Catre Tur Virtual

Ţăranul vechi nu se înconjura de lucruri multe, strălucitoare şi moarte. Obiectele lui erau puţine la număr, niciodata pur decorative, impersonale, anorganice. Avea la îndemână lucrul viu al mâinilor lui care chinuiau materia şi o înnobilau prin suferinţă. Torturile cânepei, ale lemnului, ale grâului se sfârşesc prin apariţia lucrului martir. Poveştile spun că orice alcătuire aparent umilă a casei, orice lucru domestic are puterea să te salveze de la moarte. În condiţii extraordinare lancea, gluga şi fluierul ciobanului tânăr, străinel, căruia cântecul nu-i dă numele, veghează moartea stăpânului lăsat în paza lor sfântă. Împrejurările grave trezesc energia lucrurilor ţărăneşti. Din aparenţa profană se naşte o putere nebănuită. Un muzeu viu, făcut împotriva lucrurilor moarte, trebuie să rostească aceste sensuri străvechi fără cuvinte

Eveniment de lansare a volumului 22/2017 al revistei MARTOR. Anuarul de antropologie al MNȚR
Marți, 14 noiembrie 2017, vă invităm la lansarea volumului 22/2017 al revistei MARTOR. Anuarul de antropologie al Muzeului Național al Țăranului Român, care va avea loc la Clubul Țăranului (Str. Monetăriei, nr. 3) începând cu orele 17. Intrarea este liberă.

Cu ocazia lansării numărului tematic Back to the Future. Creative Traditions in the 21st Century / Înapoi în viitor. Tradiții creative în secolul XXI, vă invităm la o dezbatere pe marginea problematicii tradițiilor. Vorbim despre tradiții la timpul prezent și încercăm să mergem un pas mai departe în înțelegerea lor: tradițiile nu înseamnă numai cultură reprodusă, transformată și transmisă din generație în generație, ci – din ce în ce mai mult – un construct intelectual și un domeniu al pieței cu un potențial semnificativ.

Tema celui de-al 22-lea număr al revistei MARTOR oferă ocazia unei discuții despre implicațiile complexe și adesea dificil de formulat ale prezenței culturilor tradiționale locale în societățile contemporane. Numărul a fost gândit și construit ca o suită de texte în dialog, generate de doi poli: pe de o parte, studiile care au răspuns apelului editorilor pentru acest număr tematic; iar pe de altă parte, textele născute din experiența unui proiect derulat în acest an, propus de antropologul Vintilă Mihăilescu și găzduit de Muzeul Țăranului: Forumul tradițiilor creative. Prin urmare, textele însele sunt organizate într-o arhitectură care dă seamă de dubla amorsă a volumului: teoria și practica tradițiilor creative.

La dezbatere vor participa: Vintilă MIHĂILESCU, Bogdan IANCU, Corina IOSIF, Anamaria IUGA și Ioana POPESCU.

Revista poate fi citită online la adresa: www.martor.muzeultaranuluiroman.ro. Articolele pot fi descărcate gratuit, în format PDF. MARTOR este o revistă academică indexată de CEEOL, EBSCO, AIO și Index Copernicus.


Acest număr al revistei MARTOR a fost publicat cu sprijinul 
Administrației Fondului Cultural Național.
 


înapoi la pagina principală
 
inchis