Catre Tur Virtual


Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicatiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.

Mircea Cantor / Vânătorul de imagini
Mircea Cantor
Vânătorul de imagini / Chasseur d’images
Expoziție deschisă la Musée de la Chasse et de la Nature din Paris
15 ianuarie – 31 martie 2019Poporul român a dezvoltat o relație particulară cu animalele sălbatice care, din pădurile munților Carpați până la pământurile mlăștinoase ale Deltei Dunării, ocupă spații vaste. Urși, lupi, păsări migratoare… toate animalele fac parte dintr-o faună abundentă ce a inspirat diverse sărbători populare care, prin producerea de obiecte cu funcții magice, erau celebrate prin diverse și bogate ritualuri străvechi.

Musée de la Chasse et de la Nature îi dă mână liberă lui Mircea Cantor pentru omagierea acestei culturi unice care exprimă apropierea dintre oameni și animale în expoziția Vânătorul de imagini / Chasseur d’images. Nu este doar o expoziție personală pentru descoperirea acestui teritoriu străin, a relației dintre Om și Animale, ci și o invitație pe care Mircea Cantor o adresează prietenilor săi pictori și desenatori ai școlii din Cluj de a ocupa muzeul incluzând operele lor în colecțiile permanente.

Expoziția beneficiază în mod expcepțional de aportul a 39 de obiecte de artă populară care fac parte din colecția Muzeului Național al Țăranului Român – măști, capre și căluți, utilizate în ritualurile și obiceiurile de iarnă. Acestea întregesc în mod deosebit discursul expozițional al relației ancestrale, magice, dintre Om și Animale în universul cultural al țăranului român. Acestea sunt expuse de artistul Mircea Cantor în cadrul unei scenografii originale, care vine, prin accente ludice, să se integreze în colecțiile permanente ale Musée de la Chasse et de la Nature din Paris, până pe 31 martie 2019. Este un discurs care întegrează într-un mod original cultura țăranului român în cadrul culturii universale.
Expoziția Vânătorul de imagini / Chasseur d’images se desfășoară în cadrul manifestărilor integrate Sezonului Franța-România 2019, care vine să celebreze o sută de ani de la crearea României moderne și coincide cu Președinția României la Consiliului Uniunii Europene.


 
înapoi la pagina principală
 
inchis