De aruncat Istoria unei crize moderne
18 februarie 2023 – 15 ianuarie 2024
Un proiect al Casei Istoriei Europene în parteneriat cu Muzeul Eesti Rahva, Tartu, Estonia – Fondazione Museo Ettore Guatelli, Ozzano Taro, Italia – Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin, Germania – Musée de la Vie wallonne, Provincia Liège, Belgia – Muzej novejše zgodovine Celje, Slovenia – Muzeul Național al Țăranului Român, București, România – Naturhistorisches Museum Wien, Austria – Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Varșovia, Polonia – Volkskundemuseum Wien, Austria
Gunoaiele. Probabil aspectul cel mai vizibil și concret al crizei ecologice iminente. „Folosim și aruncăm” este un proiect care scoate la lumină istoria neștiută a deșeurilor în Europa, evidențiindu-le totodată importanța ca indicator al schimbărilor sociale.
În urma colaborării a 10 muzee europene, cetățenii de pe întregul continent au acces la o platformă online multilingvă și pot participa la evenimente care explorează tema deșeurilor dintr-o perspectivă transnațională și transdisciplinară. Vizitatorii pot căuta, descoperi și distribui o mulțime de materiale audiovizuale și scrise foarte variate: creativitatea, viața de zi cu zi și mediul sunt doar câteva dintre temele pe care le pot alege pentru a naviga pe site. Excursii în aer liber pe tema deșeurilor din jurul nostru și prezentări ale experților transmise în direct pe platformă dezvăluie multiple experiențe și perspective asupra deșeurilor.
Platforma online este împărțită în următoarele categorii:
Biografii ale obiectelor
Puteți descoperi peste 60 de obiecte digitalizate din colecțiile muzeelor participante.
Fiecare obiect spune o poveste prin fotografii și text, astfel că vizitatorul reflectează asupra a tot ceea ce îl înconjoară – este vorba de obiecte de unică folosință și lipsite de valoare sau mai degrabă de obiecte tranzitorii și reutilizabile? Gunoaie sau resurse?
Povești audiovizuale
Puteți să reflectați asupra problemelor mondiale descoperind realități și comunități locale care au legătură cu deșeurile, prin scurte materiale video filmate în împrejurimile sau în interiorul muzeelor.
Materialele atractive provenind din toată Europa permit schimbul de cunoștințe valoroase și sensibilizează publicul cu privire la impactul deșeurilor asupra mediului nostru, oferind totodată o viziune caleidoscopică asupra importanței gunoaielor în prezent.
Inițiative
Puteți comunica cu alți europeni și vă puteți lărgi orizontul în domeniul deșeurilor.
Platforma online găzduiește bloguri, reportaje foto, evenimente transmise în direct și podcasturi despre activități și evenimente foarte variate pe tema deșeurilor, organizate pe durata proiectului.
Proiectarea platformei
Democrație digitală
Limbi
franceză, engleză, germană, traducere automată în toate celelalte limbi ale UE
Link