Catre Tur Virtual
HORIA BERNEA

Unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, ale cărui expoziţii în ţară şi în străinătate au rămas ca repere permanent actuale în domeniu. Din 1990 până la moartea sa în 2000 a fost director al Muzeului Ţăranului Român. A fondat un stil aparte în etnomuzeografia europeană, pe care îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare.

De la el am învăţat că nu trebuie să te grăbeşti sau să te încăpăţânezi atunci când vrei să pui în operă un proiect. Mai întâi te gândeşti bine, să vezi dacă ideea iniţială e corectă. Nimeni nu ştia mai bine ca el să vadă. Apoi te sfătuieşti cu alţii, de preferinţă cu cei despre care ştii că au păreri diferite de ale tale. Apoi încerci să ţii cont de toate remarcile, argumentând dacă le respingi, sau înglobându-le în proiect, dacă crezi că îl pot îmbogăţi. Apoi aştepţi, adică gestezi, pregătind iluminarea. Pentru Horia Bernea, iluminarea însemna convingerea că ideea era convergentă cu credinţa - asumat şi liber creştină. Abia atunci, proiectul putea începe aventura punerii în operă. Şi abia atunci se petrecea minunea coagulării echipei. Încă nu am cunoscut pe altcineva atât de capabil să construiască mici familii punctuale cu oameni care nu sunt decât oameni, şi să le transforme slăbiciunile în creativitate, complexele - în stil personal, frustrările - într-un nou entuziasm şi veleităţile - în dorinţă de afirmare colectivă.

Nu se temea să şocheze, să irite, să incite. Ne-a contaminat de îndrăzneală, adresându-ne întrebări dificile - ce vezi aici? ce crezi despre asta? ce înţelegi? de ce nu-ţi place? – sau invitându-ne să-l contrazicem. Nu a fost şi nu e uşor. Dar nimic din ce facem la muzeu sub aripa lui nu e uşor.

Ioana Popescu

7 februarie 2018 // Comunicat de presă

Având în vedere reacțiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru inițierea unor proteste privind proiectarea filmului Soldații. Poveste din Ferentari, la Cinema Muzeul Țăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Național al Țăranului Român aduce următoarele clarificări:

Muzeul Național al Țăranului Român nu are calitatea de a cenzura conținutul unei proiecții cinematografice care în prealabil a obținut de la autoritățile competente toate avizele și certificatele de rating impuse de lege.

Cinema Muzeul Țăranului face parte din rețeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naționale și naționale.
În același timp, conținutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNȚR, acestea având acordul direct al Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

În aceste condiții, MNȚR consideră inacceptabilă presiunea și impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertățile fundamentale obținute de societatea democratică românească.

MNȚR își menține aceeași opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie și menționează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităților legale sprijinul.

Conducerea Muzeului Național al Țăranului Român

înapoi la pagina principală