Colecția Mostre

Alături de celelalte Colecții ale Muzeului Național al Țăranului Român, Colecția Mostre constituită din bunuri culturale de mare valoare artistică și documentară, care joacă rolul de martor al artei populare din secolul XVIII și secolul XIX este alcătuită din 5958 de obiecte. Atracția cea mai mare a colecție o constituie cele 3854 de mostre, mici bucăți de pânză  brodate,  recuperate din ceea ce a fost cândva o cămașă, o năframă, un covor – vechi și străvechi, fie oricât de șterse sau ciuruite.  Este de remarcat că piesele cele mai vechi au fost colectate, începând cu anul 1906, de Al. Tzigara Samurcaș, pe atunci director al Muzeului de Artă Națională Carol I, Materialele întrebuințate la aceste petece de cusături sunt: cânepa, inul, bumbacul, lâna, mătasea, firul metalic, paietele. De o frumusețe deosebită sunt piesele ce datează de la sfârșitul secolului XIX care îmbină țesătura de cânepă cu in și broderia cu fir metalic argintiu și auriu sau fir de mătase într-o cromatică pastelată de vișiniu, oliv, brun și albastru.

 

În interpretarea elementelor ornamentale, tehnica de brodare joacă un rol important, și de asemenea,  materialul din care era realizat impune la rândul său o serie de reguli. Țesătura în două ițe creează un fond cu care se acordă perfect tehnica cusăturii pe fire numărate. Dintre punctele care se pot număra pe fire, de largă circulație sunt ”crucițele”, „jumătățile de cruciță”, ”punctul bătrânesc” sau ”punctura”, ”cusătura pe creț”. Punctul de broderie în ”lanț” este folosit pentru a delimita sau contura motive sau chiar grupe de motive ornamentale. Tot numărat pe fir este ”punctul de contur”, combinarea fiecărui motiv în parte, numit ”urzit”, ușura munca celei care realiza ornamentarea, deoarece umplerea contururilor era mult mai ușoară. ”Cusătura peste fire” este de asemenea remarcată alături de celelalte tehnici. Pentru a delimita diverse spații sau câmpuri ornamentale, se foloseau mărgele colorate sau ”cusături în lanț” din fire de argint sau aur.  Un motiv des brodat e ”motivul solar” evidențiat fie sub forma soarelui sau a florii soarelui, cât și stilizat, sub forma unui cerc,  vorbește despre divinitate, despre căldura soarelui, dătătoare de viață și generatoare de belșug, dar și despre ciclul vieții. Se spune că este motivul preferat al purtătoarelor de tradiții românești care brodează ii, pentru că ilustrează însăși esența vieții. Un fel de neîntreruptă roată a vieții.

 

Colecția cuprinde în inventarul ei:  cămăși femeiești, gulere, mâneci, petece de catrințe, acoperitori de cap, icoane pe suport de sticlă și lemn, obiecte de uz casnic, ștergare, marame, așternuturi de pat, accesorii decorative, accesorii costum, tipărituri, albume de modele, unelte de uz gospodăresc și covoare.

 

Colecția Mostre este o colecție unică care constituie un bogat material complementar de studiu folosit atât pentru expoziții cât și pentru alcătuirea unor studii științifice.