Catre Tur Virtual

Ţăranul vechi nu se înconjura de lucruri multe, strălucitoare şi moarte. Obiectele lui erau puţine la număr, niciodata pur decorative, impersonale, anorganice. Avea la îndemână lucrul viu al mâinilor lui care chinuiau materia şi o înnobilau prin suferinţă. Torturile cânepei, ale lemnului, ale grâului se sfârşesc prin apariţia lucrului martir. Poveştile spun că orice alcătuire aparent umilă a casei, orice lucru domestic are puterea să te salveze de la moarte. În condiţii extraordinare lancea, gluga şi fluierul ciobanului tânăr, străinel, căruia cântecul nu-i dă numele, veghează moartea stăpânului lăsat în paza lor sfântă. Împrejurările grave trezesc energia lucrurilor ţărăneşti. Din aparenţa profană se naşte o putere nebănuită. Un muzeu viu, făcut împotriva lucrurilor moarte, trebuie să rostească aceste sensuri străvechi fără cuvinte

Mircea Cantor / Vânătorul de imagini
Mircea Cantor
Vânătorul de imagini / Chasseur d’images
Expoziție deschisă la Musée de la Chasse et de la Nature din Paris
15 ianuarie – 31 martie 2019Poporul român a dezvoltat o relație particulară cu animalele sălbatice care, din pădurile munților Carpați până la pământurile mlăștinoase ale Deltei Dunării, ocupă spații vaste. Urși, lupi, păsări migratoare… toate animalele fac parte dintr-o faună abundentă ce a inspirat diverse sărbători populare care, prin producerea de obiecte cu funcții magice, erau celebrate prin diverse și bogate ritualuri străvechi.

Musée de la Chasse et de la Nature îi dă mână liberă lui Mircea Cantor pentru omagierea acestei culturi unice care exprimă apropierea dintre oameni și animale în expoziția Vânătorul de imagini / Chasseur d’images. Nu este doar o expoziție personală pentru descoperirea acestui teritoriu străin, a relației dintre Om și Animale, ci și o invitație pe care Mircea Cantor o adresează prietenilor săi pictori și desenatori ai școlii din Cluj de a ocupa muzeul incluzând operele lor în colecțiile permanente.

Expoziția beneficiază în mod expcepțional de aportul a 39 de obiecte de artă populară care fac parte din colecția Muzeului Național al Țăranului Român – măști, capre și căluți, utilizate în ritualurile și obiceiurile de iarnă. Acestea întregesc în mod deosebit discursul expozițional al relației ancestrale, magice, dintre Om și Animale în universul cultural al țăranului român. Acestea sunt expuse de artistul Mircea Cantor în cadrul unei scenografii originale, care vine, prin accente ludice, să se integreze în colecțiile permanente ale Musée de la Chasse et de la Nature din Paris, până pe 31 martie 2019. Este un discurs care întegrează într-un mod original cultura țăranului român în cadrul culturii universale.
Expoziția Vânătorul de imagini / Chasseur d’images se desfășoară în cadrul manifestărilor integrate Sezonului Franța-România 2019, care vine să celebreze o sută de ani de la crearea României moderne și coincide cu Președinția României la Consiliului Uniunii Europene.


 
înapoi la pagina principală
 
inchis