APEL DE VOLUNTARIAT  ÎN CADRUL BIBLIOTECII MNȚR

Muzeul Național al Țăranului Român caută voluntari care să ajute la procesul de reamenajare a Bibliotecii Muzeului Național al Țăranului Român (depozitele și sala de lectură) după un șantier de consolidare.

Biblioteca Muzeului Național al Țăranului Român (BMNȚR) este o bibliotecă cu circuit închis, specializată în etnografie şi folclor, etnologie, antropologie, muzeologie şi artă (în special artă ţărănească), asigurând baza documentară pe profilul de activitate al muzeului. Fondul de carte al acesteia, în curs de extindere, cuprinde circa 22 000 de publicații, printre care monografii, periodice, albume, enciclopedii, dicționare, cataloage de expoziție, bibliografii, atlase, broșuri, cărți bibliofile, carte-obiect.

DESPRE PROGRAMUL DE VOLUNTARIAT

 

În perioada 2016 – 2018, clădirea principală a muzeului (cu statut de monument istoric) a trecut printr-un amplu șantier de consolidare și restaurare. În acest moment, BMNȚR se află în plin proces de reamenajare a depozitului său de carte după încheierea șantierului (pe perioada căruia întreg fondul său de publicații a fost depozitat provizoriu într-un alt spațiu). După restaurarea mobilierului și remobilarea depozitului și al sălii de lectură, urmează despachetarea fondului de carte, verificarea publicațiilor și repartizarea acestora pe rafturi, după domenii și cote, operație care este în curs de desfășurare.

 

Activități derulate de voluntari

transferul cutiilor cu cărți în Depozitul de carte și despachetarea lor pe baza listelor de inventar, cu sprijinul bibliotecarei muzeului;

– repunerea publicațiilor pe rafturi în funcție de domeniu (Etnologie, Artă Populară, Etnomuzicologie, Arhitectură, Istorie, Sociologie, Geografie, Arheologie, Muzeologie, Literatură, Artă Cultă, Religie, Publicații MȚR, Filozofie, Cultură și Civilizație, Generalități, Periodice) și cotă, împreună cu bibliotecara;

verificarea publicațiilor, conform listei alfabetice de titluri, pentru identificarea lipsurilor, împreună cu bibliotecara;

acordarea de asistență bibliotecarei în procesul de selecție a documentelor deteriorate și de pregătire a acestora în vederea recondiționării;

– acordarea de asistență bibliotecarei în procesul de prelucrare informatizată a volumelor din colecțiile bibliotecii.

DE CE SĂ FII VOLUNTAR/Ă LA BIBLIOTECA MNȚR?

 

În cadrul programului de voluntariat, vei fi ghidat de bibliotecara muzeului și te vei familiariza cu activitatea specifică în cadrul unei biblioteci cu circuit închis. În funcție de interesul tău și de activitățile specifice în care te vei implica, vei putea fi ghidat și spre o serie de lecturi de specialitate, care să completeze pasiunile sau interesele tale profesionale.

PROFILUL VOLUNTARULUI / VOLUNTAREI 

 

Dacă ești pasionat/ă sau studiezi în următoarele domenii:

  • etnologie și studii culturale;
  • antropologie și sociologie rurală sau urbană;
  • științe ale informării și documentării;
  • dacă ești o persoană curioasă și atentă la detalii, meticuloasă,
  • dacă ai disponibilitate de a derula sarcini repetitive,
  • dacă ai cunoștințe medii de lucru în Microsoft Office (Excel) și disponibilitate de lucru cu instrumente digitale specifice,
  • dacă ești o persoană orientată spre rezultat și te motivează să vezi cum munca ta contribuie la organizarea unui spațiu dedicat studiului și îmbogățirii cunoștințelor,
  • dacă ești o persoană organizată,
  • dacă îți place să lucrezi în echipă,
  • și mai ales, dacă îți plac cărțile și să lucrezi cu ele,

… vino să ne cunoști!

Te invităm să ne scrii la adresa biblioteca.mtr@gmail.com, trimițându-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție. Spune-ne în câteva cuvinte de ce vrei să lucrezi ca voluntar/ă la MNȚR, ce aptitudini te recomandă și cum consideri că stagiul de voluntariat te ajută în dezvoltarea ta profesională. 

 

Numărul locurilor de voluntariat este limitat, de aceea ne rezervăm dreptul de a selecta candidații. 

 

 

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR DE VOLUNTARIAT 

 

Perioadă de derulare 

11 iulie  – 29 septembrie 2023

 

Loc de desfășurare

La sediul Muzeului Național al Țăranului Român

Șos. Kiseleff nr. 3, sector 1, București

(la bibliotecă)

 

Orar 

Program flexibil, în funcție de disponibilitatea voluntarilor. Nu se impune un număr minim de ore pe săptămână, se impune însă constanță în participarea la activități și disponibilitate de voluntariat pe termen mediu (minim 2 luni).

 

Depunere aplicații 

Înscrierile la programul de voluntariat au loc în perioada 22 iunie – 9 iulie 2023.

Aplicațiile se trimit exclusiv pe email, la adresa biblioteca.mtr@gmail.com, menționând în titlul emailului „VOLUNTARIAT LA BIBLIOTECA MNȚR”.

 

Rezultatul selecției voluntarilor va fi comunicat personal fiecărui candidat pe e-mail în data de 10 iulie 2023.

 

IMPORTANT:

Activitatea în cadrul programului de voluntariat NU este remunerată.

 

Fiecare voluntar va semna un contract de voluntariat și i se va oferi, la cerere, certificat de voluntariat. Conform Legii nr. 78/24.06.2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, cu modificările ulterioare, activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, după caz.

 

Pentru studenții / studentele care doresc să valideze activitatea în cadrul stagiilor de practică universitară de specialitate, se pot emite adeverințe de practică.

Nu ezita să ne scrii la biblioteca.mtr@gmail.com dacă ai întrebări suplimentare.