Catre Tur Virtual
Ethnophonie este o colecţie de CD-uri editată de muzeu cu sprijinul Fundaţiei Alexandru Tzigara Samurcaş, care construieşte o imagine de ansamblu asupra muzicilor de tradiţie orală din România şi ţările vecine. Colecţia conţine muzici săteşti şi orăşeneşti ale românilor, dar şi ale maghiarilor, romilor, evreilor, ucrainenilor şi aromânilor.
Interpreţii sunt muzicieni, tarafuri şi fanfare populare de elită. Printre ei, celebrităţi: taraful „Haidouks” din Clejani, fanfarele din Zece Prăjini, taraful „Ardealul” din Gherla, grupul Iza din Maramureş.
Discurile sunt însoţite de broşuri bilingve incluzând informaţii, comentarii etnologice, versuri şi fotografii.
Ethnophonie este o colecţie de înalt nivel calitativ, răsplătită prin distincţii occidentale: Premiul Academiei Charles Cros – Franţa (2005) şi Premiul Criticii Germane a Discului (2007).

Mai multe informaţii pe www.ethnophonie.ro

CD 26 - Cântările bătrânești ale lui Gică Diricel
CD 26 - Cântările bătrânești ale lui Gică Diricel


Gică Diricel’s Old Songs

Cântecele bătrânești, vii în cultura populară a Munteniei până pe la mijlocul secolului trecut, s-au stins. Realizatorii seriei Ethnophonie au avut însă șansa să înregistreze, în intervalul 1991-1995, câteva balade de o excepțională valoare de la bardul valah Gică Diricel din satul Dobrotești, Teleorman: Ciobanul care și-a pierdut oile, Șarpele, Radu Anghel de la Greci, Voinicel Oleac, Cântarea lui Ioniță și încă altele, pe care le vor include pe unul din discurile viitoare. Deosebit de prețioasă este cântarea Ciobanului care și-a pierdut oile, pe care muzicianul a păstrat-o probabil în memorie pentru că una din principalele ocupații ale oamenilor din Dobrotești a fost și rămâne încă păstoritul.

Durata totală: 74:03
Broșura: 20 de pagini, cu text de prezentare în română și engleză
Apărut: 2015; înregistrări realizate în anii 1991 și 1994

înapoi la pagina principală
 
inchis