Atelierul de creativitate și expoziția permanentă
Durata: 1h 30 min – 2h.
Ateliere cu Ilinca Pop
Ornamente de pe porți și acoperișuri și-nvelișuri-dezvelișuri (7 – 12 ani)
Mii de ani (nu-i glumă!) s-a dus o luptă înverșunată între cei care admiră, desenează și construiesc clădiri în lume: să fie ele împodobite de ornamente sau nu? Lupta mai există încă: unii zic să fie împodobite, dar doar dacă ornamentele folosesc la ceva. Alții zic că ornamentele mai sunt și de frumos, nu doar de trebuință. Noi ne plimbăm prin muzeu, alegem simboluri (sau chiar fragmente întregi!), învățăm despre acestea și le desenăm pe învelișuri pentru cărțile sau caietele noastre*, ca să le țină și de frumos, și de trebuință, protejându-le coperțile de vânt și praf.
*Pentru acest atelier, copiii sunt rugați să aducă cu ei cartea lor preferată sau un caiet de teme personal.
Durata: 1h 30 min.
Case făcute din ce ai sau din ce vrei (7 – 14 ani)
Casele țărănești erau construite după înțelepciunea meșterilor-constructori sau, alteori, chiar după gustul acelora care urmau să le și locuiască. Felul acesta de a-ți face singur casa, după reguli și priceperi cunoscute din înțelepciunea locului și nu împreună cu un arhitect, ține de construcția pe care istoricii și teoreticienii o numesc „arhitectură vernaculară”. Cel mai înțelept lucru, atunci când îți faci singur casa, e să te folosești de ce ai la îndemână: dacă stai lângă o pădure, te folosești de lemn, iar dacă ai de unde să aduci, din apropiere, poți folosi și piatră. Tu din ce ți-ai face casă? Din jucării de pluș, din scoarțe, din piese de lego sau cartofi prăjiți? Sau poate din idei-cuvinte și atât? După ce dăm o raită prin muzeu, unde vom vedea și vom desena casa meșterului Antonie Mogoș, ne-apucăm să desenăm case făcute din ce ai sau din ce vrei și vom povesti despre ce înseamnă toate aceste arhitecturi.
Durata: 1h 30 min.
Puzzle mare din bucăți mici de muzeu (9 – 14 ani)
Un puzzle e o imagine pe care o construim din fragmente mici și amestecate. De obicei, le scoatem din cutiile în care stau claie peste grămadă și le așezăm la locul lor din imaginea întreagă. Dar ce-ar fi dacă fiecare piesă ar spune o poveste doar a ei, și împreună ar povesti de fiecare dată o întâmplare nouă, după imaginația celor care alătură fragmentele? După ce străbatem muzeul în lung și-n lat, ne alegem obiecte, simboluri, culori și forme pe care le desenăm pe pânze mici și le prindem împreună cu fire colorate într-o poveste mai mare. Plecăm la școală cu un tablou mișcător din fragmentele vizitei noastre, numai bun de agățat în cui.
Durata: 1h 30 min.  
Date
  • sept. 24 2024 - sept. 24 2024

Location
  • Atelierul de creativitate