
ANUNȚ PRIVIND ORGANIZAREA TÂRGULUI MĂRȚIȘORULUI 2023
Dragi colaboratori,
Muzeul Național al Țăranului Român va organiza mult așteptatul Târg al Mărțișorului în perioada 25 februarie – 1 martie 2023. Deoarece spațiul de expunere nu ne permite mărirea numărului de participanți, vor fi disponibile 150 de locuri ce vor fi ocupate în urma invitațiilor nominale trimise prin e-mail și a confirmărilor până la 25 ianuarie 2023. Începând cu această dată, până pe 7 februarie 2023 vom putea primi, în limita locurilor rămase disponibile după confirmările celor invitați, solicitări de înscriere pentru selecția obiectelor ce vor urma să fie evaluate de comisia organizatoare a evenimentului.
Lista finală a participanților la Târgul Mărțișorului va fi afișată online, pe site-ul MNȚR (Secţiunea NOUTĂŢI), pe 10 februarie 2023.
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail: educatiemuzealamtr@gmail.com
CRITERII DE SELECȚIE
Târgul Mărțișorului este organizat ca o acțiune culturală ce propune, printr-o reinterpretare dinamică a tradițiilor, recontextualizarea unui obicei vechi ce a primit de-a lungul timpului o serie de transformări și reinventări în lumea urbană.
Reiterăm principiile și criteriile de selecție pe care Muzeul Național al Țăranului Român le are în vedere la evaluarea obiectelor propuse pentru participarea la evenimentul nostru:
Acordăm prioritate obiectelor care răspund funcțiilor simbolice și decorative ale mărțișorului. Un criteriu important este adecvarea produselor la tematica și conceptul Târgului Mărțișorului. Structura acestui târg nu este aceea a unui târg de hand-made și de accesorii de îmbrăcăminte, bijuterii, elemente decorative etc. Nu orice cadou, suvenir, obiect decorativ are această funcție, ca atare ne rezervăm dreptul de a exclude obiectele care răspund mai degrabă structurii târgurilor hand-made, tocmai pentru a nu dubla prezența acestora în spațiul intern al muzeului. Există posibilitatea de a aduce mărțișoare sub forma accesoriilor decorative, dar așa cum am specificat și în invitația de participare și în criteriile afișate pe site, proporția trebuie să fie echilibrată, din oferta generală preponderența mărțișoarelor să fie evidentă.
Un alt criteriu important de selecție este creativitatea și libertatea în folosirea diferitelor materii având drept scop și rezultat plasticitatea și expresivitatea obiectului finit / manualitate și meșteșug bine înțeles și practicat, adecvat materiilor folosite. Acceptăm obiectele care lucrează cu diferite materii inovatoare și cu o privire foarte proaspătă și personală, fie că încearcă să reinventeze tradiții, fie că își au ca sursă de inspirație arta contemporană, în diferitele ei direcții.
Nu acceptăm obiecte care folosesc o matriță unică ori o serializare industrial – comercială fără nici o intervenție din partea autorului, în acest sens am avut experiențe neplăcute în diferiți ani precedenți în care anumiți participanți au adus obiecte cumpărate din magazine și depozite en-gros sau de pe site-uri care comercializau astfel de produse. Astfel, nu primim obiecte care răspund unei nevoi de piață generalizată, în care scopul comercial primează. Ele pot fi găsite și la magazine art-deco, la magazine cu produse tip Complex Europa, Niro, Dragonul Roșu, pe traseul Piața Romană-Piața Universității-Piața Unirii, ori în alte magazine, galerii, supermarket-uri care comercializează suveniruri și alte accesorii decorative.
De asemenea, nu selectăm obiecte care prezintă uniformitate și neglijență în folosirea materiilor din care sunt realizate: pastă fimo, lut modelat, desen, pictură, gravare, incizie prost executată, expresie kitsch – care încearcă să reconstituie o imagine tradițională și eșuează printr-o copiere sau scenografiere nefericit pusă în practică în aceea a unui obiect kitsch și, ca urmare, prezintă o expresie săracă, de obiect urât.
Selecția noastră urmărește să creeze un echilibru între diferitele tipuri de obiecte prezente în cadrul târgului – atât din punct de vedere al subiectelor propuse (conținutul), cât și al tehnicilor de manufacturare și al realizării. Muzeul își propune să ofere publicului o ofertă diversă de produse, astfel încât obiectele prezentate să nu riște să fie „dublate” de altele, încurajând astfel varietatea și originalitatea viziunii creatorilor. În acest sens, am respins obiectele care prezentau aceeași tehnică, imagine similară, dar cu o execuție mai puțin reușită și le-am selectat pe cele mai bine și mai creativ realizate. În această situație s-au regăsit și o serie de participanți care au oferit mai mulți ani la rând același tip de mărțișor. Selecția fiind făcută numai din perspectiva valorică, nu au mai putut participa cu același tip de mărțișor. Din acest motiv recomandăm celor aflați în această situație ca, pe viitor, să propună modele noi sau să le îmbunătățească pe cele existente.
O constantă a selecției obiectelor propuse este și asigurarea unui echilibru între produsele meșterilor tradiționali și ale creatorilor de obiecte contemporane pentru o mai mare diversitate și complementaritate a ofertei pentru publicul cumpărător.
Selecția noastră este cea a unei instituții culturale, fiind independentă în primul rând de rațiuni comerciale și reflectînd opțiunea noastră pentru anumite categorii de produse: cele care credem că se apropie din punct de vedere funcțional de mărțișorul tradițional și din punct de vedere creativ de conceptul artistic al MNȚR.
CONDIȚII DE PARTICIPARE
TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI LA MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN
25 februarie – 1 martie 2023
Stimați participanți, vă aducem la cunoștință următoarele condiții și reguli de participare în cadrul târgului de anul acesta. Vă rugăm să parcurgeți informațiile de mai jos, în vederea unei bune desfășurări a târgului.
- PROGRAMUL ȘI ACCESUL LA TÂRG
– Târgul Mărțișorului se va desfășura în perioada 25 februarie – 1 martie 2023
– Lista participanților la eveniment va fi afișată online pe 10 februarie 2023.
– Programul târgului este între orele 10.00 și 18.00, cu o marjă de o oră, respectiv până la orele 19.00, pentru închiderea târgului, depozitarea mărfurilor în spații sigure etc.
– Pregătirea standului se va face în dimineața primei zile de târg, 25 februarie, începând cu ora 7.30 AM.
– În cazul participanților veniți din provincie se acordă exclusiv posibilitatea de a instala standul/ pregăti spațiul de expunere cu o seară înainte de prima zi de târg, DOAR după orele 18.00 – ÎN CONFORMITATE CU HARTA TRANSMISĂ ÎN ULTIMELE ZILE DE DINAINTE DE TÂRG. Pentru ceilalți expozanți, pregătirea standului se va face în dimineața primei zile de târg, 25 februarie, începând cu ora 7.30 am.
– Asociațiile, fundațiile în scop umanitar sunt scutite de taxă.
– Taxa de participare este în valoare de 300 de lei pentru întreaga durată a evenimentului.
– Plata taxei se va realiza anul acesta exclusiv online prin depunere / virament bancar – până la data limită de 21.02.2022 în contul RO09TREZ70120G365000XXXX, MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN, ȘOS. KISELEFF NR. 3, COD FISCAL 4192480 – OBLIGATORIU cu mențiunea/explicații de plată ”Taxă Târg Mărțișor – …………. numele, prenumele complet ………….” …………. Foarte important, pentru ca sistemul să rețină numele: chiar dacă faceți plată pentru mai multe persoane sau rugați pe altcineva să vă facă plata, este obligatoriu să menționați numele invitatului (participantului), nu al celui care face plata.
* în cazul viramentului bancar, dacă aveți nevoie de o factură din partea noastră este necesar să ne înștiințați imediat după realizarea plății. Factura poate fi apoi ridicată în original de la casierie în timpul târgului. Astfel, vă rugăm ca, dacă aveți nevoie de factură, să ne transmiteți UN E-MAIL imediat cum ați făcut plata (în aceeași zi), cu DATELE pentru care solicitați factura: nume, cont etc., e-mail cu subiectul ”Rog factură”.
* Achitarea taxei numerar la casierie se va putea face doar pentru cazurile speciale (fără posibilitatea de a face plată online) și este obligatorie cu cardul de identitate. Astfel, vă rugăm să aveți obligatoriu la dumneavoastră și să prezentați buletinul la momentul plății. În cazul celor care nu pot fi prezenți personal la târg, vă rugăm să vă asigurați că persoanele desemnate să vă țină locul au o copie după buletinul dumneavoastră sau au notat CNP-ul dvs.
Este obligatoriu să păstrați DOVADA PLĂȚII PRIN DEPUNERE/ TRANSFER, respectiv CHITANȚA primită de la casierie (pentru oricare modalitate de plată), până la finalul târgului.
- REPARTIZARE. SPAȚIUL DE EXPUNERE
– Locurile în cadrul târgului sunt atribuite de organizatori și nu vor fi la alegerea participanților.
– Ocuparea locurilor se va face în prima zi de târg, începând cu ora 7.30.
– Repartizarea pe locuri în cadrul târgului se va face de către organizatori conform listei și hărții trimise participanților cu o zi înainte de începerea evenimentului. Se va ține cont, de asemenea, de cererile trimise pe e-mail unde se semnalează probleme de sănătate care impun o anumită amplasare.
– Pentru fiecare participant, va exista o etichetă cu numele său. Această etichetă trebuie păstrată vizibil pentru verificări din partea organizatorilor. Organizatorii își rezervă dreptul de a verifica, pe parcursul târgului, amplasarea participanților și calitatea obiectelor expuse. În cazul în care se observă nereguli, se poate anula participarea (vezi declarație pe proprie răspundere).
– Vor exista 3 moduri de amplasare a standului propriu:
(a) fie individual – 1m – 1.5 m liniari – șevalet/suport și/sau măsuță proprie, aduse de fiecare participant. Încurajăm pe cât posibil ca participanții să-și aducă propriile materiale de suport, întrucât muzeul nu poate garanta logistica necesară pentru toți participanții.
(b) fie împărțind o masă – MȚR va asigura participanților ÎN NUMĂR LIMITAT mese pe care aceștia își vor expune mărțișoarele. 2 participanți vor împărți o masă de expunere.
(c) fie în corturi de 2 sau 3 mp, de asemenea împărțit la 2 participanți – să găzduiască maxim încă 1 participant (în funcție de amplasare).
– Spațiul maxim de care va dispune fiecare participant (indiferent de varianta de mai sus) este maxim 1- 1,5m liniari.
– În urma definitivării listei participanților, pe 23.02.2023 vom transmite online harta cu repartizarea tuturor participanților pe locuri pentru orientare. Locurile în cadrul târgului sunt atribuite de organizatori și nu vor fi la alegerea participanților. Așadar, nu se aplică regula „primului venit”. Locurile se vor menține aceleași pe întreaga perioadă a desfășurării târgului. Sunt acceptate schimbări numai în cazul acordului organizatorilor și ale celor care vor să facă schimb de locuri cu acorduri reciproce fără a prejudicia imaginea târgului.
– Târgul Mărțișorului va avea loc anul acesta în următoarele spații destinate expunerii:
- Curtea exterioară
- Pasaj
- Curtea interioară
- Aleea Samurcaș
- Holul și scările sălii Irina Nicolau (doar pentru cei cu probleme de sănătate)
– Locurile la târg sunt nominale, netransmisibile. Nu se acceptă cedarea locurilor către posibili doritori din exterior, care nu au fost admiși. Nu este permisă vânzarea spațiului expozițional către alți asemenea participanți. Orice nerespectare a acestor reguli, care este adusă la cunoștința organizatorilor, va aduce automat excluderea de la târg și de la alte participări viitoare (vezi declarație pe proprie răspundere).
- DEPOZITARE
Pentru depozitarea materialelor de expoziție, există, ca anii trecuți, opțiunile:
(a) suporturile proprii ale expozanților(mese, șevalete) pot fi strânse și depozitate în spații sigure din incinta muzeului și anume: pe holul și scările de la intrarea în sala Irina Nicolau; pe palierul etajului I (zona de birouri) din același corp al muzeului; pe palierul intermediar unde se află Atelierul de Creativitate din același corp al muzeului;
(b) pentru suporturile care pot fi protejate și lăsate pe loc pe timp de noapte și pentru cazurile în care acestea nu pot fi dezasamblate cu ușurință sau se preferă această variantă, muzeul asigură pe perioada târgului suplimentarea pazei în spațiile exterioare – curți, pasaje;
Este recomandabil ca participanții să aibă propriile mijloace pentru a se proteja de ploaie sau ninsoare, atât pe perioada târgului, cât și peste noapte dacă standul se lasă la locul lui.
- DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE
Fiind conștienți de posibilitatea apariției unor situații care încalcă regulile de onestitate și fair-play și care duc la conflict sau situații neplăcute în cadrul târgului, afectând în special imaginea muzeului, am decis să continuăm folosirea declarației pe proprie răspundere, prin care să minimizăm pe cât posibil aceste situații. Ne referim aici la produsele și obiectele aduse la târg dar care nu sunt ale participanților; locuri cedate sau vândute altor participanți neadmiși; ofertă care nu respectă criteriile specifice ale selecției și în aceeași măsură la respectarea spațiului de expunere al vecinilor sau celor din jur, precum și un comportament civilizat față de organizatori și ceilalți participanți.
Vă aducem, astfel, la cunoștință faptul că și anul acesta participarea la târg va fi obligatoriu însoțită de declarația pe proprie răspundere, prin care vă asumați prezentele reguli și condiții de participare la târg, precum și faptul că luați la cunoștință că orice încălcare a acestor condiții vă descalifică automat.
Declarația poate fi scanată, semnată și transmisă prin e-mail sau predată personal organizatorilor în prima zi de târg.
Această declarație întărește dreptul organizatorilor să ia măsuri cu care sunteți de acord, în cazuri de incorectitudine din partea participanților.
Echipa organizatoare târg
Coordonator: Lila Passima
Comunicare: Monica Chiorpec
E-mail: educatiemuzealamtr@gmail.com