AMINTIRI DESPRE PAPALAMBRU
Omagiu adus preotului Haralambie Balamace, un exponent al românismului la sud de Dunăre
3 iulie 2022, ora 12.00
Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Frații Golescu vă invită duminică, 3 iulie 2022, ora 12.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, pentru a aduce, peste ani, omagiul nostru celui care a fost un exponent al românismului la sud de Dunăre, Preotul Haralambie BALAMACE (1863 - 1914) Corcea / Albania.
Invitat: Pano BAKALLI, președintele Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda, Albania
Moderator: Dr. Robert STĂNCIUGEL, Istoric
Haralambie Balamaci, alternativ Haralambie Balamace, s-a născut în anul 1863 în satul aromân Pleasa de Sus, din Imperiul Otoman, astăzi localitate dispărută în Albania. După definitivarea studiilor la Corcea (Corița), a devenit preot și profesor, urmând Seminarul teologic la Curtea de Argeș. Oamenii îi spuneau, familial, „Papa Lambru”. A înființat școli românești în Pleasa, Moscopole, Corcea, Nicea, Sipska, Grabova, Lunca, Vituki și chiar în orașele Elbasan și Berat. În fața altarului și enoriașilor săi, a slujit și vorbit întotdeauna în dialectul aromân al limbii române, deși ierarhia bisericească greacă interzicea acest lucru, limba greacă fiind singura recunoscută ca limbă de cult. La școală promova atât învățarea limbii române, cât și a celei albaneze. Excomunicat de greci nu s-a speriat și nu a abandonat misiunea sa națională, continuând să susțină emanciparea vlahilor din Imperiul Otoman. A militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia.
Pe data de 23 martie 1914, părintele Balamace, împreună cu fratele său Sotir și alți fruntași români, au fost asasinați de bandele înarmate ale grecilor - antarți, îndemnați de Mitropolitul grec - Ghermanos.
Partener: Asociatia Culturala Pro Basarabia
Parteneri media: RomaniaBreakingNews.ro, AnimaForiNews