Ne-a părăsit tudor berza

Astăzi, am aflat, cu toții, cu mare tristeţe, despre trecerea la cele veșnice a domnului Tudor Berza, prieten, dintotdeauna, al Muzeului nostru, geolog, membru corespondent al Academiei Române.

Ion – Tudor Berza se născuse la 1 februarie 1944, ca fiu al reputatului istoric Mihai Berza, cel care a reînființat, în 1963, Institutul de Studii Sud – Est Europene, și el, membru corespondent al Academiei Române, și al Anei Tzigara – Berza, cunoscută pictoriță și desenatoare. Pe linie maternă, bunicul său a fost Alexandru Tzigara – Samurcaș, primul director al Muzeului de Artă Națională, părintele fondator al Muzeului nostru. Domnul Tudor Berza a cunoscut, astfel, din familie, istoria Muzeului nostru, a iubit-o şi ne-a povestit-o, de fiecare dată, când ne vizita. Tudor Berza s-a aflat alături de echipa coordonată de Horia Bernea, care, începând din februarie 1990, a refondat Muzeul nostru, actualul Muzeu Național al Țăranului Român. În această calitate, domnia sa a înființat Fundația Alexandru Tzigara – Samurcaș, în anul 1994, alături de un grup de personalități culturale ale României, între care se aflau Horia Bernea, Pascal Bentoiu, Corneliu Baba, Constantin Bălăceanu – Stolnici, Ion Caramitru, Gabriel Liiceanu, Dan Nasta, Şerban Papacostea, Andrei Pleşu și Mihai Oroveanu, organizație care, până astăzi, se află alături de Muzeul nostru, în proiectele comune. De asemenea, a participat la îmbogăţirea arhivei de imagine a muzeului, cu mii de fotografii de epocă şi de familie, și a făcut, în mai multe rânduri, donații consistente pentru colecțiile Muzeului, așa cum a făcut-o și pentru alte instituții de cultură din România.

Din păcate, domnul Tudor Berza s-a săvârșit din viață, după o suferință pe care a îndurat-o cu stoicism și seninătate, înainte de a putea participa la expoziția care va fi deschisă de Muzeul nostru, pentru omagierea ilustrului său bunic, Alexandru Tzigara – Samurcaș, de la a cărui naștere s-au împlinit, de curând, 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte.

Toți cei care l-am cunoscut și l-am apreciat îi vom simți lipsa și suntem alături de doamna Maria Berza și de  îndoliata familie!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!