Începem proiectul „Unveiling the Arts and Works behind the MASKS” (acronim MASKS)

Muzeul Național al Țăranului Român anunță cu deosebită plăcere începerea proiectului „Unveiling the Arts and Works behind the MASKS” (acronim MASKS) / „Dezvăluirea artei și a muncii din spatele măștilor” în care este partener alături de un consorțiu de 12 participanți. Proiectul este finanțat de European Education and Culture Executive Agency (EACEA) și este condus de doamna Pilar Panero García, profesoară de antropologie și directoare a catedrei de Studii Tradiționale din cadrul Universității din Valladolid (Spania).

 

Consorțiul este format din trei universități – Universitatea din Valladolid (Valladolid, Spania), Universitatea București (București, România) și Universitatea Basilicata (Mattera, Italia), două centre vocaționale – CEARCAL (Valladolid, Spain), CEARTE (Coimbra, Portugalia), două camere de comerț – Confederazione Nazionale dell Artigianato (Matera and Potenza, Italia), Brigantia EcoPark (Bragança, Portugalia), două institute de cercetare – Institutul Arhiva de Folklor a Academiei Române (Cluj-Napoca, Romania), Academia Ibérica da Máscara (Bragança, Portugalia), două IMM-uri – Editrice L' Immagine – IMMA (Molfeta and Milano, Italia), IDimás Gestión (Salamanca, Spania) și un muzeu – Muzeul Național al Țăranului Român (București, România).

 

Scopul proiectului este să ofere formare online, mobilități și activități de genul living- lab (laboratoare vii) de la care studenții implicați în program să obțină informații teoretice și practice despre procesele de producere a măștilor tradiționale. Vor beneficia de cursul de formare un minim de 70 de studenți, iar un număr de 20 de stundenți vor beneficia de mobilități de învățare. Proiectul are ca obiectiv final crearea unei educații care să fie în afara curriculei obișnuite iar participanții din cadrul lui vor accesa lumea măștilor nu numai prin fabricarea acestora, dar și prin toate posibilitățile pe care producerea acestora le ofertă: turism, antreprenoriat și dezvoltare durabilă.

 

Întâlnirea de început a proiectului a avut loc în data de 12 martie în Aula Trieste a Palatului Santa Cruz, sediul Universității din Valladolid înfințată în anul 1241. Palatul este primul exemplu de artă renascentistă din Spania și fostul sediu al Colegio Mayor Santa Cruz. La ceremonia de deschidere a participat prorectorul pentru Cercetare, domnul Enrique Baeyens Lázaro și reprezentanți ai fiecărei echipe de lucru. Pe data de 13 martie echipele din cele patru țări s-au întâlnit pentru lucru și discuții în cadrul Facultății de Filosofie și Arte din Valladolid, de unde provine echipa conducătoare a proiectului.

 

Informații tehnice despre proiect: NUMĂRUL ȘI NUMELE PROIECTULUI- 101139852 / TOPIC: ERASMUS- EDU-2023-PI-ALL-INNO-EDU-ENTERP — Alliances for Education and Enterprises, ENTITATE FINANȚATOARE – European Education and Culture Executive Agency (EACEA), COSTURI TOTALE: 1.281.112€.

 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale European Education and Culture Executive Agency. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă acordarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.