mart. 31 2022 - mart. 31 2022

Ateliere de creativitate

 

Gata, trecem la lucruri serioase: hai la joacă!

Din aprilie până-n iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român, la Atelierul de Creativitate

Aprilie – Iunie 2022

Ana noastră n-are mere, dar are o grămadă de idei trăsnite: cum că ar fi cazul să inventăm o trusă de reparat cerul, ba și o scară luuungă, cu cozi de pisici, să-l gâdilăm. Și dacă te-ai prins în joaca ei, cu siguranță că-ți vei dori să răsucești nori pe furculiță, să stai de vorbă cu soarele insomniac cu trei sprâncene sau să te împrietenești cu Sfântul Gâză.
Beatrice are chef de joacă, așa că pornind de la povești populare, obiceiuri, personaje fantastice din mitologia populară sau poveşti din calendar, poți crea fie păpuși din hârtie, siluete pentru teatru de umbre sau motocei, fie alte și alte obiecte bune de luat acasă și jucat cu ele.
La atelierele Valentinei e liber la imaginat. Dar nu îți închipui că doar visezi, așaaa, cu orele, ci și construiești. Ce? Păi jurnale-fortărețe sau jurnale-baloane, animații, cuvinte-colaj sau colaje-cuvinte, un altfel de dicționAR (da, da, este vorba despre realitatea augmentată), descifrezi sau creezi imagini și povești.
Cu Raluca iei o poveste plictisitoare, o desfaci în bucăți mici, o cânți pe rock sau operă, o joci, o colorezi și o faci cea mai veselă sau cea mai dramatică sau neștiută sau... ce mai încoace și-n colo, cea mai cea poveste.
Cu Lidia coși, descoși, bați la război, ba cu spata, ba cu furculița.
Și poți termina săptămână cu Călin, dându-vă în scrânciob la capete diferite de fluier.
Costul unui atelier: 25 de lei/întâlnire. Programul, mai jos.
Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă și se face la adresa de email atelieruldecreativitate@gmail.com sau prin formularul de înscriere, ori la numărul de telefon 0723 086 178 (în intervalul orar 9.00-15.00, de luni până vineri).
Pentru a asigura un mai bun acces grupurilor școlare, educatorii și cadrele didactice ne pot contacta la telefon, pentru a se programa la oricare dintre atelierele propuse, în zilele și la orele dorite, în funcție de disponibilitatea spațiului.
   

PROGRAM MAI

Săptămâna a V-a
Luni, 30 mai
10.00-11.30 Program dedicat fundațiilor și asociațiilor
Marți, 31 mai
12.30-14.00 Sobărițe, sobari și sirena încântătoare. Atelier de cahle modelate în lut cu Ana Petrovici-Popescu
Bunicii caloriferului, adică buna-sobă și bunu-sobă, fac o vizită la muzeu ca să își reamintească vremurile când ei erau inima casei și înmuiau hainele degerate și spiritele rele. Sirene, palmieri, flori sau cavaleri umpleau ochii și sobele celor mai cochete case boierești. Ca să le potolim dorul, vom modela câteva cahle, însă după preferințele noastre, apoi le vom aduna pe toate într-o structură asemănătoare cu soba. La final nu ne mai rămâne decât să spunem povești la gura sobei, sau să coacem câteva mere imaginare sau să deranjăm o pisică deocheată. Materiale: lut, cutii de carton, hârtie de xerox, creioane, unelte modelaj, placaj, sârmă, folie de plastic, Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani și are o durată de 1-1:30
Pe parcursul întregii luni
Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş 
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase. Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca ”scoarța” cu alesătură. La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor. Pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți. Înscrieri la telefon: 0722.798.284
În câte feluri se poate spune o poveste? cu Raluca Oprea-Minoiu 
Prin trei gesturi? Jucând „De-a statuile vii”? Punându-ți vocea să schițeze emoții? Rescriind povestea din perspectiva unui personaj aparent oarecare? Să spui o poveste nu-i lucru de șagă. Ai nevoie de tot corpul, de voce, de forță sau blândețe. Pentru că ești cel care-ți îndrumi personajele, le faci vii, pe ele și zecile de experiențe, întâlniri, emoții. Le iei de mână și le introduci în viața ascultătorului, creând prietenii pe viața. Atelier de crescut povestași. Pentru cel mult 10 de persoane trecute de 7 ani. Acest atelier este recomandat grupurilor, se realizează la cerere și se desfășoară pe parcursul a două întâlniri.
Date
  • mart. 31 2022 - mart. 31 2022

Location