Catre Tur Virtual
Ethnophonie este o colecţie de CD-uri editată de muzeu cu sprijinul Fundaţiei Alexandru Tzigara Samurcaş, care construieşte o imagine de ansamblu asupra muzicilor de tradiţie orală din România şi ţările vecine. Colecţia conţine muzici săteşti şi orăşeneşti ale românilor, dar şi ale maghiarilor, romilor, evreilor, ucrainenilor şi aromânilor.
Interpreţii sunt muzicieni, tarafuri şi fanfare populare de elită. Printre ei, celebrităţi: taraful „Haidouks” din Clejani, fanfarele din Zece Prăjini, taraful „Ardealul” din Gherla, grupul Iza din Maramureş.
Discurile sunt însoţite de broşuri bilingve incluzând informaţii, comentarii etnologice, versuri şi fotografii.
Ethnophonie este o colecţie de înalt nivel calitativ, răsplătită prin distincţii occidentale: Premiul Academiei Charles Cros – Franţa (2005) şi Premiul Criticii Germane a Discului (2007).

Mai multe informaţii pe www.ethnophonie.ro

CD 12 - Aromânii din Andon Poçi




CD 12 - Aromânii din Andon Poçi

Discul porneşte de la un material sonor de o excepţională valoare documentară şi artistică colectat de cercetătorul Thede Kahl de la Institutul de Studii Est- şi Sud-Est Europene din Viena. Thede Kahl a întreprins anchete de teren fructuoase pe lângă aromânii fârşeroţi din Albania, îndeosebi pe lângă cei din satul montan Andon Poçi. Discul, la a cărui realizare a contribuit consistent, include muzică vocală – cântece lirice şi cântări de nuntă (în majoritate executate polifonic) –, dar şi scandări rituale şi povestiri. Broşura amplă care însoţeşte discul (cu versiuni în cinci limbi) prezintă informaţii istorice, etnologice şi etnomuzicologice despre aromânii din Andon Poçi şi despre muzica lor; descrie sumar fiecare piesă de pe disc în parte şi consemnează toate versurile cântecelor, precum şi textul integral al povestirilor.
Discul se prezintă ca o producţie elaborată şi cu aspect elegant şi atractiv, o adevărată ediţie bibliofilă. El a fost distins în anul 2007 cu Premiul Criticii Germane a Discului.

Durată totală: 73:04
Broşură: 138 de pagini, cu text de prezentare în aromână, engleză, albaneză, greacă și română
Apărut: 2006, înregistrări realizate în 2003 și 2005
Preț: 49 lei





înapoi la pagina principală
 
inchis