Catre Tur Virtual

Ţăranul vechi nu se înconjura de lucruri multe, strălucitoare şi moarte. Obiectele lui erau puţine la număr, niciodata pur decorative, impersonale, anorganice. Avea la îndemână lucrul viu al mâinilor lui care chinuiau materia şi o înnobilau prin suferinţă. Torturile cânepei, ale lemnului, ale grâului se sfârşesc prin apariţia lucrului martir. Poveştile spun că orice alcătuire aparent umilă a casei, orice lucru domestic are puterea să te salveze de la moarte. În condiţii extraordinare lancea, gluga şi fluierul ciobanului tânăr, străinel, căruia cântecul nu-i dă numele, veghează moartea stăpânului lăsat în paza lor sfântă. Împrejurările grave trezesc energia lucrurilor ţărăneşti. Din aparenţa profană se naşte o putere nebănuită. Un muzeu viu, făcut împotriva lucrurilor moarte, trebuie să rostească aceste sensuri străvechi fără cuvinte

TRADIȚII ȘI MEȘTEȘUG Târg cu produse tradiționale, meșteri populari și anticari 17 – 19 mai 2019
Având ca motto „Familia este acolo unde mă simt acasă”, Târgul cu produse tradiționale, meșteri populari și anticari, TRADIȚII ȘI MEȘTEȘUG, își așteaptă publicul de vineri, 17 mai, până duminică 19 mai, la o sărbătoare a familiei. Programul este între orele 10 și 18, iar sâmbătă, 18 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor, până la ora 21. Intrarea este liberă.

Special pentru această sărbătoare vom găti „ca la mama acasă”: plăcinte, poale-n brâu, gogoși, clătite și pâine cu maia, sărmăluțe, fasole cu ciolan, borș de pește și fripturi de tot felul, pe lângă socată, limonadă, bere rece și prăjituri de casă. Grădina umbroasă a casei Tzigara-Samurcaș este locul ideal unde să mâncați în familie: avem mese lungi și încăpătoare, care vă adăpostesc de arșiță la ora amiezii.

Pentru noi, familia înseamnă, în primul rând, timp de calitate petrecut alături de cei dragi, de aceea, vă invităm să vă alăturați meșteșugarilor și tinerilor artizani care vor încondeia ouă, vor ciopli linguri și alte obiecte din lemn, vor lucra la roata olarului sau vor realiza bijuterii din argint sau alamă.

Nu vor lipsi costumele populare autentice, noi sau recondiționate, icoanele, produsele de marochinărie, din piele naturală, cremele și săpunurile făcute după rețetele bunicii.

În curtea interioară a muzeului, vor fi prezenți anticarii și restauratorii de mobilier vechi țărănesc: lăzi de zestre, dulăpioare, copăițe, pive, putinei, postăvioare, ceramică veche, unelte pentru țesut.

 


 
înapoi la pagina principală
 
inchis