ALTIȚE
Expoziție marca Semne Cusute
21 iunie – 15 octombrie 2024, Sala Noua Galerie
Comunitatea Semne Cusute, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteptă vineri, 21 iunie, de la ora 17:00, la expoziția Altițe. Vă provocăm să le admirați și să vă imaginați: cum ar fi să vă faceți propriile voastre haine de lux? La Sala Noua Galerie, dincolo de peretele albastru, veți găsi o comoară.
De ce se inspiră designerii din hainele tradiționale?
Pentru că le admiră. Le-au studiat, le înțeleg istoria și valoarea. Au fost educați să le mențină vii, în atenție, pe podium, prin colecții haute couture sau prêt-à-porter, să le facă atrăgătoare pentru publicul lor, care evoluează odată cu lumea. Mereu vor exista și replici fidele și reconstituiri dar și reinterpretări. Asta nu înseamnă că designerii nu au imaginație, dar roata a fost deja inventată și orice creație derivă din altele.
Capodopere de design colectiv, cămășile noastre păstrează și ecouri ale Europei Medievale și ale barocului dar mai ales ale Bizanțului, alături de picanterii orientale. Contextul nostru istoric a contribuit la asta dar și valorile în care credem, exprimate în alegerile textile pe care le purtăm.
De ce ne inspirăm noi, Semne Cusute, din vechile cămăși, păstrate în colecțiile muzeelor și în paginile Albumelor cu modele ? Pentru că noi am ales să stăm aproape de original și să-i fim cât mai fidele. Asta nu înseamnă că nu avem imaginație, dar vrem să dăm șansa și celor din viitor să aibă surse de inspirație palpabile.
Am meditat la mesajul vizionar lăsat de către Domnul Alexandru Tzigara-Samurcaș, lansat în 1906, în expoziția găzduită în Muzeul de Artă Populară, acum Muzeul Național al Țăranului Român. Una lângă alta, cu altiță lângă altiță, cămășile eliberate din lăzile de zestre au fost elevate la nivel de artă. „Purtați-le, nu le abandonați, ele sunt moda noastră dincolo de mode” pare să comunice aranjamentul inițial. Mesajul a fost continuat și după 1990, în viziunea Domnului Horia Bernea, care a pregătit următoarea amenajare. Explicat și în cuvinte, mai direct, același mesaj s-a transmis și în 2006, prin agenția de publicitate Mercury360 publicat și în IQads.
În 2012 am „cumpărat” ideea, în sensul că am fost dispuse să plătim costul uriaș, exprimat în ani întregi de muncă susținută pentru a forma și a ghida o comunitate care să dea viață acestui vis. Fiecare dintre noi, ne-am făcut loc în dulap, am studiat și am învățat să coasem ca pe vremuri. Fiecare dintre noi, prin alegerile pe care le-am făcut, am creat câte o mini-colecție cu care defilăm în viața de zi cu zi. Ne inspirăm una de la alta, ne susținem, ne bucurăm pentru fiecare reușită și pentru fiecare nou început.
Cămășile cu care vrem să vă ispitim sunt realizate după planșe din Albumul Doamnei Elise Brătianu și Albumul Doamnei Elena C Cornescu. Ele fac parte din marea familie europeană a cămășilor încrețite la gât, opulente, pline de mătase și strălucire, reflectând orientul și occidentul deopotrivă. Adună în ele sute și mii de povești locale și de departe, păstrează dialogul între culturi vechi și noi.
Sunt parte a patrimoniului universal și greu de crezut că cine face cunoștință cu cămășile noastre cu altiță poate rămâne indiferent. Iile vor rămâne sursă de inspirație și asta este minunat, pentru că lumea are nevoie de frumusețe.
Expoziția poate fi vizitată la Sala Noua Galerie – dincolo de peretele albastru, până în 15 octombrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.