Catre Tur Virtual
Muzeul  Ţăranului Român, Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii, deţine cea mai bogată colecţie de obiecte ţărăneşti din România. Cele aproape 90.000 de piese aflate în patrimoniul său sunt tot atâţia martori care pot ajuta pe contemporanii noştri să înţeleagă cultura satului. Acest veritabil tezaur de interes naţional şi internaţional este depozitat şi conservat după riguroase criterii ştiinţifice şi beneficiază, încă de la constituirea colecţiei, de cataloage sistematice şi de un complex de fişiere realizat ulterior. Raţiuni practice, dar şi legi consacrate de depozitare şi conservare au condus la împărţirea patrimoniului în mai multe colecţii: ceramică, port, textile, obiecte din lemn, religioase, obiceiuri etc. El s-a constituit începând cu anul 1906 şi continuă să crească permanent prin cercetările de teren desfăşurate în toate provinciile româneşti, urmate de achiziţii masive vizând cvasi-totalitatea artelor tradiţionale între care ceramica, lemnul şi textilele au fost cel mai bogat reprezentate.
Colecţia de ceramică cuprinde circa 18.000 de piese reprezentative pentru producţia celor aproape 200 centre de olărit din România. Alături de acestea se află si inventarul complet al unor ateliere de olar din Hunedoara şi Vâlcea, datând din secolul trecut şi care ajută la conturarea unei reprezentări complexe a acestui meşteşug.
Deţinem piese de excepţie din centrele: Horezu, Oboga, Vama, Pisc, Curtea de Argeş, Leheceni, Lăpuş, Biniş, Bârsa, Corund, Glogova, Marginea, Rădăuţi, Noul Român, Drăuşeni, Făgăraş. Cea mai veche piesă de ceramică datată poartă inscripţia 1746. Colecţia de port numără aproape 20.000 de piese de costum din toate provinciile româneşti, începând cu prima jumătate a secolului al XIX lea, un fond valoros pentru cercetarea croiului, a materialelor folosite, a decorului, a cromaticii, a funcţiilor, reprezentative pentru toate provinciile ţării, din secolele XIX şi XX. Personalităţi precum Sabina Cantacuzino, Elisa I. Brătianu, Regina Maria sau colecţionari ca Dimitrie Comşa şi Octavian Roguski au donat în secolul trecut muzeului obiecte remarcabile, adevărate opere de artă ţărănească.
Cele aproape 10.000 de piese care alcătuiesc colecţia de ţesături pentru interior, confecţionate din in, cânepă, bumbac, borangic sunt elementele de bază cu care ţăranul a alcătuit arhitectura interioară a casei. Fondul a fost constituit pe de o parte la iniţiativa lui Al. Tzigara Samurcaş (1577 obiecte), iar pe de altă parte, în urma unor ample cercetări de teren organizate sub conducerea lui Tancred Bănăţeanu, când au fost achiziţionate peste 3.400 piese. Astfel de la 5.000 câte erau înregistrate în anul 1991, numărul lor a ajuns acum la aproape 10.000.
Ţesăturile din lână, peste 7.000 la număr, datând în marea lor majoritate de la începutul secolului al XIX-lea sunt de o mare diversitate zonală şi funcţională: scoarţe, velinţe, lăicere, păretare, grindare, cergi, cioltare de şa etc.
Aproape 8000 de piese formează patrimoniul colecţiei Lemn, mobilier şi feronerie selecţionate după criteriul reprezentativităţii, al multiculturalităţii, al vechimii, unicităţii şi al valorii artistice. La acest număr considerabil de piese s a ajuns şi prin donaţiile importante făcute de personalităţi şi instituţii: membri ai familiilor Brătianu, Kalinderu, Tătărăscu, Ministerul Domeniilor, Poşta Română, Institutul Român de Relaţii cu Străinătatea etc. Donaţii importante provin şi de la asociaţiile „Furnica” şi „Domniţa Maria” care aveau ca obiect de activitate promovarea tradiţiei. Contribuţii la îmbogăţirea colecţiilor muzeului au avut şi intelectualii satelor, cum ar fi învăţători ca Simeon Albu din Petrila (Hunedoara)şi Ion Bota din Cetea (Alba) sau preoţi ca Dumitru Popovici din Fărcaşa (Bacău). Panait Panaitescu a donat cavalul lui badea Cârţan, la care acesta a cântat la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1900. Achiziţii extrem de importante sunt şi casa şi poarta lucrate de Antonie Mogoş din Ceauru (Oltenia), aduse de Alexandru Tzigara-Samurcaş în 1907, expuse în incinta muzeului ca dovezi ale măiestriei şi ingeniozităţii ţăranului român.
Obiectele realizate în tehnica dulgherească - hambarul, lada de zestre, patul, dulapul, dulapul-masă totalizează 130 de piese din toate zonele etnografice. Multe dintre acestea au intrat în patrimoniul muzeului prin donaţiile unor mari colecţionari ca Dimitrie Comşa sau Maria şi Nicolae Zahacinschi. Colecţia mai cuprinde unelte tradiţionale, elemente de arhitectură, piese de mobilier (lăzi de zestre, blidare, dulapuri, colţare), instrumentar pastoral şi pentru industria casnică textilă.
Icoanele pe sticlă şi pe lemn, izvoadele pentru icoane, xilogravurile, veşmintele preoţeşti, vasele şi alte obiecte cu destinaţii liturgice, troiţele şi crucile alcătuiesc colecţia Religioase al cărei număr cuprinde aproape 4.000 de piese.

Studioul Horia Bernea - Cinema Muzeul Țăranului - Program27 februarie - 15 martie 2020

 

Joi, 27 februarie

18:00 Tipografic majuscul

Regie: Radu Jude, 2020, România, dramă, 128'
Distribuitor: Hi Film Productions

20:30 Mizerabilii (Les Misérables)
Regie: Ladj Ly, 2019, Franța, dramă, crimă, thriller, 102'
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Independenţa Film

Vineri, 28 februarie

18:00 Durere şi glorie (Dolory y Gloria)

Regie: Pedro Almodóvar, 2019, Spania, dramă, 113’
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Independenţa Film20:30 Colectiv - Premiera -
Regie: Alexander Nanu, 2019, România, documentar, 109'
Distribuitor: Bad Unicorn.

Sâmbătă, 29 februarie

15:00 Balanța

Regie: Lucian Pintilie, 1992, Franța/România, dramă, 105'
Versiune restaurată în format digital 4K
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Transilvania Film

17:15 Trădătorul (Il Traditore)
Regie: Marco Bellocchio, 2019, Italia/Franta/Germania/Brazilia
Biografic, dramă, crimă, 145'
Distribuitor: Independența Film

20:15 Tipografic majuscul
Regie: Radu Jude, 2020, România, drama, 128'
Distribuitor: Hi Film Productions

Duminică, 1 martie

15:30 Maria, regina României

Regie: Alexis Sweet Cahill, 2019, România, dramă, 110’
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani ( AP-12 )
Distribuitor: Abis Studio18:00 Superhombre
Regie: Mircea Gherase, Lucian Mircu, 2019, România, documentar, 69’
Audiență generală (AG)
Distribuitor: Domestic Film

19:45 Colectiv - Proiecție specială în prezența echipei
Regie: Alexander Nanu, 2019, România, documentar, 109' 
Distribuitor: Bad Unicorn


Luni, 2 martie - LIBER

Marți, 3 martie 


18:00 Superhombre
Regie: Mircea Gherase, Lucian Mircu, 2019, România, documentar, 69’
Audiență generală (AG)
Distribuitor: Domestic Film 

19:45 Tipografic Majuscul - Proiecție specială în prezența echipei -
Regie: Radu Jude, 2020, România, dramă, 128'
Audiență generală (AG)
Distribuitor: Hi Film Productions4 - 6 martie: Retrospectivă Ernest Maftei - Intrare liberă

Miercuri, 4 martie

19:00 Desfășurarea

Regie: Paul Călinescu, 1955, 102 minute, AG
Ecranizare după Marin Preda - nuvela omonimă.
Ilie Barbu care a trudit din greu pe moșie, vede în „colectivizare” drumul spre fericire. Degeaba se împotrivesc chiaburii! Planurile lor otrăvite vor fi dejucate.
„Desfășurarea rămâne un adevărat model de transpunere a unui text literar, de surprindere și transfigurare a faptului de viață”. (Ion Cantacuzino, 1976 - Cinematograful românesc contemporan).

Joi, 5 martie

18:00 Când primăvara e fierbinte

Regie: Mircea Săucan, 1960, 86 minute, AG
Este primăvară în anul 1945. Grigore și Tică se întorc de pe front într-o permisie de două zile. Grigore este nerăbdător să o întâlnească pe Ana, iubita lui, dar își găsește numele trecut pe monumentul soldaților căzuți pe front și pe Ana măritată cu Onofrei. Ana înțelege că a fost mințită și-l părăsește pe Onofrei.

20:00 Mere roșii
Regie: Alexandru Tatos, 1975, 90 minute, AG
Ecranizare după nuvela „38 cu doi” de Ion Băieșu. Conflictele unui tânăr doctor repartizat într-un spital de provincie cu mentalitățile învechite și orgoliile supradimensionate ale celor cu care trebuie să lucreze.

Vineri, 6 martie

18:00 Meandre

Regie: Mircea Săucan, 1966, 95 minute, AG
Trei intelectuali aflați într-un moment de criză interioară, în care valori morale, precum originalitatea și îndrăzneala, libertatea de creație și non-conformismul, se văd copleșite de înfrângerea asumată și de conformism.
„Mircea Săucan are darul rar de a ne face să aprofundăm în permanență, dincolo de ce apare la prima vedere, adică știe să dezvăluie subconștientul, sensul adânc al faptelor.” - (Iulian Mihu, 1967 - Contemporanul).

20:00 Prin cenușa imperiului
Regie: Andrei Blaier, 1976, 101 minute, AG
Ecranizare după romanul „Jocul cu moartea” de Zaharia Stancu.
Filmul urmărește destinul a două personaje masculine opuse – un tânăr șchiop și naiv, fără experiența vieții și un escroc matur, trecut prin viață și cu pretenția de a fi recunoscut ca parte a elitei. Cei doi sunt capturați într-o razie din București, în timpul ocupației germane și sunt duși pe front pentru a săpa tranșee. Cu greu reușesc să scape și începe o perioadă de aventuri, fiind obligați să supraviețuiască împreună. Tânărul Darie trece printr-un proces de inițiere și alege să plece pe front, iar escrocul, Diplomatul, este arestat. Acțiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial.


Sâmbătă, 7 martie

15:30 Urma - Premieră -

Regie: Dorian Boguță, 2019, România, dramă, thriller, 105'
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Transilvania Film17:45 Balanța
Regie: Lucian Pintilie, 1992, Franța/România, dramă, 105'
Versiune restaurată în format digital 4K
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Transilvania Film

20:00 Parazit (Parasite)
Regie: Bong Joon Ho, 2019, Coreea de Sud, comedie, dramă, thriller, 132’
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Independenţa Film

Duminică, 8 martie - FILME REALIZATE DE FEMEI REGIZOR -

15:30 Călătoria fantastică a Maronei (Marona’ Fantastic Tale)
Regie: Anca Damian, 2019, Franța/România, animație, dramă, familie, 92’
Audiență generală (AG)
Distribuitor: Aparte Film

17:45 Micul Joe (Little Joe) - Premieră -
Regie: Jessica Hausner, 2019, Austria/Marea Britanie/Germania, dramă, SF, 105'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Voodoo Films20:00 Ivana cea Groaznică - Avanpremieră –
• Proiecție specială în prezența echipei 
• 
Regie: Ivana Mladenovic, 2019, Romania/Serbia, dramă, 89'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Hi Film Productions

Luni, 9 martie - LIBER

Marți, 10 martie

18:00 Micul Joe (Little Joe) - Premieră -
Regie: Jessica Hausner, 2019, Austria/Marea Britanie/Germania, dramă, SF, 105'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Voodoo Films

20:30 Urma

 Proiecție specială în prezența echipei 
Regie: Dorian Boguță, 2019, România, dramă, thriller, 105'
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Transilvania Film

Miercuri, 11 martie

17:45 Colectiv

Regie: Alexander Nanau, 2019, România, documentar, 109'
Distribuitor: Bad Unicorn

20:00 Trădătorul (Il Traditore)
Regie: Marco Bellocchio, 2019, Italia/Franta/Germania/Brazilia, biografic, dramă, crimă, 145'
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Independenţa FilmJoi, 12 martie

18:00 Tipografic Majuscul

Regie: Radu Jude, 2020, România, dramă, 128'
Distribuitor: Hi Film Productions

20:30 Micul Joe (Little Joe) - Premieră -
Regie: Jessica Hausner, 2019, Austria/Marea Britanie/Germania, dramă, SF, 105'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Voodoo Films

Vineri, 13 martie

18:00 Urma

Regie: Dorian Boguță, 2019, România, dramă, thriller, 105'
Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15)
Distribuitor: Transilvania Film

20:30 Ivana cea Groaznică - Premieră -
Regie: Ivana Mladenovic, 2019, România/Serbia, dramă, 89'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Hi Film ProductionsSâmbătă, 14 martie

15:30 Ivana cea Groaznică - Premieră -

Regie: Ivana Mladenovic, 2019, România/Serbia, dramă, 89'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Hi Film Productions

17:30 Tipografic Majuscul
Regie: Radu Jude, 2020, România, drama, 128'
Distribuitor: Hi Film Productions

20:00 Trădătorul (Il Traditore)
Regie: Marco Bellocchio, 2019, Italia/Franta/Germania/Brazilia,
Biografic, dramă, crimă, 145'
Distribuitor: Independenta Film

Duminică, 15 martie

15:30 Micul Joe (Little Joe) - Premieră -

Regie: Jessica Hausner, 2019, Austria/Marea Britanie/Germania, dramă, SF, 105'
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Voodoo Films

17:45 Colectiv
Regie: Alexander Nanau, 2019, România, documentar, 109'
Distribuitor: Bad Unicorn20:00 Balanța
Regie: Lucian Pintilie, 1992, Franța/România, dramă, 105'
Versiune restaurată în format digital 4K
Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani (AP-12)
Distribuitor: Transilvania Film
   

 
                                                                                                                                                                                                                                                                     

--------------
Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea
Strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român
telefon: 021.317.96.60

Bilet întreg - 12 lei
Bilet redus (elevi, studenți și pensionari) - 8 lei
Biletele se pot cumpăra în avans de pe eventbook.ro


INFO FB Cinema Muzeul Țăranului

Programul casei de bilete:
Marți-Vineri  17:30-20:00
Sâmbătă-Duminică 16:30-20:00 
inchis