mart. 31 2022 - mart. 31 2022

Ateliere de creativitate

 

Gata, trecem la lucruri serioase: hai la joacă!

Din aprilie până-n iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român, la Atelierul de Creativitate

Aprilie – Iunie 2022

Ana noastră n-are mere, dar are o grămadă de idei trăsnite: cum că ar fi cazul să inventăm o trusă de reparat cerul, ba și o scară luuungă, cu cozi de pisici, să-l gâdilăm. Și dacă te-ai prins în joaca ei, cu siguranță că-ți vei dori să răsucești nori pe furculiță, să stai de vorbă cu soarele insomniac cu trei sprâncene sau să te împrietenești cu Sfântul Gâză.
Beatrice are chef de joacă, așa că pornind de la povești populare, obiceiuri, personaje fantastice din mitologia populară sau poveşti din calendar, poți crea fie păpuși din hârtie, siluete pentru teatru de umbre sau motocei, fie alte și alte obiecte bune de luat acasă și jucat cu ele.
La atelierele Valentinei e liber la imaginat. Dar nu îți închipui că doar visezi, așaaa, cu orele, ci și construiești. Ce? Păi jurnale-fortărețe sau jurnale-baloane, animații, cuvinte-colaj sau colaje-cuvinte, un altfel de dicționAR (da, da, este vorba despre realitatea augmentată), descifrezi sau creezi imagini și povești.
Cu Raluca iei o poveste plictisitoare, o desfaci în bucăți mici, o cânți pe rock sau operă, o joci, o colorezi și o faci cea mai veselă sau cea mai dramatică sau neștiută sau... ce mai încoace și-n colo, cea mai cea poveste.
Cu Lidia coși, descoși, bați la război, ba cu spata, ba cu furculița.
Și poți termina săptămână cu Călin, dându-vă în scrânciob la capete diferite de fluier.
Costul unui atelier: 25 de lei/întâlnire. Programul, mai jos.
Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă și se face la adresa de email atelieruldecreativitate@gmail.com sau prin formularul de înscriere, ori la numărul de telefon 0723 086 178 (în intervalul orar 9.00-15.00, de luni până vineri).
Pentru a asigura un mai bun acces grupurilor școlare, educatorii și cadrele didactice ne pot contacta la telefon, pentru a se programa la oricare dintre atelierele propuse, în zilele și la orele dorite, în funcție de disponibilitatea spațiului.
   

PROGRAM MAI

Săptămâna a III-a
Luni, 16 mai
10.00-11.30 Program dedicat fundațiilor și asociațiilor
Marți, 17 mai
10.00-12.00 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Broşe, figurine, păpuşi, flori din lână netoarsă
TEHNICA DE ÎMPÂSLIT CU AJUTORUL APEI ŞI A SĂPUNULUI - După ce vom ascult o mică poveste vom trece la lucru realizând tema propusă de coordonatorul atelierului. Vom crea obiecte de mici dimensiuni: poate o gărgăriță, poate o bilă magică, plină cu vise colorate. Atelierul, dedicat copiilor peste 4 ani, este unul care încurajează lucrul copil-adult, mai ales atunci când copilul este de vârstă mică. La sfârşitul atelierului obiectele realizate vor putea fi luate acasă.
12.30-14.00 Soarele insomniac cu trei sprâncene - atelier cu Ana Petrovici-Popescu
După ce își termină treaba, Soarele se duce la culcare, însă numai după ce roagă monștrii din cer să-l trezească atunci când e timpul să răsară din nou. Însă monștrii obișnuiesc să facă gălăgie noaptea, asta pentru ca dorm ziua pe săturate, și bietul Soare nu reușește să adoarmă. Așa că în zilele în care Soarele nu apare pe cer, să știți că nu a închis un ochi și nu vrea să fie văzut cu cearcăne. Ca să-i spunem necazul, vom construi împreună din carton un Soare cu trei sprâncene – ce vor reprezenta stările sufletești ale sus-numitului, după cum urmează: una în sus pentru mirare, alta pe orizontală pentru relaxare, iar ultima în jos pentru supărare - deasupra fiecărui ochi, apoi ne vom imagina cu ajutorul sârmei, cu ce se ocupă monștrii de fac așa de mult zgomot. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, pentru cel mult 10 participanți.
Miercuri, 18 mai
10.00-11.30 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Păpuşă pe deget
Folosind un material special care are drept calitate uscarea rapidă, vom realiza personaje mici, cât un deget, pe care le vom putea „juca” în mici scenete inventate de participanţi. Atelierul este dedicat copiilor de peste 4 ani, iar însoțitorii pot lua parte la atelier și da o mână de ajutor, mai ales celor mai mici participanți.
12.30-14.00 Trăsnetul cu scame pe limbă și norii răsuciți pe furculiță - atelier cu Ana Petrovici-Popescu
Atunci când e furtună mare își face apariția dumnezeul trăsnetului, Perun, născut din doi nori căpoși, apoi cerul gâfâie de parcă ar fi la sala de sport, iar norii sar coarda până aproape de pământ. Ce s-ar întâmpla dacă cerul s-ar apropia de noi? Ar putea norii supărăcioși să se formeze și din aburul pe care îl scoatem din gură, din ceaiul fierbinte sau din aburul mămăligii proaspăt răsturnate? Oare cum arată Perun și ce legătură are el cu cearta norilor? Ne propunem să îl creăm din carton și culori pe dumnezeul tunetului alături de rudele lui și de norii pitici formați de propria gură. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani, pentru cel mult 10 participanți.
Joi, 19 mai
10.00-11.30 - Ce vedem când privim? cu Valentina Bâcu
Ți s-a întâmplat vreodată să dai peste o fotografie alb-negru, îngălbenită la colțuri, într-un raft al (stră)bunicilor, și să te izbească asemănarea cu străbunica/străbunicul? Evident, diferă veșmintele, podoabele și alte accesorii, precum și faptul că personajul ”pozează”, pe când tu ești obișnuit/ă mai mult cu selfie-urile. Dar privirea blândă o regăsești și-n ochii bunicii/bunicului atunci când îți spune povești. Cu cât privești mai mult, cu atât începi să observi mai multe asemănări - și ție îți place să porți părul într-o parte sau cu împletituri sofisticate, haine înflorate sau eșarfe de mătase. Cu ajutorul fotografiilor din Arhiva de Imagine MȚR, te provoc să te oprești pentru o oră și jumătate, să privești și să (te) gândești într-o fotografie din alte vremuri. Recomandat copiilor cu vârsta peste 10 ani.
12.30-14.00 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Atelier de teatru de umbre
La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre. Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator. La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.
Vineri, 20 mai
10.00-11.00 - Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan
(o întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani) Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești... Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani.
12.30-14.00 Atelier de imaginat personaje din expresii cu tâlc folosind tehnica realizării colajului cu Valentina Bâcu
Te-ai întrebat vreodată cum arată „Jumătate-de-om-călare-pe-jumatate-de-iepure-șchiop" sau cum erau vremurile „pe când se băteau urșii în coade" sau „pe când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier"? Limba română este plină de zicale și de expresii populare cu tâlc, pe care le transpunem creativ folosind tehnica realizării colajului. Nu vom avea nevoie decât de câteva resturi de materiale - fotografii din reviste, ziare vechi, ambalaje, felicitări sau chiar banala hârtie de împachetat, țesături, nasturi etc. Ingredientele principale pe care trebuie să le aduci tu sunt veselia și creativitatea. Și-am încălecat pe-o șa și te-aștept să conturăm povestea ta. Vârsta recomandată - peste 7 ani
Săptămâna a IV-a
Luni, 23 mai
10.00-11.30 Program dedicat fundațiilor și asociațiilor
Marți, 24 mai
10.00-11.30 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Motocei din lână. Figurine vesele
Folosind fire din lână, cartoane şi foarfece putem realiza jucării de înveselit pisica, mingiuţe din fire de lână sau mici figurine vesele pe care le putem integra în joaca noastră. Atelierul este dedicat copiilor peste 3 ani, iar adulții însoțitori vor putea lucra cot la cot cu cei mici.
12.30-14.00 Sobărițe, sobari și sirena încântătoare. Atelier de cahle modelate în lut cu Ana Petrovici-Popescu
Bunicii caloriferului, adică buna-sobă și bunu-sobă, fac o vizită la muzeu ca să își reamintească vremurile când ei erau inima casei și înmuiau hainele degerate și spiritele rele. Sirene, palmieri, flori sau cavaleri umpleau ochii și sobele celor mai cochete case boierești. Ca să le potolim dorul, vom modela câteva cahle, însă după preferințele noastre, apoi le vom aduna pe toate într-o structură asemănătoare cu soba. La final nu ne mai rămâne decât să spunem povești la gura sobei, sau să coacem câteva mere imaginare sau să deranjăm o pisică deocheată. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani și are o durată de 1-1:30
Miercuri, 25 mai
10.00-11.30 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Linogravură şi atelier de printat mici scenete
Printr-o tehnică simplă de desen, prin zgâriere, vom realiza matriţe simple care vor putea fi apoi imprimate cu ajutorul vopselurilor speciale. Atelierul este dedicat copiilor peste 3 ani. Pentru copiii de până în șase ani, prezența unui bunic, bonă sau părinte este necesară. La sfârşitul atelierului lucrările rezultate vor putea fi luate acasă.
12.30-14.00 Sfântul Gâză. Atelier de alungat lighioanele care ne modifică hainele cu Ana Petrovici-Popescu
Sfântul Gâză, cel care se ocupă de educația viețuitoarele de prin pământ, apă sau aer, a ațipit preț de câteva minute, timp suficient pentru ca unele lighioane, mai exact moliile, să plănuiască tot felul de răutăți împotriva oamenilor. Așa că ele s–au pus pe mâncat hainele cele mai bune din absolut toate dulapurile și toate lăzile de zestre, motivând că aceasta este noua modă, cu găurele deșirate peste tot. Se pare că tot ce le poate opri este un lucru special gândit pentru a le alunga intențiile neprietenoase. Cum ar putea arată? Ne vom imagina acel obiect în polistiren, sârmă, lână și cuvinte pictate, pentru ca apoi să îi vom crea o utilitate practică pentru viața noastră. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani, pentru cel mult 10 participanți.
Joi, 26 mai
10.00-11.30 Atelier de realizare animație cu Valentina Bâcu
Prinți, prințese, balauri cu trei capete, iepuri fricoși sau, dimpotrivă, iuți de picior și gata să se ia la întrecere cu trei zmei de-odată. Iată câteva din personajele care au prins mișcare în cadrul atelierelor de animație Muzeul la cutie. Dacă ai între 8-12 ani și te gândești serios că rolul de regizor, scenarist sau animator ți s-ar potrivi și-ți plac și poveștile țărănești sau basmele populare (sau ești curios să le descoperi), te aștept la un atelier de realizare animație. Tehnica pe care o vom utiliza este cea de stop-motion, așa că înarmează-te cu muuultă răbdare înainte de toate, fiindcă va fi nevoie de mii de cadre pentru un minut de animație. Dar nu-ți face griji, vei lucra în echipă – chiar dacă la distanță - cu alți tineri talentați, ca în orice producție video. Vei învăța să creezi un story-board, să negociezi situații și să găsești soluții atunci este nevoie. Numărul maxim de participanți: 10 copii, cu vârsta peste 8 ani. ATENȚIE: acest atelier se desfășoară în cadrul a două întâlniri (joi și vineri)
12.30-14.00 Oare ce fac obiectele noaptea în muzeu? cu Raluca Oprea-Minoiu
Poate o furcă de tors se transformă în sabia lui Făt-Frumos, un covor devine o grădină cu flori adormitoare, războiul de cusut se transformă într-un soldat din Minecraft. Și împreună alcătuiesc o poveste, pe care o transpunem într-un joc de teatru de umbre. Ne alegem obiectele (că-i o catrință, că-i un clopoțel de ceramică, că-i o suveică), împreună dăm un rost obiectelor, apoi le desenăm, le decupăm și le spunem povestea la panoul de teatru de umbre. Atelier pentru 10 copii, de la 6 ani.
Vineri, 27 mai
10.00-11.00 Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan
(o întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani) Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești... Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani.
12.30-14.00 Atelier de realizare animație cu Valentina Bâcu
Prinți, prințese, balauri cu trei capete, iepuri fricoși sau, dimpotrivă, iuți de picior și gata să se ia la întrecere cu trei zmei de-odată. Iată câteva din personajele care au prins mișcare în cadrul atelierelor de animație Muzeul la cutie. Dacă ai între 8-12 ani și te gândești serios că rolul de regizor, scenarist sau animator ți s-ar potrivi și-ți plac și poveștile țărănești sau basmele populare (sau ești curios să le descoperi), te aștept la un atelier de realizare animație. Tehnica pe care o vom utiliza este cea de stop-motion, așa că înarmează-te cu muuultă răbdare înainte de toate, fiindcă va fi nevoie de mii de cadre pentru un minut de animație. Dar nu-ți face griji, vei lucra în echipă – chiar dacă la distanță - cu alți tineri talentați, ca în orice producție video. Vei învăța să creezi un story-board, să negociezi situații și să găsești soluții atunci este nevoie. Numărul maxim de participanți: 10 copii, cu vârsta peste 8 ani. ATENȚIE: acest atelier se desfășoară în cadrul a două întâlniri (joi și vineri)
Săptămâna a V-a
Luni, 30 mai
10.00-11.30 Program dedicat fundațiilor și asociațiilor
Marți, 31 mai
12.30-14.00 Sobărițe, sobari și sirena încântătoare. Atelier de cahle modelate în lut cu Ana Petrovici-Popescu
Bunicii caloriferului, adică buna-sobă și bunu-sobă, fac o vizită la muzeu ca să își reamintească vremurile când ei erau inima casei și înmuiau hainele degerate și spiritele rele. Sirene, palmieri, flori sau cavaleri umpleau ochii și sobele celor mai cochete case boierești. Ca să le potolim dorul, vom modela câteva cahle, însă după preferințele noastre, apoi le vom aduna pe toate într-o structură asemănătoare cu soba. La final nu ne mai rămâne decât să spunem povești la gura sobei, sau să coacem câteva mere imaginare sau să deranjăm o pisică deocheată. Materiale: lut, cutii de carton, hârtie de xerox, creioane, unelte modelaj, placaj, sârmă, folie de plastic, Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani și are o durată de 1-1:30
Pe parcursul întregii luni
Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş 
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase. Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca ”scoarța” cu alesătură. La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor. Pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți. Înscrieri la telefon: 0722.798.284
În câte feluri se poate spune o poveste? cu Raluca Oprea-Minoiu 
Prin trei gesturi? Jucând „De-a statuile vii”? Punându-ți vocea să schițeze emoții? Rescriind povestea din perspectiva unui personaj aparent oarecare? Să spui o poveste nu-i lucru de șagă. Ai nevoie de tot corpul, de voce, de forță sau blândețe. Pentru că ești cel care-ți îndrumi personajele, le faci vii, pe ele și zecile de experiențe, întâlniri, emoții. Le iei de mână și le introduci în viața ascultătorului, creând prietenii pe viața. Atelier de crescut povestași. Pentru cel mult 10 de persoane trecute de 7 ani. Acest atelier este recomandat grupurilor, se realizează la cerere și se desfășoară pe parcursul a două întâlniri.
Date
  • mart. 31 2022 - mart. 31 2022

Location